Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Uientaart

Uientaart 3 txt

De afgelopen week liet ik je zien hoe je uien kunt snijden zonder tranen én  hoe je uien lekker kunt karamelliseren. Vandaag gaan we de gekarameliseerde ui gebruiken in een taart, een uientaart. Dit is een recept uit Annabel Langbein’s The Free Range Cook waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Voor de bodem gebruikte ik filodeeg, het leek me leuk om dit eens te proberen. Filodeeg is namelijk een stuk minder vet dan bladerdeeg. Het is goed uitgepakt als je het mij vraagt, het filodeeg wordt lekker krokant.

Ik adviseer je deze taart als bijgerecht te serveren omdat het als volwaardige maaltijd niet helemaal goed vult. Serveer er bijvoorbeeld aardappeltjes en een frisse salade bij.

Uientaart 2

Uientaart 1

Om ervoor te zorgen dat de taartvorm helemaal bekleed is heb ik het deeg zoals bovenstaand neergelegd. In een blok van vier met daarop vier vellen in een ruit. Vervolgens drapeer je het deeg in de ingevette bakvorm. Dit hoeft niet heel netjes, mag best een beetje rommelig want dit geeft een leuk effect aan de taart.

Uientaart 3

Uientaart

Bereidingstijd 60 minuten voor de uien,  25 minuten voor de taart en 20 minuten oventijd

Ingrediënten

 • 8 vellen filodeeg
 • gekarameliseerde uien (recept)
 • 150 gram spekjes
 • gele paprika
 • Parmezaanse kaas
 • 1 theelepel gedroogde tijm

Bereiding

Bereid de gekarameliseerde uien. Ontdooi het filodeeg.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakvorm in. Bak de spekjes krokant.

Bekleed de taartvorm met het filodeeg. Dit hoeft niet netjes, het filodeeg mag een beetje rommelig liggen. Verdeel de gekarameliseerde uien over de bodem van de taart. Strooi hierover de tijm, blokjes paprika, spekjes en tot slot de Parmezaanse kaas.

Bak de taart 25 minuten in de oven.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Sabine 5 november 2013 om 08:05

  Hmm, ik ben gek op ui dus dit lijkt me onwijs lekker! *bookmarked* Vraag me af wat voor een vulling hier verder nog lekker bij is om het wel een vullende taart te maken, waardoor je het als hoofdgerecht kunt serveren.

  1. Brenda Kookt 5 november 2013 om 13:12

   Ik zat zelf te denken aan aardappel(schijfjes) de combi met gekarameliseerde ui leek me lekker maar de filodeeg past er niet zo goed bij.
   En met champignons erdoor lijkt dit me ook heerlijk. Dat ga ik de volgende keer doen.

 2. Nikki 5 november 2013 om 09:22

  Lekker! Ik zou het zelf alleen zonder spekjes doen!

 3. Ina 5 november 2013 om 18:23

  Wat doe je me een plezier met al die uien-blogs de laatste tijd! :) Ik kan me moeilijk een maaltijd zonder ui voorstellen, en koop ze in 10 kilo netten!
  Ik had er ook al aan gedacht om champignons door de vulling te doen i.p.v. de spekjes. Lijkt me heerlijk!

 4. Ina 5 november 2013 om 18:29

  O sorry. Dat had geloof ik uien-posts moeten zijn i.p.v. uien-blogs.

 5. Marja 5 november 2013 om 20:08

  Filodeeg is idd een stuk minder vet en minder machtig! En misschien…..zijn aardappel blokjes met appel blokjes erdoor wel erg lekker om erop te leggen! ( op de uien dan hè ) Krijg je een soort hete bliksem! Hm…leuk om eens te proberen! Bedankt voor je ideeën over uien, Brenda! Ik. <3. van uien! Mjummm. :-)

 6. LNNK 7 november 2013 om 16:18

  Dit klinkt heerlijk. Goed idee dat je filodeeg gebruikt, ik vind gewone bladerdeeg altijd zo machtig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *