Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Makkelijk om te maken, maar ook een beetje anders door de balsamico, gekarameliseerde ui en geitenkaas.
Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
Bewaren
Deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjesĀ bladerdeegtaartjes heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt. Dat was met kerst namelijk.
Ik wilde graag een voorgerechtje met bladerdeeg maken. Het moest iets zijn dat iedereen lust. Ook de minder gedurfde eters. Bij collega-foodbloggers ben ik opzoek gegaan, en ik vond!
Bij Caroline vond ik het recept voor deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Aan het recept heb ik mijn eigen draai gegeven.
Dit is een erg lekker voorgerechtje. Gemakkelijk te maken, maar ook wel een beetje apart. Door de balsamico, gekarameliseerde uien en geitenkaas.
Aan de slag!
De ingrediƫnten staan er weer klaar voor! Alleen de bladerdeeg ontbreekt nog.
Voordat je de taartjes kunt maken moeten de uien eerst gekarameliseerd worden. In een braadpan laat je de ui sudderen met basterdsuiker, rozemarijn en balsamico in een beetje water. Na een kleine 20 minuten is dit klaar.
De uien kun je een dag van te voren karameliseren en bewaren in de koelkast zodat je tijdens het etentje zelf alleen het taartje hoeft op te bouwen.
Omdat we meerdere voorgerechten/amuses hadden heb ik de plakjes bladerdeeg gehalveerd. Als dit het enige voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten voor de gekarameliseerde uien:
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
Stap 1
Gekarameliserde uien: pel de ui en snijd ze in halve ringen.Stap 2
Verwarm een braadpan, voeg hierbij de uien, olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper.Stap 3
Verwarm dit 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.
Stap 4
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je amuses maakt halveer je de plakjes zodat de amuses niet te groot worden.Stap 5
Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een me bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bladerdeeg met olijventapenade. Leg hier een volle eetlepel gekarameliseerde uien op. Bestooi met kruimels geitenkaas, en een beetje rozemarijn.Stap 6
Zet de hapjes 10 minuten in de oven. Schakel de temperatuur hierna terug naar 170 C en bak de taartjes nog 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is.Stap 7
Serveer de taartjes warm.- Geitenkaas kan worden vervangen door feta.
- Als dit het voorgerecht is, kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.
- Het diagonaal doorsnijden van de bladerdeegĀ geeft ook een leuk effect.
- Bron:Ā Carolines Blog
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten voor de gekarameliseerde uien:
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
Stap 1
Gekarameliserde uien: pel de ui en snijd ze in halve ringen.Stap 2
Verwarm een braadpan, voeg hierbij de uien, olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper.Stap 3
Verwarm dit 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.
Stap 4
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je amuses maakt halveer je de plakjes zodat de amuses niet te groot worden.Stap 5
Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een me bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bladerdeeg met olijventapenade. Leg hier een volle eetlepel gekarameliseerde uien op. Bestooi met kruimels geitenkaas, en een beetje rozemarijn.Stap 6
Zet de hapjes 10 minuten in de oven. Schakel de temperatuur hierna terug naar 170 C en bak de taartjes nog 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is.Stap 7
Serveer de taartjes warm.- Geitenkaas kan worden vervangen door feta.
- Als dit het voorgerecht is, kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.
- Het diagonaal doorsnijden van de bladerdeegĀ geeft ook een leuk effect.
- Bron:Ā Carolines Blog
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
18 reacties
Rian
Had nog een restje hartige taartdeeg in de vriezer. Daarmee een paar haojes gemaakt met Gekaramelliseerde ui (was ok maar voortaan doe ik er niet teveel bruine suiker bij, 1 theelepeltje is genoeg want t was te zoet) Nog plakje kaans en kers_ tomaatjes en verse tijm heerlijk!
Mariƫlle
Was een succes! We vroegen ons nog af of zwarte olijven tapenade ook goed zou smaken? Dit was in ieder geval heerlijk.
Leonie
Dit recept was een groot succes! En ik had zelf spelt bladerdeeg gebruikt. Ik wist alleen niet welke soort fetta hierbij hoort. Bedankt voor de inspiratie.
Carmen
Ik heb net mijn eerste hapje genomen en: hƩƩrlijk! Ik ben vegetarier en samen met een lekkere salade is dit een supergoed hoofdgerecht.
Dientje
Heb de gekarameliseerde uientaartjes gegeten,ze waren heerlijk. We kregen ze als klein hapje,ik zal dit zeker zelf ook gaan maken op een feestje.
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Dientje, zeker nu in de herfst is (en ook de winter) is dit een heerlijk hapje.
Jessica
Mijn uien worden niet zo donker als bij jou op de foto, denk teveel water bij gedaan (ik gebruik meer uien). Kan ik er gewoon extra balsamico en suiker bij doen of wordt de smaak dan te sterk?
Brenda Kookt
Als je meer uien gebruikt kun je naar verhouding ook meer balsamico en suiker toevoegen. Vooral door de balsamico kleurt de uien bruin, al kan dit ook per type balsamico verschillen. Succes, en eet smakelijk straks :)
Ina
Als je geen olijventapenade hebt, zou je in plaats daarvan pesto kunnen gebruiken, of zou dat een te sterke smaak zijn? Of kun je misschien iets anders voorstellen, alsjeblieft?
Brenda Kookt
Ik denk dat Pesto een goede vervanger is voor de olijventapenade.
Silphya
Wat lekker! En inderdaad voor iedereen "behapbaar"! Dit jaar heb ik drie kerstdagen en alledrie de dagen bij mij thuis, dus ben flink aan het mindmappen geslagen voor de kerstdagen. Maar dit taartje gaat zeker geserveerd worden op 1ste kerstdag! Heerlijk.
Brenda Kookt
Wat leuk, succes met koken voor de drie kerstdagen. En geniet en eet smakelijk :)
Priscilla
Dit ziet er heerlijk uit. Makkelijk om te maken en een heerlijk hartig hapje. Misschien maak ik deze wel voor de BBQ van aanstaande zondag.
Brenda Kookt
Goed idee :-)
Karen
Hallo, wat ziet dit er goed uit Brenda! Leuk om je culi-activiteiten te volgen. Overigens een soortgelijk recept staat ook in boek v Donna Hay. En ik zag rond kerst ook keer bij 24kitchen kleine tarte tatin met sjalotten als voorgerecht. Denk dat deze jou ook aanspreken.
Brenda Kookt
Wat leuk Karen, ik pak het boek van Donna Hay dat ik heb er meteen even bij ;-)