Ga naar de inhoud

Uientaart

De afgelopen week liet ik je zien hoe je uien kunt snijden zonder tranen én  hoe je uien lekker kunt karamelliseren. Vandaag gaan we de gekarameliseerde ui gebruiken in een taart, een uientaart. Dit is een recept uit Annabel Langbein’s The Free Range Cook waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Voor de bodem gebruikte
Delen op

Uientaart

Uientaart 3 txt

De afgelopen week liet ik je zien hoe je uien kunt snijden zonder tranen én  hoe je uien lekker kunt karamelliseren. Vandaag gaan we de gekarameliseerde ui gebruiken in een taart, een uientaart. Dit is een recept uit Annabel Langbein’s The Free Range Cook waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Voor de bodem gebruikte ik filodeeg, het leek me leuk om dit eens te proberen. Filodeeg is namelijk een stuk minder vet dan bladerdeeg. Het is goed uitgepakt als je het mij vraagt, het filodeeg wordt lekker krokant.

Ik adviseer je deze taart als bijgerecht te serveren omdat het als volwaardige maaltijd niet helemaal goed vult. Serveer er bijvoorbeeld aardappeltjes en een frisse salade bij.

Uientaart 2

Uientaart 1

Om ervoor te zorgen dat de taartvorm helemaal bekleed is heb ik het deeg zoals bovenstaand neergelegd. In een blok van vier met daarop vier vellen in een ruit. Vervolgens drapeer je het deeg in de ingevette bakvorm. Dit hoeft niet heel netjes, mag best een beetje rommelig want dit geeft een leuk effect aan de taart.

Uientaart 3

Uientaart

Bereidingstijd 60 minuten voor de uien,  25 minuten voor de taart en 20 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 8 vellen filodeeg
  • gekarameliseerde uien (recept)
  • 150 gram spekjes
  • gele paprika
  • Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Bereiding

Bereid de gekarameliseerde uien. Ontdooi het filodeeg.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakvorm in. Bak de spekjes krokant.

Bekleed de taartvorm met het filodeeg. Dit hoeft niet netjes, het filodeeg mag een beetje rommelig liggen. Verdeel de gekarameliseerde uien over de bodem van de taart. Strooi hierover de tijm, blokjes paprika, spekjes en tot slot de Parmezaanse kaas.

Bak de taart 25 minuten in de oven.

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella

7 reacties

LNNK

Dit klinkt heerlijk. Goed idee dat je filodeeg gebruikt, ik vind gewone bladerdeeg altijd zo machtig.

Laat een bericht achter

Marja

Filodeeg is idd een stuk minder vet en minder machtig! En misschien.....zijn aardappel blokjes met appel blokjes erdoor wel erg lekker om erop te leggen! ( op de uien dan hè ) Krijg je een soort hete bliksem! Hm...leuk om eens te proberen! Bedankt voor je ideeën over uien, Brenda! Ik. <3. van uien! Mjummm. :-)

Laat een bericht achter

Ina

O sorry. Dat had geloof ik uien-posts moeten zijn i.p.v. uien-blogs.

Laat een bericht achter

Ina

Wat doe je me een plezier met al die uien-blogs de laatste tijd! :) Ik kan me moeilijk een maaltijd zonder ui voorstellen, en koop ze in 10 kilo netten! Ik had er ook al aan gedacht om champignons door de vulling te doen i.p.v. de spekjes. Lijkt me heerlijk!

Laat een bericht achter

Nikki

Lekker! Ik zou het zelf alleen zonder spekjes doen!

Laat een bericht achter

Sabine

Hmm, ik ben gek op ui dus dit lijkt me onwijs lekker! *bookmarked* Vraag me af wat voor een vulling hier verder nog lekker bij is om het wel een vullende taart te maken, waardoor je het als hoofdgerecht kunt serveren.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik zat zelf te denken aan aardappel(schijfjes) de combi met gekarameliseerde ui leek me lekker maar de filodeeg past er niet zo goed bij. En met champignons erdoor lijkt dit me ook heerlijk. Dat ga ik de volgende keer doen.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op