Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Ratatouille – Franse groentestoofschotel

Vandaag gaan we voor een zonnige stoofschotel. Dit is een gerecht dat wat mij betreft het hele jaar door gegeten kan worden, ratatouille. De bekende Franse groentestoofschotel. Het is lekker om dit te eten met rijst, couscous of pasta. Maar ook met brood. Lekker om het stokbrood te dippen in de tomatensaus.

Ratatouille recept

Stoofpotje

Ik ben gek op stoofpotjes. Veel stoofgerechten bevatten veel vlees, maar dat is bij ratatouille niet het geval. Het is een vegetarische stoofschotel.

Daarbij is dit wat mij betreft een gerecht dat je het jaar rond kunt eten. In de winter, maar ook in de zomer. In de winter eet ik het het liefste als een complete maaltijd met rijst of pasta. In de zomer dip ik liever stokbrood in de saus.

Ratatouille – Franse groentestoofschotel

Ratatouille is een Franse groentestoofschotel met als basisingrediënten tomaat, courgette en aubergine. Ui en knoflook mogen ook niet ontbreken in deze stoofschotel. En zelf voeg ik altijd Provençaalse kruiden toe.

Ratatouille is geen snel gerecht. Hoe langer je het op laag vuur laat pruttelen, hoe intenser en lekkerder de saus wordt. Laat het minimaal 2 uur stoven, maar langer mag ook.

Ik vind het lekker om een beetje rode wijn toe te voegen aan de saus. Voeg je dit liever niet toe aan het gerecht, laat het dan achterwege. Je hoeft geen extra ingrediënten toe te voegen als je de wijn weg laat, de groentestoofschotel bevat voldoende vocht. Mocht je de saus toch te droog vinden, voeg dan na het stoven een klein beetje water toe en verwarm dit nog even mee.

Vind je de saus te waterig/vloeibaar? In dat geval kun je de saus even doorverwarmen op hoger vuur met het deksel van de pan. De saus kookt dan in.

Ratatouille - Franse groentestoofschotel

Variëren met ratatouille

Wat ik zou fijn vind aan deze Franse groentestoofschotel is dat je het het hele jaar kunt eten. In de winter is het warme comfortfood dat ik graag eet met pasta of couscous (of rijst), in de zomer is het een zonnige stoofschotel dat ik eet met brood. Je kunt hier heel goed mee variëren en het zo iedere keer weer op een andere manier eten.

Aubergine, courgette en tomaten zijn ingrediënten die wat mij betreft onmisbaar zijn in een ratatouille. Net zoals Provençaalse kruiden. Maar daarbij is het ook een gerecht waarbij je restjes groenten kunt verwerken. Zo maak ik ook weleens een ratatouille met champignons of een restje roerbakgroenten, wortel of  prei. En ik heb er ook weleens een restje gehakt of kip in verwerkt. In dat geval is het geen vegetarische stoofschotel meer.

Bereiding in slowcooker

De ratatouille wordt door een lange bereiding op lage temperatuur alleen maar lekkerder. In dit geval heb ik de groentestoofschotel bereid in de hapjespan. Maar je kunt het ook in en stoofpan of zelfs de slowcooker bereiden. In een slowcooker worden de smaken nog intenser.

Bij bereiding in de slowcooker zou ik de wijn halveren en het blik tomatenblokjes achterwege laten. Door het slowcooken van de ratatouille komt er namelijk voldoende vocht uit de groenten vrij. In dat geval zou ik de slowcooker 1 uur op high zetten en daarna voor 3 uur op low.

Ratatouille - Franse groentestoofschotel

Ratatouille – Franse Groentestoofschotel

30 minuten
+ 2 uur
4 personen

Ingrediënten

  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 3-4 grote vleestomaten in blokjes
  • 1 theelepel suiker
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 4 takjes tijm
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • stokbrood voor erbij
  • olijfolie om in te bakken
  • zout en peper

Bereiding

  • Verhit een hapjespan met olie op het vuur. Bak de aubergine aan. Doe hierna de ui, knoflook en blokjes paprika erbij en fruit dit mee tot de ui glazig ziet. Voeg hierna de courgette, tomaten, en suiker toe. Bak dit een paar minuutjes mee en doe hierna de tomatenpuree erbij.
  • Voeg na 5 minuten de rode wijn toe en bak dit 10 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en takje tijm toe, samen met de Provençaalse kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Roer dit alles even goed door. Laat het met de deksel schuin op de pan op matig vuur 2 uur sudderen. Roer het mengsel af en toe door.
  • Serveer de ratatouille met stokbrood om in te dippen. Ook lekker met pasta, rijst of couscous erbij.

Ratatouille - Franse groentestoofschotel
Hoofdgerecht
Stoofpotje, Vegetarisch

 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept