Ga naar de inhoud

Warme Panzanella met kip en champignons

Als ik aan een Italiaanse panzanella denk dan loopt het water me in de mond. Ik vond het laatst nog iets te vroeg om een koude salade te eten, daarom ging ik voor een warme variant op de panzanella. Een warme panzanella met geroosterde kip en champignons. Ik loop met mijn hoofd al in de

Warme Panzanella met kip en champignons

Warme panzanella met kip en champignons txt

Als ik aan een Italiaanse panzanella denk dan loopt het water me in de mond. Ik vond het laatst nog iets te vroeg om een koude salade te eten, daarom ging ik voor een warme variant op de panzanella. Een warme panzanella met geroosterde kip en champignons.

Ik loop met mijn hoofd al in de lente, en misschien soms al een beetje in de zomer. Ik heb er zin in! Mooi weer, lekker in het zonnetje in de tuin en op terras zitten, barbecueën met vrienden. Mijn zomervakantie (naar Italië!) is inmiddels ook al geboekt.

Een Italiaanse panzanella is een broodsalade, de Toscaanse variant die ik afgelopen zomer op mijn blog plaatste (klik) is nog steeds mijn favoriet. Maar deze warme variant is een goede tweede. De warme panzanella is extra lekker door het toevoegen van kip, champignons en spek. En ook de tomaatjes mogen niet ontbreken. De tomaatjes heb ik ook in de oven geroosterd. Hierdoor is deze salade niet alleen nu het bijna lente is een topper, ook in de winter gaat dit er wel in. En zelfs in de zomer.

Panzanella met kip champignons en spek

Warme panzanella met kip en champignons

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 personen:

  • stuk stokbrood (ongeveer 1/3 van een heel stokbrood)
  • 1 kipfilet
  • scheutje citroensap
  • 4 plakjes spek of bacon
  • 10 Cherry tomaatjes (ik nam verschillende kleuren)
  • 125 gram champignons
  • halve theelepel oregano
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 2/3 bol buffelmozzarella
  • handje verse basilicum
  • extra vergine olijfolie, plus olijfolie om in te bakken
  • peper en zout

Bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd de kipfilet in stukken, breng op smaak met peper en zout, een scheutje citroensap en oregano. Bak de kipfilet in een koekenpan met olie even aan. Halveer de champignons en bak dit ook even mee. Bak in een andere koekenpan (zonder olie of boter) de spek tot het bijna krokant is.

Scheur het brood in stukken. Snijd 8 blaadjes basilicum in stukjes en snijd de zongedroogde tomaatjes fijn. Meng in de stukken brood in een kom met basilicum en zongedroogde tomaat en voeg 2 eetlepels extra vergine olijfolie bij. Meng het goed door elkaar.

Halveer de Cherry tomaatjes breek de gebakken spek in stukken.

Verdeel het brood met de kip, champignons, spek en tomaatjes over de bakplaat. Breng op smaak met peper en zout en bak dit ongeveer 20 minuten in de oven tot het brood krokant is.

Plaats de warme panzanella in een schaal. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de warme salade. Top de warme panzanella af met verse basilicum.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Bekijk ook andere recepten
BLT Salade
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Huzarensalade

15 reacties

Priscilla Hilberink

Het ziet er heerlijk uit. Is het ook in te vriezen? Het lijkt me handig om het te preppen voor langere tijd.

Laat een bericht achter

Marijke

Vanavond gegeten ,wat verschrikkelijk lekker,dit gaat zeker weten vaker klaargemaakt worden . Een super recept Dank je wel

Laat een bericht achter

Esther

Enorm genoten van dit recept vandaag. Geweldige smaken en super simpel. Mooie oplossing als je eens wat stokbrood over hebt..

Laat een bericht achter

Charles van den Brink

Heerlijke smaakt deze schotel, wordt een toppertje bij ons.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat top om te horen! :)

Charlotte

We hebben het vanavond gegeten en het smaakte heerlijk!!!

Laat een bericht achter

Siska Wolf

Beste Brenda, De hoeveelheid champignons staat niet vermeld. Hoeveel heb ik nodig? Recept lijkt mij erg lekker. Groe Siska

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk dat je er meteen mee aan de slag gaat. Aan 125 champignons heb je voldoende, dit is ongeveer een half bakje.

Laura

Oh wauw! Dit ziet er echt heerlijk uit. Van dit soort gerechten kan ik helemaal vrolijk worden, haha.

Laat een bericht achter

Sarah

Yumm dit ziet er echt heerlijk uit!

Laat een bericht achter

Angelina

Ohh dit ziet er heerlijk uit!!

Laat een bericht achter

Ellen

Mmm, die combo van koud en warm is perfect voor met dit weer!

Laat een bericht achter

Emily van Kampen

Het idee van een warme panzanella klinkt super! En hij is ook lekker goed gevuld.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hé, wat leuk Charlotte :)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op