Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Butterscotch taart

Ik ben geen taarten-bak-diehard. Ik bak bijna nooit taarten. Ben meer van de koekjes en cakejes.
Als ik een taart moet bakken denk ik ook altijd dat het veel werk is. Veel meer werk dan koekjes of cakejes. En dat het me heel veel tijd gaat kosten. Te veel tijd. Maar eigenlijk valt dat best mee.

De bereiding van deze butterscotch taart kost wel wat tijd. Maar hier zit 40 minuten rust-tijd (in de koelkast) bij. In die tijd kun je dus even iets anders gaan doen.

Voor deze taart zijn geen ingewikkelde ingrediënten vereist. Dat is een voordeel. Ik moest alleen extra boter kopen. De rest was al in huis.

Om extra smaak aan het deeg te geven ben ik iets afgeweken van het recept. Ik heb hiervoor speculaas & koekkruiden van Verstegen toegevoegd. (dit staat niet op de foto)

Het deeg is klaar om blind gebakken te worden. Dit is het bakken van de bodem zonder de vulling.
Voor het blind bakken kun je bakparels gebruiken. Maar op twitter heb ik me laten vertellen dat het ook met gedroogde bonen kan (gewoon een zakje bonen uit de supermarkt) of ongekookte rijst.

Ik ben voor de bonen gegaan.

Volgens mij was dit de eerste keer dat ik het deeg voor een taart zonder pakje of zakje heb gemaakt. En het viel me alles mee. Dit smaakt naar meer zelfgemaakt deeg! (misschien ook binnenkort eens bij een hartige taart)

De butterscotch-vulling. Het lekkerste deel van de taart als je het mij vraagt.
Én het is ook nog eens gemakkelijk te maken.

Vraag je je af wat butterscotch is? Ik wel. Ik heb het opgezocht en het zijn gekarameliseerde stukjes suiker. Wie lust dat nou niet? ;-)

De butterscotch op de taart. Hierboven komt de meringue.
Dit wordt een heerlijke toplaag. Samen met de meringue gaat de taart nog ongeveer 10 minuten in de oven.

Tadaaa daar is ie.

De meringue is mooi bruin geworden. Het lijkt op de foto misschien dat de meringue hard is geworden, maar dat is niet zo. Het is een lekker zacht laagje op de taart.

Deze taart ben ik gaan maken omdat ik de butterscotch taart van de IKEA zo lekker vond.
Ik ben opzoek gegaan naar een recept, en kwam bij deze uit. Hij is niet identiek hetzelfde, maar wel erg lekker!

Heerlijk!

Het is wel een vrij machtige taart. Té grote stukken zijn dus niet gewenst ;-)

Deze taart kun je het beste eten op de dag dat je hem maakt. In de koelkast kun je hem wel bewaren. Maar ik vond dat de meringuelaag er de tweede dag een stuk minder goed uit zag.

De taart smaakte wel nog steeds goed de tweede dag.

Butterscotch taart

Ingrediënten:

Kruimeldeeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel koud water
  • eventueel: koek & speculaaskruiden

Botterscotch-vulling

  • 85 gram basterdsuiker
  • 40 gram bloem
  • 2,5 dl melk
  • 45 gram boter
  • 1 theelepel vanille essense
  • 1 eidooier

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 2 eetlepels basterdsuiker

Bereiding:
De bodem: Vet een (diepe) vlaaivorm van circa 22 cm in. Zeef de bloem in een grote kom, wrijf de boter er met je vingers in tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Roer hier suiker, een eidooier en het water door. Meng dit tot een zacht deeg en maak er een bal van. Plaats dit (afgedekt met plastic folie) 20 minuten in de koelkast.

Rol het deeg uit zodat je de bodem en wand van de vlaaivorm kunt bekleden. (als het deeg een beetje droog is en afbrokkelt, kneed het dan even door met natte handen. Hierdoor wordt het soepel)
Snijd de rand bij en prik met een vork gelijkmatig gaatjes in het deeg. Plaats dit nogmaals 20 minuten afgedekt in de koelkast.

Bekleed het deeg met bakpapier, plaats hier je blindbakvulling op (ongekookte rijst, bonen of bakparels). Bak dit ongeveer 35 minuten op 180 graden. Verwijderd hierna het bakpapier en de vulling.

De vulling: Doe de suiker en bloem in een pannetje. Maak een kuiltje in het midden en klop de melk er langzaam door, tot dat een gladde pasta ontstaat. Voeg de boter toe, klop dit met een garde op laag vuur 8 minuten, of tot het mengsel te dik wordt. Haal het van het vuur, voeg de essence en eidooier toe, klop dit glad. Verdeel het mengsel over de taartbodem en strijk het glad.

De meringue-topping: Klop de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de suiker hier langzaam bij, klop het mengsel dik en glanzend, tot alle suiker is opgelost. Schep het op de vulling en maak met een vork of paletmes krullen. Bak de taart 5 tot 10 minuten, of tot de meringue goudbruin is.

Serveer de butterscotchtaart warm of koud.

Tip:

  • Deze taart kun je het beste eten op de dag dat je hem maakt. In de koelkast kun je hem wel bewaren. Maar ik vond dat de meringue laag er de tweede dag een stuk minder goed uit zag. De taart smaakte wel nog steeds goed de tweede dag.
  • Ik vond het lastig te bepalen wanneer de butterscotchlaag te dik werd. Bij mij duurde dit langer dan de aangegeven 8 minuten. Volgens mij ben ik wel 11 minuten bjezig geweest. De butterscotch werd licht stroperig. Toen ben ik nog even doorgegaan. Daarna gestopt.

Bron: kookjij

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

18 Reacties

  1. Germa 14 oktober 2015 om 20:43

    Dag Brenda,
    Een vraag, kan ik de taart ook in een springvorm maken? heb m’n vlaaivorm nodig voor een rijstevlaai :-) en voor hoeveel personen is de butterscotch taart ongeveer?
    Groetjes Germa

    1. Brenda Kookt 16 oktober 2015 om 11:43

      Je kunt hem ook in de springvorm maken hoor Germa, ik zou dan een vorm van ongeveer dezelfde grootte aanhouden (22 cm). De taart is voor 12 tot 14 personen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *