Koffiecakejes
Yeah tijd voor een lekker toetje! Het is namelijk weer veel te lang geleden dat er een nieuw toetje online kwam op Brenda Kookt. We gaan voor koffie cakejes of eigenlijk latte macchiato cakejes. Sounds good right? Nou ik kan je zeggen ze zijn ook goed! Super lekker zelfs. Persoonlijk drink ik niet zo vaak koffie. WelKoffiecakejes
Bewaren
Yeah tijd voor een lekker toetje! Het is namelijk weer veel te lang geleden dat er een nieuw toetje online kwam op Brenda Kookt. We gaan voor koffie cakejes of eigenlijk latte macchiato cakejes. Sounds good right? Nou ik kan je zeggen ze zijn ook goed! Super lekker zelfs.
Persoonlijk drink ik niet zo vaak koffie. Wel houd ik ontzettend van koffie in een toetje (tiramisu) en na het eten van deze cakejes weet ik dat koffie in cake ook zeker niet verkeerd is. En koffie in de slagroom ook niet. Dit gaat er wel in hoor.
Het basisrecept voor de cakejes komt uit het boek Mijn favoriete Desserts van Janneke Phillipi (klik hier voor de review die ik heb geschreven), nog steeds een van mijn favoriete kookboeken. Toen ik het boek ruim twee jaar gelden net had gekocht heb ik dit recept gemarkeerd als een van de favorieten die ik snel moest maken. Waarom ik daar zo lang mee gewacht heb weet ik niet. Zonde, want ze zijn te lekker.
Een heerlijke tip. Gemakkelijk om te maken en niet alleen lekker als dessert, ook bij de koffie is dit cakeje niet verkeerd.
Koffiecakejes
Bereidingstijd 20 minuten plus 25 minuten oventijd
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 eetlepels melk
- 1 zakje latte macchiato oploskoffie
- 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 125 gram zelfrijzendbakmeel
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel suiker
- boter om de schaaltjes in te vetten
- scheutje amaretto of andere koffielikeur
Extra benodigd: 4 ovenbestendige schaaltjes of koffiekopjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160ºC, vet de schaaltjes of kopjes in.
Verwarm de melk in een pannetje los 3/4 van de latte macchiato poeder hierin op.
Klop met een mixer de boter met suiker en de helft van de vanillesuiker romig. Klop de eieren er een voor een door. Klop het zelfrijzend bakmeel ook door het beslag en voeg daarna beetje bij beetje de warme melk toe.
Schep het beslag in de bakjes en bak de koffiecakejes in 20 tot 25 minuten gaar. Laat de cakejes een beetje afkoelen voor je ze serveert. (anders loopt de room er weer vanaf zoals je op de foto ziet ;))
Los het overgebleven latte macchiato poeder op in een eetlepel heet water. Klop de slagroom met de suiker en rest van de vanillesuiker lobbig, klop de afgekoelde koffie en een scheutje amaretto door.
Serveer de koffiecakejes met de koffieroom.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
13 reacties
Margreet
heb een kleine ronde bakvorm gebruikt ipv eenpersoons schaaltjes, en heb er 8 punten van geserveerd bij de koffie. Een succes !
Brenda Kookt
Wat een goed idee, een koffiecaketaart :)
simone de boer
zijn zeker lekker. Ik heb ze al een paar keer gemaakt, maar dan met cappuccino oploskoffie.
Laura
Oh dit ga ik onthouden voor mijn moeder. Die is verslaafd aan koffie, dus zal dit ook wel kunnen waarderen! :-)
inge
Ziet er lekker uit! Maar om nou een hele slagBoom op te kloppen? ;-)
Brenda Kookt
Haha, dat lijkt me een mooie uitdaging ; )
Nicole
Dit klinkt lekker!
Ellen
Dit klinkt héérlijk!
Desiree - Sweet Happinez
Deze cakejes lijken me erg lekker!
Simone
Zien er heerlijk uit! Ik vind het boek van Janneke ook geweldig. Heb er al veel uit gemaakt!
Ann De Paep
Kan je die ook koud eten Grt Ann xxx
Brenda Kookt
Ja, wat een heerlijk boek he? Zelfs na 2 jaar pak ik hem er nog regelmatig bij.