Geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt
Bewaren
Een multifunctioneel gerecht met heerlijke geroosterde en gekruide bloemkool. Geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt. Lekker fris! Eet het op een broodje (ja echt!), in een salade of als snack!
Ik ben gek op bloemkool. Gekookt houd ik er al van, maar geroosterde bloemkool uit de oven is misschien nog wel lekkerder. En het fijne is ook dat je er dan veel meer kanten mee op kunt. Je kunt het verwerken in meerdere gerechten, maar ook op smaak brengen met verschillende kruiden. Zo is de geroosterde bloemkool telkens weer anders.
En deze keer gaan we wel voor een hele speciale twist. Namelijk geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt op brood.
Geroosterde groente op brood, kan dat? Zeker!
Bij dit recept eet je zelfs bloemkool op een broodje, echt waar! En dat is dus superlekker. Ik koos voor gemarineerde bloemkool uit de oven zodat de bloemkoolroosjes licht knapperig en extra smaakvol zijn. Ik combineerde ze met een lekker frisse komkommeryoghurt en romige olijven.
Geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt
De bloemkoolroosjes breng ik op smaak met een marinade van knoflookpoeder, chilipeper, komijnpoeder, de gedroogde oregano. Dit verdelen we over de bloemkoolroosjes en roosteren we 15-20 minuten in de oven.
In de tussentijd gaan we aan de slag met de komkommeryoghurt. Hiervoor raspen we komkommer. Belangrijk is dat het overtollige vocht eruit wordt gedrukt of geknepen. De geraspte komkommer mengen we met yoghurt, en verse munt.
In dit geval maken we er dus een broodje geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt van. Stobrood beleg ik met botersla en tomaat. Hierover verdelen we uienringen en de geroosterde bloemkool. Maak het broodje af met de komkommeryoghurt en olijven.
Liever een salade?
Zie je het niet zitten om de bloemkool op een broodje te eten? Niet erg! Snijd dan de tomaten klein en snipper de ui. Doe samen met de sla, olijven en de geroosterde bloemkool in een kom. Maak vervolgens de komkommeryoghurt aan met 1 – 2 eetlepels olijfolie en gebruik de komkommeryoghurt als dressing. Van het stokbrood kun je dan bijvoorbeeld nog croutons maken. Zo heb je een heerlijk gevulde maaltijdsalade!
En mocht je daar ook geen trek in hebben kun je de geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt ook los als snack serveren. Yum!
Geroosterde bloemkool recepten
Heb je de smaak te pakken en wil je vaker aan de slag met geroosterde bloemkool?
Deze gerechten zijn een topper!
Ingrediënten
Voor het broodje
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Snijd de bloemkool in roosjes. Maak de roosjes niet te klein.Stap 3
Meng in een kommetje de olie met het knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, chilipeder, komijnpoeder, de gedroogde oregano en flink wat peper en zout.Stap 4
Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en verdeel de marinade eroverheen. Meng goed door. Rooster de bloemkool vervolgens 15 – 20 minuten in de oven tot de bloemkool beetgaar is.Stap 5
Rasp in de tussentijd de komkommer grof en doe het komkommerrasp vervolgens in een bolzeef. Verdeel de theelepel zout eroverheen, meng door en zet de bolzeef op een kommetje. Laat even zo staan en druk dan zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Meng dan de komkommer met de yoghurt. Snijd de muntblaadjes klein en meng deze er ook doorheen.Stap 6
Snijd het stokbrood open en beleg het met botersla, tomatenplakken, uiringen en verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes eroverheen. Garneer met de komkommeryoghurt en olijven.Ingrediënten
Voor het broodje
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze geroosterde bloemkool met komkommeryoghurt
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Snijd de bloemkool in roosjes. Maak de roosjes niet te klein.Stap 3
Meng in een kommetje de olie met het knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, chilipeder, komijnpoeder, de gedroogde oregano en flink wat peper en zout.Stap 4
Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en verdeel de marinade eroverheen. Meng goed door. Rooster de bloemkool vervolgens 15 – 20 minuten in de oven tot de bloemkool beetgaar is.Stap 5
Rasp in de tussentijd de komkommer grof en doe het komkommerrasp vervolgens in een bolzeef. Verdeel de theelepel zout eroverheen, meng door en zet de bolzeef op een kommetje. Laat even zo staan en druk dan zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Meng dan de komkommer met de yoghurt. Snijd de muntblaadjes klein en meng deze er ook doorheen.Stap 6
Snijd het stokbrood open en beleg het met botersla, tomatenplakken, uiringen en verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes eroverheen. Garneer met de komkommeryoghurt en olijven.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.