Eierpotjes

Eierpotjes txt

Al tijden staan er eierpotjes (chique ‘Oeufs en Cocotte’ genoemd) op mijn to-make lijstje. Toch kwam het er steeds niet van deze te maken, tot ik ze op het blog van Linda (Lekker eten met Linda) tegenkwam. Deze eierpotjes moesten het worden, mijn gerecht voor de foodblogswap van deze maand.

Het eierpotje met zalm leek me heerlijk en ik was hierbij benieuwd naar het gebruik hüttenkäse, iets waar ik tot nu nog niet mee gekookt heb. De hüttenkäse maakt het een romig geheel, eventueel kun je dit vervangen door bijvoorbeeld crème fraîche. Voor vriendlief die niet van gerookte zalm houdt heb ik een combi gemaakt van hamreepjes met paprika. Deze viel ook erg in de smaak, dus bij deze deel ik beide combinaties.

Eierpotjes 02

Eierpotjes 03

Eierpotjes

Bereidingstijd 30 minuten

 Ingrediënten voor 4 personen:

  • olie of boter om schaaltjes in te vetten
  • 4 eieren
  • 200 gram hüttenkäse
  • peper en zout
  • repen geroosterd brood

Voor de zalmvulling

  • zalmsnippers
  • dille
  • blokjes groene paprika

Voor de hamvulling

  • snippers (of blokjes) ham
  • blokjes rode en groene paprika

Extra benodigd: kleine ovenschaaltjes of ramequins plus een grote ovenschaal waar de kleinere schaaltjes in passen.

Bereiding:

Kook water met een waterkoker. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de schaaltjes in met boter of olie.

Meng de hüttenkäse met peper en zout en meng dit met de vulling die je gebruikt (houd een beetje van de vulling apart om straks over het ei te strooien ter garnering).
Schep in ieder schaaltje 1/4 van het hüttenkäsemengsel en breek hierboven een ei. Garneer de schaaltjes met een beetje van de apart gehouden vulling.

Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze met water tot het water tot de helft van de kleinere schaaltjes komt.
Zet de ovenschaal in de oven en bak de eitjes 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe zacht of hardgekookt je de eitjes wilt hebben. Om uitdroging van de eieren te voorkomen raad ik je aan de schalen na 10 minuten af te dekken met aluminiumfolie.

Serveer de eierpotjes met repen geroosterd brood zodat je lekker kunt dippen.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk