Soesjestaart
Bewaren
Een heerlijke soesjestaart! Want vandaag gaan we voor oranje. Een recept voor koningsdag, een topper van een taart.
Met krokante bodem van gebakken bladerdeeg, romige vulling van banketbakkersroom met daarop chocolade slagroomsoesjes. Echt, ik kan je zeggen: dat is smullen!
Taart voor Koningsdag
Volgende week is het Koningsdag en ik kan het niet laten om je voor deze gelegenheid te inspireren met een lekkere taart met oranje tintje. Een heus Koningsdagrecept. Een heerlijke soesjestaart.
Ik moet bekennen dat deze soesjestaart geĆÆnspireerd is op de tompouce. Alle componenten daarvan vindt je namelijk ook terug in deze taart:
- Krokant bladerdeeg
- banketbakkersroom
- oranje glazuur
- slagroom
Nu dan vermomd tot een heuse taart, met slagroomsoesjes. Ik kan je zeggen: deze taart valt bij groot en klein in de smaak.
Soesjestaart recept
De soesjestaart bestaat uit verschillende onderdelen. Het complete recept met daarbij de hoeveelheden deel ik hieronder het artikel met je in de receptkaart.
Krokante bodem – De boden van de taart is de basis. In dit geval ben ik gegaan voor een bodem van bladerdeeg. Bladerdeeg heb ik in een taartvorm gebakken, met daarop een steunvulling zoals speciale bakbonen. Maar hier kun je bijvoorbeeld ook ongekookte rijst voor gebruiken (Let op, na het bakken kun je de rijst niet meer gebruiken om te koken).
Na het bakken laat je de bladerdeeg in de vorm afkoelen.
Vulling van banketbakkersroom – de krokant boden van bladerdeeg bedek ik met een laagje banketbakkersroom. Dat is het deel dat ik bij de tompouce ook zo lekker vindt, krokant bladerdeeg met romige banketbakkersroom.
Het lekkerste is om de banketbakkersroom zelf te maken. En dat is ook helemaal niet ingewikkeld. Ik geef je hieronder het artikel het recept.
Chocolade slagroomsoesjes – De slagroomsoesjes mogen bij een soesjestaart natuurlijk niet ontbreken. Ik heb een deel van de soesjes in gesmolten chocolade gedipt. En een ander deel in chocolade dat ik oranje heb gekleurd met kleurstof. Dit maakt het een echte oranjetaart voor Koningsdag natuurlijk. Al kun je de oranje kleurstof ook achterwege laten.
Slagroom – De soesjestaart toppen we af met geklopte slagroom. Om de slagroom iets steviger te maken, heb ik hier een zakje klopfix door gedaan.
Deze onderdelen samen maakt een super lekkere soesjestaart. Lekker voor Koningsdag, maar zonder de oranje kleurstof kan het natuurlijk ook voor iedere andere gelegenheid.
Ben je opzoek naar meer inspiratie voor Koningsdag, of recepten met een oranje tintje? Dan tip ik je graag deze pagina, hier hebben we alle oranjerecepten voor je bij elkaar gezet.
Ingrediƫnten
Voor de banketbakkersroom
Extra benodigd
- Bakpapier
- Bakbonen
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze soesjestaart
Stap 1
Vet een quichevorm in en bekleed dit met bakpapier. Verdeel bladerdeeg hierover. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er een velletje bakpapier op en verdeel hierover de bakbonen of ongebakken rijst.
Stap 2
Bak de bodem van bladerdeeg 20 minuten in de oven. Verwijder hierna de steunvulling en het bakpapier. Bestrijk de bodem met losgeroerd ei en bestrooi met een dun laagje kristalsuiker. Bak de bodem nog 10 minuten in de ovenStap 3
Laat de bodem van bladerdeeg hierna afkoelen.Voor de banketbakkersroom
Stap 1
Bereid ondertussen de banketbakkersroom door 200 ml melk in een pannetje te verwarmen met de suiker en het merg van het vanillestokje. Roer dit door en breng aan de kook.Stap 2
Klop de 2 eidooiers op in een kom, tot het dik wordt. Doe hier de custardpoeder bij, samen met de rest van de melk. Klop dit goed door elkaar.Stap 3
Doe het mengsel met de eidooiers bij de melk, klop dit goed door en laat het al roerend een paar minuten inkoken. Het is klaar als het een dikke vla is geworden.Stap 4
Verdeel de banketbakkersroom over een grote ovenschaal. Leg hier een vel vershoudfolie op, zo voorkom je dat er een vel op de banketbakkersroom ontstaat. Laat de banketbakkersroom eerst op het aanrecht en daar in de koelkast afkoelen.Stap 5
Klop de slagroom met 2 el suiker en een zakje klopfix op.Stap 6
Bereid het oranje glazuur door de witte chocolade au bain-marie te smelten. Verdeel de gesmolten chocolade over twee bakjes. Roer door een van de bakjes met witte chocolade een beetje van de oranje kleurstof.Stap 7
Doop de ontdooide slagroomsoesjes in de gesmolten witte chocolade, en de oranje chocolade. Let de soesjes hierna op een bakpapiertje en laat de chocolade even opstijven. Dit kan eventueel ook in de koelkast.Het opmaken van de taart
Stap 1
Verdeel de banketbakkersroom over de afgekoelde bladerdeegbodem. Strijk dit met een lepel of mes glad. Verdeel hierover de chocolade-soesjes. Maak de taart af door toeven slagroom tussen de soesjes te verdelen.Stap 2
Bewaar de taart in de koelkast.Ingrediƫnten
Voor de banketbakkersroom
Extra benodigd
- Bakpapier
- Bakbonen
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze soesjestaart
Stap 1
Vet een quichevorm in en bekleed dit met bakpapier. Verdeel bladerdeeg hierover. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er een velletje bakpapier op en verdeel hierover de bakbonen of ongebakken rijst.
Stap 2
Bak de bodem van bladerdeeg 20 minuten in de oven. Verwijder hierna de steunvulling en het bakpapier. Bestrijk de bodem met losgeroerd ei en bestrooi met een dun laagje kristalsuiker. Bak de bodem nog 10 minuten in de ovenStap 3
Laat de bodem van bladerdeeg hierna afkoelen.Voor de banketbakkersroom
Stap 1
Bereid ondertussen de banketbakkersroom door 200 ml melk in een pannetje te verwarmen met de suiker en het merg van het vanillestokje. Roer dit door en breng aan de kook.Stap 2
Klop de 2 eidooiers op in een kom, tot het dik wordt. Doe hier de custardpoeder bij, samen met de rest van de melk. Klop dit goed door elkaar.Stap 3
Doe het mengsel met de eidooiers bij de melk, klop dit goed door en laat het al roerend een paar minuten inkoken. Het is klaar als het een dikke vla is geworden.Stap 4
Verdeel de banketbakkersroom over een grote ovenschaal. Leg hier een vel vershoudfolie op, zo voorkom je dat er een vel op de banketbakkersroom ontstaat. Laat de banketbakkersroom eerst op het aanrecht en daar in de koelkast afkoelen.Stap 5
Klop de slagroom met 2 el suiker en een zakje klopfix op.Stap 6
Bereid het oranje glazuur door de witte chocolade au bain-marie te smelten. Verdeel de gesmolten chocolade over twee bakjes. Roer door een van de bakjes met witte chocolade een beetje van de oranje kleurstof.Stap 7
Doop de ontdooide slagroomsoesjes in de gesmolten witte chocolade, en de oranje chocolade. Let de soesjes hierna op een bakpapiertje en laat de chocolade even opstijven. Dit kan eventueel ook in de koelkast.Het opmaken van de taart
Stap 1
Verdeel de banketbakkersroom over de afgekoelde bladerdeegbodem. Strijk dit met een lepel of mes glad. Verdeel hierover de chocolade-soesjes. Maak de taart af door toeven slagroom tussen de soesjes te verdelen.Stap 2
Bewaar de taart in de koelkast.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.