Ga naar de inhoud

Hartig breekbrood

Zelf brood maken? Dit recept voor een hartig breekbrood zit boordevol smaakmakers. Ideaal als voorgerecht, borrelhapje of bij de soep!
45 minuten Voorbereidingstijd
2 uur Bereidingstijd
Delen op

Hartig breekbrood

Hartig breekbrood

Voor de #foodblogswap van deze maand ben ik gekoppeld aan de blog van Levine. Omdat ik vorige maand een workshop broodbakken bij Levine gevolgd heb (hier lees je er meer over) kwam dit goed uit. Na de workshop durfde ik het nog niet aan om meteen zelf brood te gaan bakken. Maar deze uitdaging voor de foodblogswap was de uitgelezen kans voor mij om voor het eerst zelf brood te bakken.

Levine geeft op haar blog veel (en duidelijke) informatie over broodbakken,  er zijn dan ook recepten te vinden voor veel verschillende soorten brood. Naast brood kun je op de blog van Levine ook voor-, hoofd en nagerechten vinden. Omdat ik deze kans aangreep om voor het eerst zelf brood te bakken heb ik de ‘gewone’ recepten niet bekeken en mij gefocust op het brood.

Het liefst wilde ik een lekker brood bakken die jullie thuis ook kunnen maken. Het moesten dus niet ingewikkeld zijn en geen lastig te verkrijgen ingrediënten bevatten. Ik twijfelde tussen meerdere broden, uiteindelijk heb ik gekozen voor een hartig breekbrood.

Hartig breekbrood

Dit is een brood met smaak, het is niet nodig om beleg te gebruiken. De smaakmakers zitten namelijk al verwerkt in het deeg. Gruyère kaas, zongedroogde tomaten, bieslook en peterselie.

Naast bloem en gist wordt semolinameel gebruikt. In de supermarkt zou dit bij de pasta’s moeten staan, echter kon ik dat niet vinden. Omdat semolinameel ‘griesmeel’ betekend heb ik gewone griesmeel van de bakafdeling uit de supermarkt gebruikt. Het resultaat was prima, daarom heb ik dit in het recept aangepast.

Dit brood heb ik gemaakt zonder keukenmachine. Eerst heb ik het gekneed met mijn handen (goede workout) daarna heb ik de mixer met deeghaken gebruikt. De mixer had het zwaar, maar het ging er wel doorheen. Daarna heb ik nog even gekneed met de handen.

Hartig breekbrood

Na de eerste rijs maak je balletjes van het deeg, deze rol je door gesmolten boter met gruyère kaas. De balletjes leg je los naast elkaar in de bakvorm. Omdat je het straks voor de tweede keer laat rijzen hoef je ze niet strak tegen elkaar aan te leggen. De bolletjes zetten  tijdens het rijzen namelijk nog uit.
De kaas die ik door de boter had geroerd werd een grote klont. Hierdoor werd het niet goed opgenomen door de balletjes. Daarom heb ik er in de bakvorm nog een beetje extra geraspte gruyère kaas overheen gestrooid.

Hierna laat je het deeg nog een keer rijzen in de bakvorm.

Hartig breekbrood

Na de tweede rijs ziet het er zo uit. De balletjes liggen mooi tegen elkaar aan. Zo gaan ze de oven in.

Hartig breekbrood

Ons brood was op voor we het wisten, echt ontzettend lekker. Zelfs ons nichtje van 2 was er dol op. Volgende keer maak ik er twee tegelijk zodat er nog iets overblijft voor de volgende dag.

Dit brood is heerlijk bij een bord soep, bij de borrel of barbecue. Zet het brood op tafel zodat iedereen er bolletjes vanaf kan breken.

Hartig breekbrood

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze hartig breekbrood

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 2 uur

Voorbereiding:

Stap 1

Dit brood heb ik met de hand en de mixer gekneed. Uiteraard kun je ook een keukenmachine of broodbakmachine gebruiken. Bij de broodbakmachine gebruik je het deegprogramma inclusief de 1e rijs of alleen kneden.

2
Stap 2

Doe tarwebloem, griesmeel en gist in een kom en roer dit door elkaar. Voeg de melk, ei, boter of olie, zout, grof geraspte gruyère kaas, stukjes zongedroogde tomaat, peterselie en bieslook toe en roer dit met een pollepel door elkaar. Kneed het deeg 5 minuten met de hand, en daarna ongeveer 10 minuten met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Kneed het hierna nog even met de hand na.

Eerste rijs:

1
Stap 1

Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom, keer de bal om zodat alle kanten met olie bedekt zijn en laat dit afgedekt in 45 tot 60 minuten tot ongeveer dubbel volume rijzen.

Vormen:

1
Stap 1

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg (eventueel met een deegsteker) in stukjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in en maak er balletjes van en leg ze afgedekt weg.

2
Stap 2

Smelt de boter en roer daar de zeer fijn geraspte gruyère door. Rol de balletjes 1 voor 1 door het boter-/kaasmengsel en leg ze in het bakblik. (strooi eventueel extra kaas over de balletjes)

Tweede rijs:

1
Stap 1

Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het in 45 tot 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Bakken:

1
Stap 1

Bak het brood onderin de oven in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Word het brood snel bruin? Dek het dan na ongeveer 20 minuten af met aluminiumfolie.

2
Stap 2

Serveer het brood lauwwarm, je kunt het ook nog een keer in de oven opwarmen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op