Ga naar de inhoud

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Een ideale stoofschotel voor deze tijd van het jaar! Deze Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel is een topper. Rijk van smaak, warm en echte comfortfood met aardappelpuree en kaas.

30 minuten Voorbereidingstijd
2 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Met het recept van vandaag trap ik officieel de herfst af. Met deze hertenstoofschotel met bier en en korst van gegratineerde aardappel maken we ons klaar voor een heerlijke herfst. Met heerlijk warme comfort gerechten. Op naar de lekkerste ovenschotels, stoofgerechten, soepen en meer.

Deze hertenstoofschotel is het perfecte begin van de herfst. Een kruising tussen een stoofschotel en een ovenschotel. Het is wellicht anders dan je gewend bent van een ovenschotel, maar zo lekker! Het bier geeft de stoofschotel van hertenpoulet diepgang en smaak. Een korst van gegratineerde aardappel maakt de stoofschotel nog lekkerder.

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Herfstmaaltijd

Het is officieel herfst en ik moet zeggen dat dit op food gebied toch echt mijn favoriete seizoen is. Ik hou van salade en barbecue, maar niets kan op tegen een warme ovenschotel of stoofschotel. Ik hou daar écht van, warme diepe smaken.

Soepen, ovenschotels, stamppotten en stoofgerechten. Yum! Wat is er lekkerder dan op een regenachtige herfstdag een schotel uit de oven te toveren en hier je lepel in te zetten?

Vandaag deel ik een ultiem stoofgerecht. Een stoer stoofgerecht. Van hert, met bier, aardappel en kaas. Deze hertenstoofschotel is comfortfood to the max!

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

De basis van deze herstenstoofschotel is hertenpoulet. Het vlees garen we in dit geval niet in bouillon, maar in oud bruin bier. Dit geeft een donkere en diepe smaak aan de stoofschotel. Naast bier brengen we de stoofschotel ook op smaak met peterselie, tijm, laurier, appelstroop en mosterd. Ook voeg ik sjalotjes en wortel toe aan de schotel.

Dit mengsel laten we 2,5 uur stoven op zacht vuur met de deksel op de pan. Tussendoor mag je de schotel 2x doorroeren. Hierna is het vlees zacht en gaar, maar is onze schotel nog niet klaar.

Om het extra lekker te maken verwarmen we de hertenstoofschotel nog in de oven met een dakje van aardappelpuree met Beemster Herfstkaas. De geraspte kaas roeren we door de puree, maar strooien we ook over de schotel. Hierdoor wordt het extra lekker en gratineert de aardappelpuree mooi.

Het resultaat is een super lekkere warme stoofschotel van wild. Hertenstoofschotel met bier en korst van gegratineerde aardappel.

Tip: Het recept van deze hertenstoofschotel vind je niet alleen vandaag hier op brendakookt.nl, het recept (met stap-voor-stap-foto’s) staat dit seizoen ook in Vers van ‘t Mes Magazine. Het magazine is vanaf nu gratis verkrijgbaar bij kaasspeciaalzaken in Nederland. 

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Meer receptispiratie

Heb je de smaak te pakken en wil je na deze herstenstoofschotel meer stoofschotels maken? Dan tippen we je graag deze toppers:

Hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze hertenstoofschotel met bier en een korst van gegratineerde aardappel

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 2 uur 30 minuten
Stap 1
Verwarm een braadpan op het vuur met boter of margarine.
2
Stap 2
Breng het vlees op smaak met zout en peper en bak het vlees rondom aan in de braadpan.
3
Stap 3
Doe hierna de sjalotten en knoflook erbij en bak dit kort mee. Doe hierna de blokjes wortel in de pan samen met de peterselie, tijm en het laurierblad. Voeg de appelstroop toe. Doe het bier erbij en breng aan de kook.
4
Stap 4
Besmeer de boterhammen met de mosterd en leg deze met de besmeerde kant op het vlees. Zet de deksel op de pan en laat de stoofschotel 2,5 uur stoven tot het vlees zacht is en de jus is ingedikt. Roer de stoofschotel tussendoor even door.
5
Stap 5
Vind je de jus nog te vloeibaar? Voeg dan 2 verkruimelde plakjes ontbijtkoek toe en verwarm dit even mee.
6
Stap 6
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen gaar.
7
Stap 7
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
8
Stap 8
Giet de aardappelen af maar houdt het kookvocht apart. Stamp de aardappelen fijn, voeg 80 ml kookvocht toe en roer door. Breng op smaak met zout en peper en voeg de helft van de geraspte Beemster herfstkaas toe.
9
Stap 9
Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en verdeel de hertenstoof over de ovenschaal. Verdeel hierover de aardappelpuree. Bestrooi de schotel met geraspte kaas en verwarm 20 minuten in de oven.
10
Stap 10

Serveer de herfststoofschotel hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Tarte tartin van sjalot en wortel
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op