Ga naar de inhoud

Zoeteaardappel hasselbacks met knoflook en tahinsaus

Gebakken aardappels, maar dan anders. Zoeteaardappel hasselbacks met knoflook en tahinsaus
20 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Zoeteaardappel hasselbacks met knoflook en tahinsaus

Zoeteaardappel hasselbacks met knoflook en tahinsaus

Gebakken aardappels, met een twist. Zoete aardappels in dit geval. En dan niet gewoon in partjes bakken in pan of oven, nee we maken er zoeteaardappel hasselbacks van! Lekker met knoflook en tahinsaus. Een oosterse twist, die superlekker is!

Lees snel verder, dan vertellen we je meer over dit gerecht. En natuurlijk geven we ook het recept zodat je zelf aan de slag kunt.

2.	Zoeteaardappelhasselbacks met knoflook en tahinsaus

Gebakken aardappels, met een twist

Als we het hebben over een gerecht dat altijd goed is dan zijn wat mij betreft gebakken aardappels dat. Uit de pan of uit de oven, dat maakt niet zoveel uit. De ene keer met knoflook of citroen, of juist met rozemarijn. Ook daar kun je lekker mee variëren. En heb je er weleens aan gedacht dat je de gewone ‘gele’ aardappel ook kunt vervangen door de oranje zoete aardappel?

De smaak is natuurlijk anders, maar geroosterd in de oven zijn ook zoete aardappel super lekker. Zoete aardappelfriet is niet voor niets zo populair.

2. Zoeteaardappelhasselbacks met knoflook en tahinsaus

Zoeteaardappel hasselbacks

Zoeteaardappel hasselbacks dus. Heb je weleens Hasselbacks gemaakt? Dit is een bereidingstechniek waarbij je een aardappel of harde groente over de hele lengte insnijdt, maar daarbij de groente niet dóórsnijdt. Door de groente vervolgens in de oven te bakken, krijg je allemaal schijfjes die van buiten heerlijk krokant zijn en van binnen superzacht. Het is een van mijn favoriete bereidingstechnieken bij aardappels en groenten als biet en zoete aardappel. 

Daarom besloot ik een nieuwe versie te maken, zoeteaardappel hasselbacks. Ik maakte er een romige saus bij van kikkererwten, tahini en citroen. Een soort hummus, maar dan net wat vloeibaarder. Ideaal om te gebruiken als dipsaus voor de losse zoeteaardappelschijfjes of om over de hasselbackaardappelen te verdelen. Het resultaat is heel bijzonder en weer eens anders dan anders!

–> met (zoete) aardappel kun je natuurlijk nog veel meer kanten op. Bakken, roosteren, pureren. Noem maar op! Op deze pagina geven we je heel veel inspiratie met de aardappel.

Zoeteaardappel hasselbacks met knoflook en tahinsaus

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • Grote ovenschaal
  • Staafmixer
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze zoeteaardappel hasselbacks met knoflook en tahinsaus

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de zoete aardappels.
2
Stap 2
Leg een zoete aardappel tussen 2 pollepels van gelijke grootte of tussen twee snijplanken in. Snijd vervolgens dunne schijfjes met een scherp mes. Als het goed is, zorgen de pollepels / snijplanken ervoor dat je de schijfjes niet helemaal tot onder door kunt snijden. Doe dit met de hele aardappel en met alle aardappels. Leg de aardappels vervolgens in de ovenschaal.
3
Stap 3
Snijd of pers drie teentjes knoflook fijn en meng ze met de olijfolie. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Schenk over de zoete aardappels. Verdeel dan ook de boter over de aardappels, zorg dat je de boter ook wat tussen de schijfjes stopt. Liever geen boter? Laat dit deel dan achterwege.
4
Stap 4
Zet de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de zoete aardappels 30 – 40 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn.
5
Stap 5
Kook in de tussentijd de kikkererwten enkele minuten tot ze wacht zachter zijn. Giet ze daarna af en doe ze in een hoge kom. Voeg ook de overige knoflookteentjes, de tahini, olijfolie en het water en citroensap toe. Mix met de staafmixer tot een romig geheel. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Breng op smaak met peper en zout.
6
Stap 6
Serveer de hasselback-aardappels met de tahinisaus. Garneer ze met wat fijngesneden koriander.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Loaded fries met chili
3x Bavettespiesjes
Whipped ricotta met groenten uit de oven
Caprese naanpizza's

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op