Griekse stoofschotel: Stifado

stifado txt

Ik vind het heerlijk om van anderen te horen wat ze ‘s avonds eten. Zo vraag ik dit bijna dagelijks aan collega’s en soms ook via social media. Mariska gaf via Facebook aan dat ze stifado ging eten, en dit bracht me op een idee. Ik was namelijk van plan om afgelopen weekend stoofvlees te maken, ik wist alleen nog niet welke schotel het zou worden. Na de reactie van Mariska was mijn keuze gemaakt. We hebben ontzettend van de stifado genoten.

Stifado is een Griekse stoofschotel die we tijdens onze vakantie op Rhodos hebben gegeten. Deze schotel is dus niet alleen lekker in de winter, ook met warm weer wordt dit veel gegeten. Vooral in Griekenland dus. De basis van stifado (Stifatho) is stoofvlees met tomaten en kleine uitjes, al kun je het stoofvlees ook vervangen door inktvis (of konijn!). Ik ging voor magere riblappen met gepelde tomaten, rode wijn en sjalotjes. Een ideaal gerecht om Griekse vakantieherinneringen op te halen, maar ook heerlijk als je nog nooit in Griekenland bent geweest.

Aan welk Grieks gerecht heb jij goede herinneringen?

stifado01

Stifado

Bereidingstijd 30 minuten plus 3 uur stooftijd

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

 • 1 kilo magere riblappen
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 uien
 • 300 gram sjalotjes
 • 2 blikken gepelde tomaten a 400 gram
 • 1 blokje runderbouillon
 • 150 ml rode wijn
 • 3 laurierblaadjes
 • verse peterselie
 • peper en zout
 • feta
 • olijfolie
 • optioneel: 3 plakjes ontbijtkoek voor de binding

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 a 4 cm groot en bestrooi met peper en zout. Halveer de uien en snijd met de nerf mee in halve ringen. Verwarm een stoofpan met olijfolie en bak hierin het vlees even aan. Voeg hierna de wijn, uien en fijngesneden knoflook toe en bak dit even mee.

Voeg de gepelde  tomaten, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe. Meng dit alles door elkaar en laat dit een 1,5 uur stoven.

Pel de sjalotjes en halveer de grotere, de kleine mogen heel bij de schotel. Leg de sjalotjes op het vlees. Laat dit op zacht vuur met deksel op de pan nog ongeveer één tot anderhalf uur stoven, tot de sjalotjes en het vlees gaar zijn. Om de saus te binden kun je maïzena gebruiken, maar ik gebruik liever ontbijtkoek. Voor deze schotel heb ik 3 plakjes toegevoegd die ik in stukjes nog even liet mee sudderen.

Voeg voer het serveren de peterselie toe en garneer de schotel met verkruimelde feta.

Serveer de stifado met aardappelpuree of gekookte aardappelen.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
46 comments
 1. Hmm ziet er heerlijk uit! Heb het eens op bij de Griek, echt super lekker! Als je de ontbijtkoek gebruikt om te binden mengen die zichzelf dan gewoon in de ‘saus’ .zonder dat je stukjes peperkoek in je stoofschotel hebt zitten?

 2. Lijkt me heerlijk, maar ik heb geen stoofpot, bij al mijn pannen koeken stoofschotels meteen aan. Iemand nog tips voor een (goedkope) goede pan?

 3. Was super lekker! Had het voor een vrienden gemaakt en wat helemaal sterk was: zij had hetzelfde gerecht de dag ervoor voor haar ouders gekookt! Gelukkig vonden ze het allebei heel lekker en niet erg om de dag erna weer te eten. Zo merk je toch wel dat Brendakookt behoorlijk populair geworden is hier in de regio ;)

 4. zondag gemaakt; heel erg lekker.
  Ik heb vlees aangebraden in pan op kookplaat en verder gegaard in de oven op 180 graden.

  erbij gegeten, kleine macaroniboogjes , gebakken aardappelpartje met oregano en citroensap en een Griekse salade.

 5. Hoi Brenda
  Allereerst bedankt voor de goede tips van restaurants in Zakynthos! Bij Vardiola en Aperrito heerlijk gegeten….! En nu blijven wij met dit heerlijke recept in de Griekse sferen! Top!

 6. Voor het eerst stifado gemaakt met peperkoek. Heerlijk, normaal moet ik naar smaak de hoeveelheid ingredienten aanpassen. In dit recept klopt alles , complimenten :)
  Ik heb zoete rode wijn, imiglykos gebruikt. Welke rode wijn kun je als alternatief gebruiken?

 7. Ja, deze is lekker!! Inderdaad gegeten toen we in zakynthos waren! Is heerlijk! LEUK, ga ik zeker ook eens thuis proberen. En mijn flammkuchen recept staat ook online! :)

 8. “Aan welk Grieks gerecht heb jij goede herinneringen?”

  Een Griekenland-fan hier :)
  Aan Moussaka, nooit ergens zo lekker gegeten als op Kerkyra (wij zeggen Corfoe), en dan in Kerkyra-stad, als je van de havenkant het centrum binnengaat via de poort bij de Griekse bank en dan gelijk dat tentje rechts. Ik zag ‘oma’ in de zaak bezig met moussaka maken, zij zag mijn interesse en zei haar zoon dat hij moest zeggen dat het met een uurtje klaar zou zijn. We hebben nog wat rondgelopen en hebben daarna heerlijk met een glas wijn en een vers bord moussaka geluncht. :):):)
  Let wel dit is een jaar of 20 geleden, dus of het tentje en oma er nog zijn …..

 9. Hier ook Griekenland fans, getrouwd met een Stifado fan. Dus dit recept moest ik natuurlijk wel proberen. Heerlijk! Bedankt! Lekker met een goede Griekse salade en verder niets eigenlijk.
  De volgende dag, we hadden nog een klein restje over, heb ik flink wat tomaten gebakken, even later aangelegd met een bouillonblokje, passato en wat water. Kwariertje laten koken, staafmixer erdoor en toen nog wat gebakken champignons en het restje Stifado er door. Even goed doorwarmen en klaar was onze verrukkelijke tomatensoep! :-)

 10. Heerlijk recept. Ik maak het graag. Op zo’n koude pinksterdag is het heerlijk om toch nog een keer deze stoofpot te maken.

 11. Ziet er heerlijk uit. Ik wil het vanavond maken met mijn nieuwe snelkookpan. Heb jij misschien enig idee hoe lang het dan moet stoven?

 12. Net terug van Kos vierden we een verjaardag waarbij iedereen bleef eten. Het thema wilde ik Grieks maken. Na veel geblader in kookboeken gekozen voor jouw stifado recept en het was een groot succes! Een makkelijk te maken gerecht en echt Grieks van smaak. Bedankt en groetjes uit Grootebroek!

 13. Zojuist mijn eerste slow cooker besteld en wil dit recept gaan proberen het weekend. Moet ik dan nog tijden aanpassen?
  Het klinkt al zalig, hopelijk smaakt het ook zo.

  1. Hoi Diana, In de slowcooker zou ik de skifado ipv 1,5 uur stoven minimaal 5 uur laten stoven. Liefst nog langer zelfs. Bij gebruik van een slowcooker gaart het vlees langzamer. Maar is ook veel lekkerder. Je brengt me op een idee, ik ga hem ook in de slowcooker maken de volgende keer :)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk