Ga naar de inhoud

Slowcooker recepten

Goulash
Ratatouillestoof met kikkererwten, buratta en brood
Bloemkool-linzenstoof met rijst
Caponata met toast en mozzarella
Boeuf bourguignon potjes
Honing-knoflook kip met rijst en broccoli
Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel
stoofschotel met wortel en speculaas - sinterklaas recepten
Weekmenu
Kip stroganoff met rijst
Maandag
Gnocchi traybake met groene pesto
Dinsdag
Mexicaanse ovenschotel met bonen en tortillachips 
Woensdag
Donderdag
Pompoenrisotto uit de oven met spekjes en geitenkaas
Vrijdag
Kip cordon bleu gehaktbrood
Zaterdag
Pides met ricotta en geroosterde tomaatjes
Zondag

Slowcookers zijn ontworpen om het koken makkelijker te maken. Je doet alle ingrediënten in de pot en vervolgens zet je ‘m aan. Je hoeft het eten niet constant in de gaten te houden, zoals bij traditioneel koken op het fornuis. Dat maakt het een perfecte oplossing als je weinig tijd hebt om te koken, maar wel gezond en lekker wil eten.  Je kunt het eten ‘s ochtends in de slowcooker doen en als je ‘s avonds thuiskomt, is het eten klaar.

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is dus een elektrisch keukenapparaat dat wordt gebruikt om eten op lage temperaturen gedurende lange tijd te koken. Slow cooking, dus. Het bestaat uit een keramische of metalen kom die boven op een elektrische verwarmingselement rust. De kom heeft een deksel dat er stevig op past om warmte en vocht vast te houden.

Hoe werkt een slowcooker?

Slowcookers werken door het eten urenlang te koken op een lage temperatuur. Dit resulteert in zacht en mals vlees, sappige groenten en volle smaken in je gerechten. Het apparaat heeft een thermostaat die ervoor zorgt dat de temperatuur constant blijft. Bij de meeste slowcookers kun je zelf kiezen uit verschillende warmtestanden, zoals laag, medium en hoog, afhankelijk van hoe snel je het eten wil koken.

Het proces van langzaam koken geeft de ingrediënten de tijd om hun smaken te mengen en zorgt ervoor dat ze volledig gaar worden, zonder dat het eten koken veel aandacht vereist. Zo maak je dus makkelijk gezonde slowcooker recepten.

Wat kun je met een slowcooker?

Slowcookers zijn vooral handig wanneer je geen tijd hebt om te koken, maar toch een heerlijke, zelfgemaakte maaltijd op tafel wil zetten. Ze zijn ook fijn voor het maken van grote porties en kunnen worden gebruikt voor het bereiden van soepen, stoofschotels, chili’s, gehaktballetjes en nog veel meer lekkers. We geven je wat voorbeelden van lekkere en makkelijke slowcooker recepten.

Stoofschotels

Een van de populairste gerechten die je kunt maken in een slowcooker is de stoofschotel. Door het langzame kookproces kunnen de smaken van de ingrediënten goed samenkomen, waardoor je een heerlijk smaakvolle stoofschotel krijgt. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Voeg wat bouillon, kruiden en specerijen toe en je hebt binnen enkele uren een heerlijke maaltijd op tafel staan. Deze hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel bijvoorbeeld, of een runderstoofpotje met wortel en champignons. Het mooie van een stoofschotel uit de slowcooker is dat je het gemakkelijk kunt voorbereiden en terwijl de slowcooker zijn werk doet, heb jij tijd voor andere dingen.

Soepen en bouillons

Soep uit de slowcookers is altijd een goed idee. Het langzame kookproces zorgt ervoor dat de ingrediënten langzaam worden gegaard, waardoor de smaken goed worden gemengd en de bouillon rijk en smaakvol wordt. Je kunt eindeloos variëren met recepten slowcooker en de ingrediënten, zoals bijvoorbeeld groenten, vlees, vis, bonen, of granen. Voeg wat bouillon, kruiden en specerijen toe en laat de slowcooker zijn werk doen.

Sauzen

Of je nu op zoek bent naar een tomatensaus voor bij de pasta, een currysaus voor bij de rijst, of een smaakvolle jus voor bij het vlees, de slowcooker maakt een heerlijke saus. Het langzame kookproces zorgt ervoor dat de saus geleidelijk aan dikker wordt en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

Bijgerechten

Slowcookers zijn ook heel fijn voor het maken van bijgerechten, zoals rijst, quinoa, bonen en groenten. Door het langzame kookproces zijn de ingrediënten zacht en smaakvol. Het fijne aan bijgerechten uit de slowcooker is dat je ze van tevoren kunt bereiden en ze warm kunt houden tot het moment van serveren.

Desserts

Klaar voor een lekker toetje? Ook die maak je met gemak in de slowcooker. Zo maak je bijvoorbeeld een heerlijke chocoladetaart maken, of een smeuïge rijstepap met kaneel en rozijnen. Ook kun je een fruitcompote bereiden door fruit met suiker en water in de slowcooker te laten sudderen. Het grote voordeel van desserts uit de slowcooker is dat je ze gemakkelijk van tevoren kunt bereiden, zodat je tijdens het diner kunt ontspannen.

Kortom, voor de slowcooker hoef je niet lang in de keuken te staan. Het biedt veelzijdigheid en gemak bij het bereiden van een breed scala aan smakelijke en voedzame gerechten.

Slowcooker recepten

Maak een account aan en sla je favo recepten op!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wachtwoord*

Wil je samenwerken met Brenda Kookt?

Ik wil graag samenwerken