Ga naar de inhoud

Witlof uit de oven

Dit is een recept in de 26x Groente-reeks. Bij de W hoort witlof, voor mij als witloffanaat kon dat niet anders. Witlof met ham en kaas uit de oven vind ik het aller lekkerste. Dat kan ik iedere week wel eten. Maar ik vond het een beetje saai (en eigenlijk...
Delen op

Witlof uit de oven

2 x witlof 2 txt

Dit is een recept in de 26x Groente-reeks. Bij de W hoort witlof, voor mij als witloffanaat kon dat niet anders. Witlof met ham en kaas uit de oven vind ik het aller lekkerste. Dat kan ik iedere week wel eten. Maar ik vond het een beetje saai (en eigenlijk niet kunnen) om alleen dat simpele  recept te plaatsen. Daarom ben ik gaan experimenteren. Hieruit kwam witlof met bacon en geitenkaas.

Vandaag geef ik je beide recepten. Allebei witlof, allebei lekker.

Nu ik inmiddels de gerechten van de 26 Groente-reeks heb doorgenomen bleek dat ik de letter W al gebruikt heb bij deze reeks. Ook met witlof en ook lekker, maar deze twee met kaas uit de oven blijven het lekkerste. Ben je ook gek op witlof? Wat is jouw favoriete witlof-gerecht?

2 x witlof 4

Witlof met ham en kaas

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 3 stronken witlof
  • 3 plakken ham
  • 3 grote plakken belegen kaas

Bereiding

Halveer de stronken witlof in de lengte. Kook de halve stronken witlof 20 minuten. Giet ze hierna af en laat ze desgewenst een beetje afkoelen zodat je ze op kunt pakken.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een ovenschaal in. Leg de stronkjes naast elkaar in de ovenschaal, met de platte kant naar beneden. Halveer de plakken ham en kaas. Leg op ieder stronkje witlof een stuk ham met hierop de kaas.

Verwarm de witlof 15 minuten in de oven.
Het is lekker om het vocht dat in de ovenschaal achterblijft als jus over aardappels te schenken.

2 x witlof 3

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze witlof uit de oven

Stap 1
Halveer de stronken witlof in de lengte. Kook de halve stronken witlof 20 minuten. Giet ze hierna af en laat ze desgewenst een beetje afkoelen zodat je ze op kunt pakken.
2
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in. Leg de stronkjes naast elkaar in de ovenschaal, met de platte kant naar beneden.
3
Stap 3
Smeer op ieder stronkje witlof een beetje rode pesto. Leg hier een plakje bacon op. Verkruimel de geitenkaas over de stronkjes en strooi de pijnboompitjes erover.  Verwarm de witlof 15 minuten in de oven.
4
Stap 4
Het is lekker om het vocht dat in de ovenschaal achterblijft als jus over aardappels te schenken.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

9 reacties

Manon

Dankje wel Brenda ik was bang dat we vandaag geen witlof met ham en kaas gingen eten want me moeder leek het moeilijk maar toen ze dit zag niet meer nu eten we het vanavond Ps: ik ben 11 jaar

Laat een bericht achter

els

Witloof met bacon en geitenkaas, héérlijk eens iets anders dan we gewoon zijn! Voor herhaling vatbaar.

Laat een bericht achter

René kookt ook

Toch weer zonde dat de witlof eerst (20 minuten!?) gekookt wordt. Gewoon ongekookt en gehalveerd in een beboterde schaal met, bijvoorbeeld, ham en kaas erover 30 minuten op 180C.

Laat een bericht achter

Catrien Nijboer

Mee eens, vooral niet eerst koken!

Sonja

Ik ga dat witlooff eerst even bakken

Carla

Dank je!! Ik leeeef (zo af en toe) voor witlof uit de oven, maar ik durfde het nooit zelf te maken omdat ik geen recept had en bang was het te verprutsen want dat is té jammer van de ingrediënten. Nu gaat het zeker vaker op tafel komen hier!

Laat een bericht achter

Edith

Hoi Brenda, de witlof met pesto is echt heerlijk! Ik heb er een ovenschotel van gemaakt. Bedankt voor het recept :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Goed om te horen Edith, ik moet hem zelf ook weer eens nodig op tafel zetten.

wil

Gisteren witlof met pesto bacon geitenkaas pijnboompitten gemaakt. Wat een heerlijk en tevens makelijk recept. Gaan we zeker heel vaak maken. Dank je wel

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op