Ga naar de inhoud

Ouderwetse Chocoladetaart

Brenda Kookt bestaat vandaag 1 jaar! Een eerste verjaardag is toch altijd een beetje extra speciaal. Daarom wilde ik voor  deze feestelijke gelegenheid een speciaal recept plaatsen. Het werd deze chocoladetaart. Een ouderwetse, een hele lekkere! En als ik mijn eerste chocoladetaart maak, dan moet hij van Nigella Lawson zijn! Dus pakte ik het kookboek
Delen op

Ouderwetse Chocoladetaart

Ouderwetse Chocoladetaart

Brenda Kookt bestaat vandaag 1 jaar! Een eerste verjaardag is toch altijd een beetje extra speciaal. Daarom wilde ik voor  deze feestelijke gelegenheid een speciaal recept plaatsen. Het werd deze chocoladetaart. Een ouderwetse, een hele lekkere!

En als ik mijn eerste chocoladetaart maak, dan moet hij van Nigella Lawson zijn! Dus pakte ik het kookboek Feest! weer uit de kast! Nigella geeft aan dat als je aan chocoladetaarten wilt beginnen, je deze als eerste zou moeten maken. En als Nigella dat zegt. Dan doe ik dat 🙂

Deze chocoladetaart is vrij eenvoudig. Voor Nigella is deze taart de essentie van wat een chocoladetaart zou moeten zijn: smeltend, weelderig en uitstekend voor je humeur.

Deze taart ziet er perfect uit, smaakt perfect, en heeft een smeltend gladde lichtheid. Chocoladeachtig. Maar niet te machtig. Én deze taart is praktisch net zo makkelijk te maken als een taart dat uit een mix-pakje komt. Maar veel lekkerder natuurlijk. Ideaal dus.

Ouderwetse Chocoladetaart

Laten we beginnen! Eerst moet de taart gebakken worden. Voor deze taart heb je twee plakken chocoladecake nodig. Nigella gebruikt twee vormen. Ik heb er maar een, dus bij mij gingen ze een voor een de oven in.
De ingrediënten: cacao, bloem, bakpoeder, boter, zout, vanille essence, eieren, zure room en suiker.

Ouderwetse Chocoladetaart

Na het bakken van de twee chocolade cakes wordt de chocoladeglazuur gemaakt.

Hier gaat ook glucosesiroop in. Ik heb een zoektocht gehouden naar dit ingrediënt, maar niet gevonden. Bij mijn ‘bakwinkeltje’ was het op. Uiteindelijk heb ik het zelf gemaakt. Wat heel erg makkelijk bleek te zijn. Bij de tips onder het recept vertel ik je hoe ik dit gemaakt heb.

Ouderwetse Chocoladetaart

De taart in wording. Twee chocoladecakes, daartussen glazuur. Het glazuur smeren we er ook op en omheen.

Ouderwetse Chocoladetaart

Zodat deze heerlijke taart ontstaat. Een perfecte ouderwetse chocoladetaart. Deze taart ziet er perfect uit, smaakt perfect. Super lekker. Kortom een ideaal recept voor je eerste, tweede, derde, vierde of 27e chocoladetaart.

Ouderwetse Chocoladetaart

In de koelkast kun je de taart zeker 2 dagen bewaren. Ook kun je de taart, of punten van de taart invriezen. Als je de punten in de koelkast laat ontdooien smaakt het net zo goed als voordat het de vriezer in ging.

Ouderwetse Chocoladetaart

Nog een laatste foto, yummy!

Ouderwetse Chocoladetaart

 

Ouderwetse Chocoladetaart

Ingrediënten voor de taart:

  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder (5 ml)
  • halve theelepel dubbelkoolzure soda  (2,5 ml)
  • 40 gram cacao
  • 175 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels puur vanille-extract
  • 1,5 dl zure room

Ingrediënten voor de glazuur:

  • 75 gram ongezouten boter
  • 175 gram pure chocolade (beste kwaliteit)
  • 300 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel golden syrup (glucosesiroop) (15 ml)
  • 1,25 dl zure room
  • 1 theelepel puur vanille-extract (5 ml)

Voor deze taart heb je een (of twee) springvormen met een doorsnede van 20 cm nodig.

Bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 C. Vet twee taartvormen in met boter. Leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem.

Klop de ingrediënten voor de taart (bloem, suiker, bakpoeder, dubbelkoolzure soda, cacao, boter, eieren, vanille en zure room) in een foodprocessor of met een handmixer tot een glad, dik beslag.
Verdeel dit beslag in twee vormen (of bak ze een voor een als je maar een bakvorm tot je beschikking hebt, zoals ik) Gebruik een spatel om de kom leeg te schrapen en het beslag in de vormen glad te strijken. Bak de vormen ongeveer 35 minuten in de oven. Controleer vanaf 25 minuten of ze gaar zijn. Een satéprikker dit je in het midden steekt moet er schoon en droog uitkomen.
Haal de taarten uit de oven, zet ze in de vorm op een rooster en laat ze 10 minuten afkoelen in de vorm. Maak je gene zorgen over barsten, die worden straks weggeglaceerd.

Laat voor het glazuur de boter en chocolade in een kom smelten op een pan met kokend water of in de magnetron. Ga in beide gevallen langzaam te werk.

Terwijl het chocolade-en-botermengsel een beetje afkoelt zeef je de poedersuiker in een andere kom.
Roer de golden syrup (zie tips) door het chocola-en-botermengsel, en dan de zure room en vanille. Klop wanneer dit alles goed gemengd is de gezeefde poedersuiker erdoor met een garde. (kan ook met mixer)

Wanneer je dit gedaan hebt, moet je er misschien een klein beetje kokend water aan toevoegen, of misschien wat meer poedersuiker. Afhankelijk van de vraag of je het glazuur dunner of dikker wilt hebben. Het kan ook zijn dat het precies goed is. Het moet zo vloeibaar zijn dat je de taart er gemakkelijk mee kunt bedekken, maar ook zo dik dat het er niet afdruipt.

Kies een schaal of taartplateau en knip vier stroken bakpapier uit om een vierkante lijst te vormen. Zo voorkom je dat het glazuur op de schaal terechtkomt. Leg een van de plakken cake omgekeerd, met de iets bolle kant naar beneden op de schaal. Smeer ongeveer een derde van het galzuur op de cake uit. leg de andere plak cake erop met de bovenkant naar boven en druk hem zachtjes aan.

Schep een derde van het glazuur op de taart en smeer het zwierig uit met een mes of spatel. Smeer de rest van het glazuur tegen de zijkant van de taart en laat de taart even staan, zodat het glazuur op kan stijven. Trek dan voorzichtig de repen bakpapier eronder vandaan.

Tips:

  • in plaats van dubblekoolzure soda gebruikte ik gewone keukenzout.
  • glucosesiroop (golden dyrup) maakte ik zelf door 250 gram suiker en 100 ml water te mengen en in te laten koken. (je hebt voor dit recept uiteindelijk maar 1 eetlepel nodig, dus je kunt dit recept ook verkleinen zodat je minder maakt).
  • Deze taart is goed in te vriezen. Laat de taart in de koelkast rustig ontdooien, dan smaakt hij  net zo lekker als voor hij de vriezer in ging.

Bron: Feest – Nigella Lawson 2009

 

 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Pizza met pistachepesto en ricotta
Sinterklaas kwarktaart met chocolade kruidnoten
Cakerol met stoofpeer en witte chocolade

30 reacties

Eveline

Ik heb hem gemaakt maar het was geen goeie taart, de taart was super compact, bijna fudge achtig. De smaakt was wel lekker.

Laat een bericht achter

Bojana

Ik heb de poedersuiker weggelaten. Ik vond het zo al zoet genoeg. In plaats daarvan wel 2 zakjes klopfix erdoor gedaan voor de stevigheid. Goed recept, bedankt!

Laat een bericht achter

Nicolien

Hoi, Waarom gebruik jij 175 gr. boter? Nigella's recept is met 200 gr. boter voor het beslag. En de golden syrup wordt inderdaad bij de Jumbo verkocht.

Laat een bericht achter

Sofia

Hallo Brenda, Allereerst bedankt voor het recept, jouw site was de eerst die ik tegenkwam op mijn zoektocht naar nigella dr chocoladetaart. In het verleden heb ik deze taart al menigmaal gemaakt. Deze chocoladetaart heeft mij verpest voor alle andere chocoladetaarten. Buitengewoon voortreffelijk. Onlangs een potje golden syrup gekocht bij de Jumbo om Miss Dahl d'r golden flapjacks te maken. Ineens schoot me deze taart te binnen. Golden syrup is echt een must voor deze taart. Niet zo zeer voor de smaak maar voor het uiterlijk. Bij het zien van jouw foto's Brenda, van de taart. Was naast het watertanden (vooral nu met de Ramadan hihiii), het viel me op dat jouw taart niet glimt. En daarom wordt er golden syrup gebruikt. Voor de glans. Ik kan niet wachten om deze verrukkelijke taart te maken dit weekend en heerlijk neer te zetten met Suikerfeest.

Laat een bericht achter

Meme

Ik gebruik vaak liever gewone (pure) chocolade. Hoe kan ik de cacaopoeder in dit recept daardoor vervangen?

Laat een bericht achter

Anke

Echt te lekker!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

:)

Mirre

Bedankt voor het recept! Ik wil de taart gaan bakken voor de tweede verjaardag van mijn zoon, maar heb even een vraagje over het vanille extract. Kan ik daarvoor ook het merg uit een vanillestokje gebruiken en wat is dan de hoeveelheid? En hoeveel (redelijk normale;) punten haal je ongeveer uit zo'n taart? Alvast bedankt voor de reactie! Mirre

Laat een bericht achter

Nicolaas Schouten

Hallo, Wat een ontzettend leuk recept zeg! Ik ga hem straks proberen, maar heb even 2 vraagjes... Welke maat springvorm heb je gebruikt? En bedoel je met: halve theelepel dubbelkoolzure soda - Bakking soda of zuiveringszout? En ook gefeliciteerd met je jubileum idd.. Groetjes Nicolaas

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De bakvorm is 20 cm. Ik gebruik baksoda of zuiveringszout. Dit is net iets anders dan bakpoeder. O.a. te koop bij bak- en kookwinkels, Turkse supermarkt maar vaak ook bij de drogist. (geef wel aan dat je er mee gaat bakken)

Bianca

Hoi Brenda, Lijkt me mjammieeeee! Zou je ipv de golden syrup niet gewoon honing kunnen gebruiken? Lijkt me aardig vergelijkbaar en net zo makkelijk:) En hoeveel gram keukenzout gebruik jij? **Er staat dat je de soda vervangen hebt door keukenzout...2,5ml...gewoon een snuf?? Ik wacht even op je antwoord en dan ga ik deze taart eens lekker uitproberen! Gr Bianca

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Bianca, de golden syrup kun je heel goed vervangen door Honing. Ik heb een halve theelepel gebruikt (dit is 2,5 ml). Ben benieuwd of de taart ook bij jullie zo goed in de smaak valt.

Tine

De (Lyle's) Golden Syrup is bij veel grote supermarkten vaak wel te vinden in het vak van het zoete broodbeleg. (glazen pot met groen/goudkleurig etiket met leeuw)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor de tip Tine. Ik heb nu syrup uit New York meegenomen maar het potje is bijna op. dus dan ga ik eens kijken bij het zoete broodbeleg :)

kim

Een woord: Jum!

Laat een bericht achter

Elseline

Die taart ziet er heerlijk uit! Gelukkig staat er niet bij hoeveel calorieën erin zitten! :-) Liefs, Elseline

Laat een bericht achter

Nell Nijssen

Van harte, Brenda, met je één-jarig jubilieum! Je blog is inspirerend, dus ga lekker door ermee. En als Nigella zegt dat iets lekker is, geloof haar dan maar!

Laat een bericht achter

Brenda

Dank je wel Nell. Zeker weten, ik heb nog een laatste stukje in de vriezer gestopt. Die bewaar ik nog even voor als ik ineens zin heb in deze ultieme chocoladetaart ;-)

(de pan van) Pien

Gefeliciteerd! De pan van Pien en Brenda Kookt bijna even oud. En wat een heerlijke taart! MMM!

Laat een bericht achter

Italiaans koken met Antoinette

Gefeliciteerd Brenda!

Laat een bericht achter

Annemiek

Brenda ik kom graag koffie bij je drinken om dit te vieren :-)

Laat een bericht achter

Kim

Zo, die ziet er heerlijk uit Bren! Wanneer was je van plan ons uit te nodigen om het te vieren ;) ?! Gefeliciteerd !

Laat een bericht achter

Brenda

Uhm.. Wat dacht je van 10 april? Het is nog wel ver weg, maar dit vergroot de voorpret ;-)

Anne

Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van jouw blog. En heel erg hartelijk bedankt voor de tip van de glucosesiroop. Ook in mijn omgeving erg moeilijk te krijgen en nu gewoon zelf te maken. Dank! groeten Anne.

Laat een bericht achter

Brenda

Handig hé!? Ik ben stad en land afgeweest, gelukkig is het eenvoudig zelf te maken.

Annemarie kat

Gefeliciteerd met je 1 jarig jubileum!! Groeten, annemarie

Laat een bericht achter

Brenda

Nee, de calorien laten we maar achterwege, maar lekker is ie zeker! ;-)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op