Pilav met pompoen en pistache
Bewaren
Een kruidig en makkelijk rijstgerecht, dat is deze pilav met pompoen en pistache. Pilav met een twist, een hele lekkere twist!
Een lekker kruidige, vegetarische en winterse pilav mag niet aan je kookrepertoire ontbreken vind ik. ‘Rijstprutje’ noemt mijn vriend het en dat bedoelt hij in de meest positieve zin van het woord. Hij is gek op rijstprutjes, waarbij je rijst mengt met andere ingrediënten, specerijen en garnering. Nasi noemt hij dus ook rijstprutje. Ik kan ‘m geen groter plezier doen dan met een dergelijk gerecht.
Volgens Wikipedia is Pilav afkomstig ui het Midden-Oosten, India en Centraal Azie. Het gerecht is een graansoort (meestal rijst) die eerst in olie wordt gefruit en daarna door toevoeging van bouillon wordt gegaard. Wat dat betreft lijkt het op risotto. Afhankelijk van de streek worden kruiden, groenten, peulvruchten en vlees toegevoegd.
In dit geval heb ik een vegetarische pilav met pompoen en pistache gemaakt.
Pilav met pompoen en pistache
Tijd dus voor een lekker winters rijstprutje, pilav. Deze keer maak ik er een pilav met pompoen en pistache van.
Voor deze versie koos ik voor pompoen, doperwten en lekker warme specerijen als kaneel en komijn en de verplichte rozijnen (die horen in een pilav vind ik) wat deze pilav een aangenaam zoetje geeft. Eroverheen strooi ik pistachenootjes en peterselie.
Zo heb je heel makkelijk een heerlijke maaltijd die iedereen lekker zal vinden. Echt waar!
Wil je liever een pilav met kip, neem dan eens een kijkje bij dit recept.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pilav met pompoen en pistache
Stap 1
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af.Stap 2
Snipper de ui en snijd of pers de knoflookteen fijn. Verwarm olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is.Stap 3
Voeg dan de komijn en kaneel toe en bak 1 minuut. Voeg dan de pompoenblokjes toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg dan 200 ml water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur zacht, doe een deksel op de pan en laat 10 minuten pruttelen totdat de pompoen zacht is, haal de laatste 5 minuten de deksel van de pan. Voeg de laatste minuut de doperwten en de rozijnen toe.Stap 4
Meng dan de gekookte rijst door de groenten en breng de pilav met pompoen op smaak met peper en zout.Stap 5
Garneer de pilav met grof gehakte pistachenootjes en fijngesneden peterselie.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pilav met pompoen en pistache
Stap 1
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af.Stap 2
Snipper de ui en snijd of pers de knoflookteen fijn. Verwarm olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is.Stap 3
Voeg dan de komijn en kaneel toe en bak 1 minuut. Voeg dan de pompoenblokjes toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg dan 200 ml water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur zacht, doe een deksel op de pan en laat 10 minuten pruttelen totdat de pompoen zacht is, haal de laatste 5 minuten de deksel van de pan. Voeg de laatste minuut de doperwten en de rozijnen toe.Stap 4
Meng dan de gekookte rijst door de groenten en breng de pilav met pompoen op smaak met peper en zout.Stap 5
Garneer de pilav met grof gehakte pistachenootjes en fijngesneden peterselie.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.