Ga naar de inhoud

Notentaart met karamel

Tradities zijn er om in ere te houden, en daarom is het vandaag tijd voor taart! Brenda Kookt bestaat vandaag namelijk alweer 4 jaar, en dat mag gevierd worden! Tijd voor taart een notentaart! Op ‘mijn’ eerste verjaardag deelde ik het recept voor de Ouderwetse chocoladetaart (een topper van een recept!) het tweede jaar gingen we voor de
Delen op

Notentaart met karamel

Notentaart met brosse bodem
Tradities zijn er om in ere te houden, en daarom is het vandaag tijd voor taart! Brenda Kookt bestaat vandaag namelijk alweer 4 jaar, en dat mag gevierd worden! Tijd voor taart een notentaart!

Op ‘mijn’ eerste verjaardag deelde ik het recept voor de Ouderwetse chocoladetaart (een topper van een recept!) het tweede jaar gingen we voor de overheerlijke worteltjestaart met rozenbottelgelei (een recept dat ik nog steeds regelmatig maak en we ook tijdens Brenda’s High Tea serveerden) en vorig jaar maakte ik een gebakje met witte chocolade en aardbei. En ook op deze vierde verjaardag mag taart niet ontbreken. Deze keer maakte ik een taart die al een tijd op mijn to-cook lijstje stond: een notentaart met karamel.

Deze taart heb ik al een poosje geleden gemaakt, namelijk op mijn verjaardag in november. Ik was niet van plan zelf taarten te bakken omdat ik er van uit ging dat ik een lief klein babytje in mijn armen zou hebben. Maar die baby zat nog lekker warm in mijn buik en aangezien alle andere klusjes al gedaan waren besloot ik toch taart te bakken.

Ik had geen zin in moeilijk gedoe, maar wilde wel een lekkere taart maken. Daarom heb ik het oorspronkelijke recept dat ik in mijn hoofd had iets versimpeld. Het resultaat is een lekkere snelle notentaart. De taart viel vooral bij de vrouwelijke familieleden erg in de smaak. De bodem is mooi krokant en de karamel is lekker zoet. Maar niet té zoet, gewoon perfect. Zoals een notentaart met karamel hoort te zijn.

Notentaart met karamel

Notentaart met karamel

Bereidingstijd 30 minuten en 40 minuten baktijd

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram koude boter
  • halve theelepel zout

Voor de karamel:

  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 125 ml slagroom
  • 300 gram gemengde noten

De bakvorm die ik heb gebruikt heeft een afmeting van 35 x11 cm. 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Hak de noten grof.

Mix de bloem met de poedersuiker, boter en het zout tot een kruimelig deeg. Kneed het tot een bal en bedek hier de bakvorm mee. Bak de bodem 20 minuten in de oven.

Smelt de basterdsuiker op laag vuur in een koekenpan. Laat dit licht kleuren en roer hierna de honing, slagroom en gehakte noten er door.

Verdeel de noten met karamel over de voorgebakken taartbodem en bak de notentaart nog 20 minuten in de oven.

Laat de taart voor het serveren afkoelen. Bewaar de notentaart met karamel buiten de koelkast, afgedekt met aluminiumfolie.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Romige kerstbroodjes
Sinterklaas Eton Mess Plank
Brownies met chocolate chips
Bloemkoolstoof met tomaat en gegrilde paprika

31 reacties

Tessa

Een van mijn favoriete taarten, misschien wel de nummer 1! Dit weekend moet ik een sweet table maken en wilde ik mini variaties maken. Ik vroeg me af hoelang de taartjes zich houden. Ik wil ze namelijk vantevoren maken, maar weet niet hoelang ze lekker blijven.

Laat een bericht achter

Margriet

Hoi Brenda, ik wil graag jouw noten taart gaan bakken. Zijn het ingebrande noten die jij gebruikt? Hartelijke groet Margriet.

Laat een bericht achter

Patricia

Hi Brenda, dat lijkt me heel lekker. Maar ik zie nergens de maat bakvorm staan... in welke maat heb je deze gebakken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Patricia, ik zie dat dat er inderdaad niet bij staat. Deze bakvorm heeft een afmeting van 35 cm x 11 cm.

Simone

Ik wat voor bak vorm raden jullie aan om hem te maken?

Laat een bericht achter

[email protected]

Deze taart in tweevoud gemaakt, voor de verjaardag van mijn man. Hele dikke aanrader! Niet moeilijk en heel erg lekker. Een soort boterkoek met noten.

Laat een bericht achter

Alicia

Kan je deze taart ook maken in een springvorm van 24 cm doorsnede? En veranderen hier de hoeveelheden door?

Laat een bericht achter

Heelie

Ziet er lekker uit! Gebruik je gebrande, zoute noten?

Laat een bericht achter

Marianne Feenstra

Hallo Brenda, Ik maak regelmatig iets van jouw site. We vinden tot nu toe alles erg lekker!! Sommige dingen maak ik best vaak waaronder de notentaart met karamel. Ik vraag me alleen af of jij de pan van het vuur haalt als de suiker een lichte kleur heeft of dat je hem op het vuur laat staan terwijl je de noten, slagroom en honing erdoor roert. Fijn weekend.

Laat een bericht achter

Marjolein

Moest de slagroom geklopt zijn???

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De slagroom die door de karamelsaus gaat moet niet geklopt zijn.

M

Welke bloem heb je gebruikt? Zelfrijzendbakmeel of patentbloem?

Laat een bericht achter

Janine

Ziet er heerlijk uit. Heb hem gemaakt, maar kwam erg donker uit de oven. Had de temp al lager gezet en de tijd al ingekort. Heb jij de noten echt door de caramel gemengd? Of erbovenop gelegd? Ik heb het eerste gedaan. Dat is de enige verklaring die ik heb. Deed echter niets aan de smaak af, was heerlijk. Thnx.

Laat een bericht achter

Pauline

Dit weekend gemaakt. Een topper, ga ik zeker vaker maken.

Laat een bericht achter

Roy

Gefeliciteerd met het 4 jarig bestaan! Dit lijkt me een heerlijke taart, wil alleen graag, net als Rosanne, weten wat voor bakblik je gebruikt hebt... Groetjes

Laat een bericht achter

Daniëlle

Nog gefeliciteerd met het vierjarig bestaan van Brenda Kookt! De taart ziet er heerlijk uit. Volgende week is vriendlief jarig dus ik denk dat ik deze taart gelijk kan uitproberen!

Laat een bericht achter

Tineke

hartelijk gefeliciteerd!! op naar de volgende 4!

Laat een bericht achter

Lianne

Ziet er heerlijk uit! En van harte gefeliciteerd Brenda! :)

Laat een bericht achter

anne

Oe deze ga ik zeker proberen ziet er heerlijk uit. Gefeliciteerd! 4 jaar al weer.

Laat een bericht achter

Rosanne

Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker snel eens maken. Mag ik alleen even weten hoe groot het bakblik moet zijn?

Laat een bericht achter

Angelina

Gefeliciteerd!! En dit ziet er heerlijk uit zeg, die ga ik zeker eens maken. Liefs!

Laat een bericht achter

Judith

Proficiat met je Jubileum!! Dat is een reden voor taart, en die ziet er heerlijk uit!

Laat een bericht achter

Cheese and Chinese

Ziet er zo leuk uit!

Laat een bericht achter

Nicole

Gefeliciteerd met het 4-jarig bestaan!! En wat een heerlijke taart :)

Laat een bericht achter

Sandra

Gefeliciteerd met je kleuter :-) Een heerlijke taart zeg, sowieso en gouden combi, karamel en noten...

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Haha, een kleuter!

AJ

Van harte gefeliciteerd. Dank je wel voor je heerlijk uitziende taart. Binnenkort eens uit proberen. AJ

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dank je wel!

Marlotte

Ah héérlijk ziet dit er weer uit. Ik sla 'm op! :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Yes!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Het bakblik heeft een afmeting van 35x13 cm. Je kunt ook een rond bakblik met een diameter van 24 cm gebruiken

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op