Ga naar de inhoud

Witlofsalade met ham en kaas

Een van mijn favoriete ‘gewone’ gerechten is witlof met ham en kaas uit de oven.  Vroeger hield ik al van gekookte witlof, dus toen ik voor het eerst witlof met ham en kaas at wist ik niet wat me overkwam 😉 Inmiddels eet ik witlof 9 van de 10 keer met ham en kaas uit
Delen op

Witlofsalade met ham en kaas

Witlofsalade met ham en kaas txt

Een van mijn favoriete ‘gewone’ gerechten is witlof met ham en kaas uit de oven.  Vroeger hield ik al van gekookte witlof, dus toen ik voor het eerst witlof met ham en kaas at wist ik niet wat me overkwam 😉
Inmiddels eet ik witlof 9 van de 10 keer met ham en kaas uit de oven, het blijft lekker.

Toen ik in Dageljikse Kost van Jeroen Meus deze salade met witlof, ham én kaas zag wist ik dat ik hem (METEEN!) moest gaan maken. Witlof met ham en kaas maar dan dus niet uit de oven, maar in een salade. Ook heerlijk.

Witlofsalade met ham en kaas 02

Witlofsalade met ham en kaas

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 plakken spek
  • 3 stronkjes witlof
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten
  • 200 gram belegen kaas
  • 1 sjalot
  • rozijnen
  • een hand veldsla
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheut appelsap
  • scheutje witte wijn azijn
  • lepel honing
  • peper en zout
  • scheut olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170ºC. Leg de plakken spek op bakpapier en bak dit in 10 tot 12 minuten krokant.
Maak ondertussen de dressing, mix de crème fraîche met appelsap, witte wijnazijn, honing, peper, zout en een beetje olijfolie.

Snijd de stronkjes witlof in halve ringen (eventueel verwijder je de bittere binnenkant, maar ik vind dat juist lekker). Snipper de sjalot en snijd de appel in fijne reepjes en meng dit samen met de dressing door de salade en voeg ook de veldsla erbij. Snijd het gebakken spek en de kaas in stukjes en strooi dit samen met de walnoten en rozijntjes over de salade.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

12 reacties

Tineke

Héérlijke salade, we hebben er van gesmuld!

Laat een bericht achter

P.karsten

Ik heb net je witlofsalade met ham en kaas gemaakt. Hij wAs erg lekker. Ik heb alleen wat meer dressing erdoor gedaan. ga hem zeker vaker maken.

Laat een bericht achter

Hannah

Ha leuk recept! Al zou je wel ham verwachten in een 'witlofsalade met ham en kaas' x-) of mis ik iets...?

Laat een bericht achter

Cornelieke

Ja ik zag het ook ja. Spek staat er in het recept maar dat kan je makkelijk vervangen door ham.

caroline

Oooo lekker ga hem morgen gelijk maken ben gek op witlof dit is weer eens een andere versie. Top ga zo door

Laat een bericht achter

Miriam

zo lekker witlofsalade (en het bittere, de witlof is om de één of andere "duistere" reden al lang niet zo bitter meer als vroeger)

Laat een bericht achter

Tineke

Bij het lezen van dit recept loopt het water me al in de mond!

Laat een bericht achter

Andrea - 4Pure

Ik heb nog een aversie tegen rauwe witlof van vroeger. Mijn moeder haalde (ik denk dat het misschien nog niet bekend genoeg was) het bittere er niet uit. Maar als ik jouw recept zo lees, met al die lekkere neven ingrediënten, moet ik misschien toch de stap eens gaan wagen!

Laat een bericht achter

Mirjam Levering

Net de salade gegeten, hij was erg lekker!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed, en super leuk dat je er meteen mee aan de slag bent gegaan!

Ianna

Wat een heerlijk receptje.. Ga ik binnenkort eens uitproberen! Vind witlof salade altijd zoo lekker :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Gek genoeg was dit mijn aller eerste echte witlofsalade. Smaakt zeker naar meer witlofsalades.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op