Kerst gehaktbrood met cranberry en salie
Bewaren
Vandaag deel ik een lekker kerst hoofdgerecht. Simpel om te maken, en vol van smaak. Een kerst gehaktbrood met cranberry en salie. Met mandarijn en aardappeltjes. Yum!
Kerst hoofdgerecht
Het kerst hoofdgerecht is misschien wel de lastigste gang, als je het mij vraagt. Het moet een spektakelstuk zijn, maar ook iedereen moet het lekker vinden. En dat is niet altijd handig.
Een gehaktbrood is wat mij betreft een groot succes. Je vind hier op de website al meerdere recepten hiervoor. Zoals gehaktbrood in tomatensaus, BBQ gehaktbrood met spek en Italiaans gehaktbrood met bladerdeeg. Deze keer wilde ik het gehaktbrood een kerst-twist geven. Via Pinterest kwam ik een recept van Jamie Oliver tegen (deze) en hier heb ik mijn versie op gemaakt.
Het resultaat is dit feestelijke gehaktbrood met cranberry, salie en mandarijn. Scroll naar beneden voor de receptkaart met het complete uitgewerkte recept.
Wil je liever iets anders serveren met de kerst? Op deze pagina vind je een overzicht van alle kerstrecepten.
Kerst gehaktbrood met cranberry en salie
Het is simpel om het kerst gehaktbrood met cranberry en salie te maken. En wat ook fijn is: je kunt het gehaktbrood vooraf maken. Dek het hierna af en bewaar in de koelkast, bak het af voor je met je gasten aan tafel gaat.
In een kom mengen we het gemakt met ui, salie, ei, cranberrysaus en cheddar. Samen met sap en rasp van mandarijn. Hiervan kneden we het gehaktbrood. Verdeel dit over de bakplaat. Samen met krieltjes en wortel. Leg de behalve mandarijnen er ook omheen.
Na 50 minuten roosteren in de oven voeg we extra cranberrysaus toe. Bak dit nog even mee.
Snijd het kerst gehaktbrood met cranberry en salie na het bakken in plakken en serveer met de krieltjes en wortels, en jus/sappen van het vlees en mandarijnsap. Serveer eventueel met extra cranberrysaus.
Ingrediënten
Voor erbij
Extra benodigd
- Braadslede of bakplaat
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kerst gehaktbrood met cranberry en salie
Stap 1
Verwarm de oven voor op 190 graden.Stap 2
Verwarm olie in boter in een koekenpan en fruit de ui hierin samen met de blaadjes salie in aan. Laat dit hierna afkoelen.Stap 3
Meng in een kom het gehakt met gebakken uitjes en salie en voeg het ei, paneermeel, 50 gram van de cranberrysaus en de cheddarkaas toe. Rasp de mandarijnen en doe de mandarijnrasp er ook bij. Kneed dit door elkaar.Stap 4
Bekleed een bakplaat of braadslede met bakpapier of vet het in. Verdeel in het midden het gehakt, kneed dit tot een langwerpig gehaktbrood.Stap 5
Verdeel de krieltjes en wortels om het gehaktbrood. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met olie. Leg de gehalveerde mandarijnen ook tussen de krieltjes. Rooster dit 50 minuten in de oven.Stap 6
Roer de overige cranberrysaus los met 2 eetlepels heet water en smeer dit over het gehaktbrood. Rooster het gehaktbrood hierna nog 15 minuten in de oven.Stap 7
Snijd het kerst gehaktbrood met cranberry en salie in plakken en serveer met de krieltjes en wortels, en jus/sappen van het vlees en mandarijnsap. Serveer eventueel met extra cranberrysaus.Ingrediënten
Voor erbij
Extra benodigd
- Braadslede of bakplaat
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kerst gehaktbrood met cranberry en salie
Stap 1
Verwarm de oven voor op 190 graden.Stap 2
Verwarm olie in boter in een koekenpan en fruit de ui hierin samen met de blaadjes salie in aan. Laat dit hierna afkoelen.Stap 3
Meng in een kom het gehakt met gebakken uitjes en salie en voeg het ei, paneermeel, 50 gram van de cranberrysaus en de cheddarkaas toe. Rasp de mandarijnen en doe de mandarijnrasp er ook bij. Kneed dit door elkaar.Stap 4
Bekleed een bakplaat of braadslede met bakpapier of vet het in. Verdeel in het midden het gehakt, kneed dit tot een langwerpig gehaktbrood.Stap 5
Verdeel de krieltjes en wortels om het gehaktbrood. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met olie. Leg de gehalveerde mandarijnen ook tussen de krieltjes. Rooster dit 50 minuten in de oven.Stap 6
Roer de overige cranberrysaus los met 2 eetlepels heet water en smeer dit over het gehaktbrood. Rooster het gehaktbrood hierna nog 15 minuten in de oven.Stap 7
Snijd het kerst gehaktbrood met cranberry en salie in plakken en serveer met de krieltjes en wortels, en jus/sappen van het vlees en mandarijnsap. Serveer eventueel met extra cranberrysaus.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.