Ga naar de inhoud

Knoflooksaus maken

Knoflooksaus is een lekkere toevoeging aan vele gerechten. Onmisbaar bij een broodje shoarma. Maar ook lekker bij een andere gerechten.

10 minuten Bereidingstijd
Delen op
Knoflooksaus maken

Knoflooksaus maken

Knoflooksaus is een heerlijke toevoeging aan vele gerechten. Wat mij betreft onmisbaar bij een broodje shoarma. Maar ook lekker bij een ander stukje vlees. Het is niet alleen lekker, maar ook eenvoudig te maken! In dit artikel delen we een eenvoudig recept voor zelfgemaakte knoflooksaus en een aantal tips om ervoor te zorgen dat je knoflooksaus perfect wordt.

Knoflooksaus maken

Zelf knoflooksaus maken

Zelfgemaakte knoflooksaus smaakt altijd veel beter dan de kant-en-klare versies uit de supermarkt. En het is helemaal niet moeilijk om te maken! Je hebt maar een aantal ingrediënten nodig. Scroll naar beneden voor de receptkaart met het complete uitgewerkte recept.

Mayonaise

De basis van knoflooksaus is de mayonaise. Je kunt zelf mayonaise maken, maar je kunt ook eenvoudig mayonaise naar keuze uit een pot gebruiken. 

Knoflook

Het tweede onmisbare ingrediënt is natuurlijk knoflook. Je kunt verse knoflook fijnsnijden of uitpersen. Net hoe fijn of grof je de knoflook in de saus wilt hebben. Ook kun je in plaats van verse knoflook knoflookpoeder gebruiken. 

Verse kruiden

De knoflooksaus kun je daarnaast op smaak brengen met andere verse kruiden. Bijvoorbeeld peterselie of bieslook. 

Als je de zelfgemaakte knoflooksaus even laat staan voor je het serveert trekt de knoflook in de saus en wordt de smaak ervan sterker. 

Knoflooksaus maken

Hoe maak je zelf knoflooksaus?

Zelf knoflooksaus maken is heel makkelijk. Pak je (zelfgemaakte) mayonaise, twee teentjes knoflook, wat citroensap en je kruiden naar keuze. Ik gebruik zelf graag peterselie. Eerst roer je de mayonaise los en dan doe je de knoflook, citroensap en peterselie erbij. Vervolgens breng je jouw sausje op smaak met zout en peper. Roer de saus goed door tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn. Laat het vervolgens even een half uurtje in de koelkast staan. Zo trekken de smaken goed in de mayonaise.

Pas aan naar smaak

Het fijne van je eigen saus maken is dat je het naar smaak kunt aanpassen. Als je van een sterkere knoflooksmaak houdt, voeg dan meer teentjes knoflook toe toe. Je kan ook experimenteren met de kruiden die je aan de saus toevoegt.

Knoflooksaus maken

Is knoflooksaus gezond?

Knoflooksaus uit de winkel bevat veel suiker, zout en andere conserveermiddelen. Door je eigen knoflooksaus te maken bepaal je zelf wat je aan je saus toevoegt. Dat maakt deze zelfgemaakte saus veel gezonder!

Tips bij het maken van een lekkere knoflooksaus

Om je knoflooksaus extra lekker te maken heb ik een aantal tips voor je.

Zorg allereerst voor lekkere verse ingrediënten voor de beste smaak. Verse knoflook en verse kruiden, zoals peterselie, maken de saus extra lekker. Als je de mayonaise als basis gebruikt, kies dan voor een goede kwaliteit mayonaise of maak de saus zelf. Dit zal de basis vormen van je knoflooksaus, dus kies een merk dat je lekker vindt.

Als je saus te dik is, kun je een beetje water of melk toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Als het te dun is, voeg dan juist meer mayonaise toe. Proef de saus voordat je hem serveert en pas de smaak aan als dat nodig is. Als je meer knoflooksmaak wilt, voeg dan extra knoflook toe. Als je de saus juist wat zuurder wilt, voeg dan meer citroensap toe.

Nadat je alle ingrediënten hebt gemengd, laat de knoflooksaus dan minstens een half uur in de koelkast staan voordat je hem serveert. Dit geeft de smaken de kans om goed te mengen. Extra lekker!

Lekkere saus

Deze saus is heerlijk bij gegrild vlees, vis, groenten, of als dip voor frietjes.

Ingrediënten

ml
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze knoflooksaus maken

Bereiding: 10 minuten
Stap 1
Roer de mayonaise los en doe de knoflook, citroensap en peterselie erbij. Breng op smaak met zout en peper en roer de saus hierna door tot alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
2
Stap 2
Dek de saus af met een deksel of huishoudfolie en zet het minimaal 30 minuten weg in de koelkast zodat de smaken in kunnen trekken.
3
Stap 3
Serveer de knoflooksaus bij diverse gerechten.
Bekijk ook andere recepten
Broccolischotel met champignons
Flammkuchen met courgette, pesto en burrata
Groenteomelet
Kinder Bueno brownie

5 reacties

Hettie Huberts

Knoflooksaus met alleen mayo en kruiden is niet mijn favoriet. Ik combineer mayo met Griekse yoghurt 10% vet, knoflook, paar druppels ciroensap uit plastic flesje en dille. Ook lekker simpel,

Laat een bericht achter

Precies. Dat gebruik ik ook altijd. Super. Griekse yoghurt.

Precies. Dat gebruik ik ook altijd. Super. Griekse yoghurt.

Marjon

Ik maak al jaren de lekkerste knoflooksaus. Maar ik geef mijn recept, aan niemand. Iedereen vindt mijn knoflooksaus geweldig. Groetjes van marjon uit Maastricht

Laat een bericht achter

Marjo

Hallo Brenda, ik zou graag een knoflooksaus maken op basis van iets magerders dan mayonaise. Kun je me adviseren?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik zou dan bijvoorbeeld remix friteslijn gebruiken, en een deel vervangen door kwark.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op