Banaanmuffins
In foodbloggersland (of misschien zelfs in foodland?) is bananabread (of bananenbrood) HOT! Omdat iedereen het maakt heb ik me verzet tegen het bakken van een bananenbrood. Tot ik vorig weekend na 4 dagen cold turkey detoxen trek had in iets lekkers. Na een week zonder koekjes smachtte ik naar een koekje. Of een cakeje. Het moest iets zijn zonder suiker,Banaanmuffins
Bewaren
In foodbloggersland (of misschien zelfs in foodland?) is bananabread (of bananenbrood) HOT! Omdat iedereen het maakt heb ik me verzet tegen het bakken van een bananenbrood. Tot ik vorig weekend na 4 dagen cold turkey detoxen trek had in iets lekkers. Na een week zonder koekjes smachtte ik naar een koekje. Of een cakeje. Het moest iets zijn zonder suiker, tarwe en ‘gewone’ melk daarom viel mijn keuze voor een bananenbroodbaksel. Om er een draai aan te geven maakte ik geen bananenbrood maar banaanmuffins!
De ingrediënten van de banaanmuffins zijn vrij simpel. Uiteraard moeten er bananen, eieren en meel in. Voor het meel koos ik ervoor om havervlokken te pulsen in de keukenmachine, hierdoor ontstaat havermeel. Voor extra smaak voegde ik kaneel en dadels toe, dadels zijn lekker zoet, samen met de bananen vervangen ze de geraffineerde suikers. Al heb ik stiekem wel een beetje honing toegevoegd. Voor extra bite voegde ik een beetje noten toe.
Het resultaat is een heerlijk gezond, healty, skinny of hoe je het wilt noemen tussendoortje. Verwacht geen zoetigheid, maar een verantwoorde bananenmuffin. Lekker tussendoor maar ook bij het ontbijt of bij de lunch.
Inmiddels zijn deze muffins een ware traktatie voor me. Dit komt ook doordat ik op dit moment in verband met de detox geen suiker eet. Als je gewend bent veel suiker te eten kan het zijn dat deze muffins weinig smaak hebben.
Banaan/haver muffins
Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten baktijd
Ingrediënten voor 10 muffins:
- 3 rijpe bananen
- 50 gram dadels zonder pit
- 3 eieren
- 1 theelepel kaneel
- 150 gram fijngemalen haver
- snuf zout
- 50 gram gemengde noten (ik nam amandelen en hazelnoten)
- 1 eetlepel beetje honing
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verdeel muffinsvormpjes over een muffintray. Pureer de dadels en bananen in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Klop in een andere kom de eieren met een snufje zout en de kaneel en honing luchtig. Meng de bananenpuree met het eimengsel. Spatel het havermeel en de noten door het beslag. Verdeel (bijvoorbeeld met een ijslepel) het beslag over de vormpjes. Bak de muffins in 25 tot 30 minuten af.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.