Tiramisu ijstaart
Bewaren
Het is nog vroeg, maar toch ga ik het doen. Het eerste kerstrecept van dit jaar delen. Deze geweldige tiramisu ijstaart is wat mij betreft hét kersttoetje dit jaar. En hij is extra speciaal, want hij staat op de cover van het EXTRA DIKKE kerstnummer van Koken & Genieten!
Tiramisu ijs
De tiramisu ijstaart is soort vienetta. Maar dan lekkerder. Een ijstaart met chocolade en een lichte koffiesmaak. Niet moeilijk om te maken, en heel goed voor te bereiden zodat je er tijdens de kerstdagen eigenlijk geen omkijken meer naar hebt.
Kortom, het perfecte kerstdessert. Ga jij er ook mee aan de slag?
EXTRA veel kerstinspiratie
Mijn ijstaart prijkt deze maand op de cover van het kerstnummer van Koken & Genieten, zo tof!
In het kerstmagazine vind je volop inspiratie voor een feestelijk kerstmenu. Waaronder een compleet kerstdiner van mij. Met onder andere tonijntartaart met avocado en balsamico een heel lekker bijgerecht van geroerbakte spruitjes én natuurlijk de ijstaart als toetje.
Het kerstnummer van Koken & Genieten is nu verkrijgbaar in de winkel, je kunt hem ook online bestellen via deze website. Wil je niets van mijn recepten in het magazine missen? Neem dan nu een abonnement! Klik hier voor alle informatie.
Tiramisu ijstaart
De tiramisu ijstaart is een echte knaller. De taart is opgebouwd uit laagjes chocolade met daartussen twee soorten ijs. Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart met het recept.
Het is eenvoudig om de ijstaart te maken. Daarbij is het ook fijn dat je de ijstaart vooraf bereid en na het hoofdgerecht enkel uit de vriezer haalt om te serveren. Eventueel garneren met de finishing touch en dan zo op tafel zet. Wat dat betreft is het een perfect no-stress dessert.
Hoe maak je de tiramisu ijstaart?
De tiramisu ijstaart maak je in een cakeblik. De vorm van het cakeblik trek je over op bakpapier zodat je de formaat van de plakken chocolade kunt bepalen. Gesmolten chocolade verdeel je over de getekende vormen en spreid je uit zodat er straks dunne laagjes chocolade ontstaan. Laat de chocolade uitharden.
Ondertussen bereid je het ijs door slagroom en suiker op te kloppen en dit te mengen met mascarpone en gecondenseerde melk. Door een deel van het ijs roer je oploskoffie.
Het is fijn om de binnenkant van het cakeblik waar je de ijstaart in opmaakt te bedekken met huishoudfolie, zo haal je de ijstaart gemakkelijker uit de vorm.
Bouw de ijstaart op door om en om een laagje van het ijs en een plak chocolade over het cakeblik te verdelen.
Bedek de bovenkant van het cakeblik met vershoudfolie voordat je het de vriezer in zet. Laat de tiramisu ijstaart minimaal 6 uur, maar liever 12 uur in de diepvries opvriezen. Langer mag ook.
Garneer de ijstaart voor het serveren met wat koffiepoeder of cacaopoeder en sterrenkoekjes.
Ingrediënten
Voor de sterrenkoekjes:
Voor de ijstaart
Extra benodigd
- cakeblik
- Bakpapier
- huishoudfolie
- evt ster-uitsteker
- evt 2 spuitzakken
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tiramisu ijstaart
Voor de sterrenkoekjes
Stap 1
Smelt boter in een kom. Het hoeft niet helemaal gesmolten te zijn, maar het is wel fijn als je het los kunt roeren. Roer de poedersuiker en het zout door de boter met een garde. Zeef de bloem erboven en roer het met ene garde glad. Roer als laatste het eiwit erdoor tot een glad beslag ontstaat. Zet dit afgedekt 30 minuten in de koelkast.Stap 2
Verwarm de oven voor (elektrisch 160 graden / hetelucht 140 graden). Strijk met een paletmes het beslag duin uit in een stervorm mal of maak eenvoudig cirkels met de bolle kant van een lepel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in de oven in 10 minuten bruin. Bak ze niet te donker, dan smaken ze snel bitter. Laat de koekjes afkoelen terwijl je verder gaat met de ijstaart.Voor de ijstaart
Stap 1
Smelt 150 gram chocolade au bain-marie of in de magnetron. Roer de rest van de chocolade er doorheen tot het gesmolten is.Stap 2
Leg een aantal vellen bakpapier op je werkblad en zet de cakevorm erop. Teken de omtrek van de vorm 6 keer op het papier. Verdeel met een lepel een dun laagje chocolade in elk sjabloon en strijk dit dun uit. Laat de chocolade uitharden.Stap 3
Meng de slagroom met de vanillesuiker en klop stijf. Roer de mascarpone los en meng ditStap 4
met de gecondenseerde melk door de slagroom. Verdeel het slagroommengsel in 2 kommen. Roer door een helft van het slagroommengsel de oploskoffie. Doe het mengsel eventueel in 2 spuitzakken.Stap 5
Bekleed de binnenkant van de cakevorm met vershoudfolie, zodat je de ijstaart straks gemakkelijk uit de vorm kunt nemen.Stap 6
Verdeel ¼ van het witte slagroom-mengsel over de bodem van de cakevorm.Stap 7
Leg hier een plakje van de uitgeharde chocolade op. Verdeel hierover ¼ van het koffie-slagroom-mengsel. Leg hier weer een plakje chocolade op. Herhaal met de rest van de slagroommengsels en plakjes chocolade.Stap 8
Bedek de bovenkant van de bakvorm met vershoudfolie en zet de ijstaart minimaal 6 uur, maar liever 12 uur, in de diepvries. Langer mag ook.Stap 9
Garneer de ijstaart met koffiepoeder of cacaopoeder en je zelfgebakken sterrenkoekjes.Ingrediënten
Voor de sterrenkoekjes:
Voor de ijstaart
Extra benodigd
- cakeblik
- Bakpapier
- huishoudfolie
- evt ster-uitsteker
- evt 2 spuitzakken
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tiramisu ijstaart
Voor de sterrenkoekjes
Stap 1
Smelt boter in een kom. Het hoeft niet helemaal gesmolten te zijn, maar het is wel fijn als je het los kunt roeren. Roer de poedersuiker en het zout door de boter met een garde. Zeef de bloem erboven en roer het met ene garde glad. Roer als laatste het eiwit erdoor tot een glad beslag ontstaat. Zet dit afgedekt 30 minuten in de koelkast.Stap 2
Verwarm de oven voor (elektrisch 160 graden / hetelucht 140 graden). Strijk met een paletmes het beslag duin uit in een stervorm mal of maak eenvoudig cirkels met de bolle kant van een lepel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in de oven in 10 minuten bruin. Bak ze niet te donker, dan smaken ze snel bitter. Laat de koekjes afkoelen terwijl je verder gaat met de ijstaart.Voor de ijstaart
Stap 1
Smelt 150 gram chocolade au bain-marie of in de magnetron. Roer de rest van de chocolade er doorheen tot het gesmolten is.Stap 2
Leg een aantal vellen bakpapier op je werkblad en zet de cakevorm erop. Teken de omtrek van de vorm 6 keer op het papier. Verdeel met een lepel een dun laagje chocolade in elk sjabloon en strijk dit dun uit. Laat de chocolade uitharden.Stap 3
Meng de slagroom met de vanillesuiker en klop stijf. Roer de mascarpone los en meng ditStap 4
met de gecondenseerde melk door de slagroom. Verdeel het slagroommengsel in 2 kommen. Roer door een helft van het slagroommengsel de oploskoffie. Doe het mengsel eventueel in 2 spuitzakken.Stap 5
Bekleed de binnenkant van de cakevorm met vershoudfolie, zodat je de ijstaart straks gemakkelijk uit de vorm kunt nemen.Stap 6
Verdeel ¼ van het witte slagroom-mengsel over de bodem van de cakevorm.Stap 7
Leg hier een plakje van de uitgeharde chocolade op. Verdeel hierover ¼ van het koffie-slagroom-mengsel. Leg hier weer een plakje chocolade op. Herhaal met de rest van de slagroommengsels en plakjes chocolade.Stap 8
Bedek de bovenkant van de bakvorm met vershoudfolie en zet de ijstaart minimaal 6 uur, maar liever 12 uur, in de diepvries. Langer mag ook.Stap 9
Garneer de ijstaart met koffiepoeder of cacaopoeder en je zelfgebakken sterrenkoekjes.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.