Mayonaise maken
Bewaren
Mayonaise is een onmisbare saus in en bij veel gerechten. Wist je dat je deze saus zelf gemakkelijk maakt met slechts enkele verse ingrediënten? Ik geef je een lekker recept om zelf mayonaise te maken.
De voordelen van zelfgemaakte mayonaise
Mayonaise kopen we denk ik allemaal meestal kant-en-klaar. Maar het fijne als je mayonaise zelf klaarmaakt is dat je de smaak kunt aanpassen naar eigen voorkeur.
Houd je van een milde mayonaise of juist van een pittige variant met een vleugje knoflook? Met zelfgemaakte mayonaise heb zelf in de hand welke smaak je jouw saus geeft. Daarnaast weet je precies welke ingrediënten erin zitten. Geen onnodige toevoegingen of conserveermiddelen, alleen verse producten. Dit maakt zelfgemaakte mayo niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.
De basis ingrediënten van mayonaise
Voor het maken van zelfgemaakte mayonaise heb je maar een paar basis-ingrediënten nodig, namelijk:
- Eidooiers: deze zorgen voor de binding in de mayo.
- Mosterd: voegt smaak en een vleugje pit toe.
- Azijn of citroensap: geeft de mayonaise een frisse smaak.
- Plantaardige olie: gebruik een neutrale olie zoals zonnebloemolie.
- Zout en peper: voor de perfecte smaakbalans breng je de mayonaise op smaak met zout of peper.
Zo maak je op de traditionele wijze mayonaise:
Begin met het scheiden van de eierdooiers en voeg een eetlepel mosterd toe. Meng dit goed door elkaar.
Voeg een eetlepel azijn of citroensap toe aan het eierdooier-mengsel en roer opnieuw goed door.
Druppel langzaam de plantaardige olie in het mengsel terwijl je krachtig blijft roeren. Dit zorgt voor de emulsie die de saus dik maakt. Blijf olie toevoegen totdat de gewenste dikte is bereikt.
Breng de mayo op smaak met zout en peper. Proef regelmatig om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur.
Maar wist je dat je ook op een meer eenvoudige manier met een staafmixer mayonaise kunt maken. Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte mayonaise recept
Hoe bewaar je zelfgemaakte mayonaise?
Bewaar de zelfgemaakte mayonaise in een luchtdichte pot in de koelkast. Zelfgemaakte mayonaise blijft enkele dagen vers.
Gebruik je zelfgemaakte mayonaise als smakelijke dipsaus, bijgerecht of als basis voor andere sauzen zoals knoflooksaus of cocktailsaus.
Zelf mayo maken
De lekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf. En dat is heel makkelijk met dit recept, scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept. Ik geef je nog wat tips om de saus extra lekker te maken.
Kamertemperatuur
Zorg ervoor dat zowel de eidooier als andere smaakmakers zoals mosterd en citroensap op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Dit helpt bij het creëren van een stabiele emulsie.
Olie met milde smaak
Kies voor een olie met een milde smaak, zoals zonnebloemolie of druivenpitolie. Hierdoor komt de smaak van de mayo zelf beter tot zijn recht. Wanneer je de juiste olie hebt gekozen voeg je die druppel voor druppel toe. Vooral in het begin moet je er voorzichtig mee zijn. Dat helpt bij het opbouwen van een stabiele emulsie en voorkomt dat de saus gaat schiften.
Rustig opkloppen
Klop de ingrediënten rustig op. Gebruik bijvoorbeeld elektrische mixer op lage snelheid of een garde en zorg ervoor dat je constant blijft kloppen terwijl je de olie toevoegt. Geen zorgen, het kan enkele minuten duren voordat de mayo de gewenste dikte heeft. Voeg dan het zout, citroensap, de mosterd en het zout en peper geleidelijk toe. Proef regelmatig om te voorkomen dat de saus te zout wordt.
Geschifte mayonaise
Als je mayonaise gaat schiften, kun je proberen het te herstellen door een nieuwe eidooier in een schone kom te kloppen. Voeg de geschifte saus er geleidelijk aan toe terwijl je blijft kloppen.
Lekker variëren
Je kan flink variëren met een zelfgemaakte mayo. Wat dacht je van:
- Aioli: een mediterrane variant van op basis van knoflook. De saus wordt op smaak gebracht met knoflook, citroensap en olijfolie, waardoor het een knoflookachtige, pittige smaak heeft. Heel lekker bij tapas!
- Truffelmayonaise: Truffelmayonaise wordt op smaak gebracht met truffelolie of fijngehakte truffel, waardoor het een luxueuze en aardse smaak krijgt. Het is lekker als dip voor frietjes of als saus voor gourmetgerechten.
- Sriracha mayo: Voeg srirachasaus toe aan de mayonaise om een pittige variant te maken.
- Kerriemayonaise: Voeg kerriepoeder toe aan mayo voor een curryachtige smaak. Heel lekker als dressing voor salades en bij kip.
- Kruidenmayonaise: Mix verse kruiden zoals peterselie, bieslook, dille of basilicum in de saus om een frisse en kruidige variant te creëren. Heel lekker op een broodje en als dipsaus.
- Wasabimayonaise: Voeg wasabipasta toe aan mayonaise voor een pittige, Japanse smaak. Heel lekker bij sushi of als sausje bij de vis.
- Honing-mosterd mayonaise: Meng honing en Dijon-mosterd door de mayonaise voor een zoet-pittige smaak. Het is heerlijk als dressing voor salades of als dip voor kipnuggets.
- Citroen-dille mayonaise: Voeg citroensap, citroenrasp en dille toe voor een frisse, zomerse smaak.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze mayonaise maken
Stap 1
Doe de eieren met citroensap, mosterd en zout in een grote kom of het bakje van de staafmixer. Mix dit tot het goed is gemengd.Stap 2
Doe hierna een beetje van de zonnebloemolie erbij en zet de staafmixer erop, doe hierna weer een beetje olie erbij en pureer het door met de staafmixer. Herhaal dit tot alle zonnebloemolie is opgenomen en je een heerlijke romige mayonaise hebt.Stap 3
Breng de zelfgemaakte mayonaise eventueel op smaak met knoflook of andere kruiden.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze mayonaise maken
Stap 1
Doe de eieren met citroensap, mosterd en zout in een grote kom of het bakje van de staafmixer. Mix dit tot het goed is gemengd.Stap 2
Doe hierna een beetje van de zonnebloemolie erbij en zet de staafmixer erop, doe hierna weer een beetje olie erbij en pureer het door met de staafmixer. Herhaal dit tot alle zonnebloemolie is opgenomen en je een heerlijke romige mayonaise hebt.Stap 3
Breng de zelfgemaakte mayonaise eventueel op smaak met knoflook of andere kruiden.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.