Stoofpotje met lamsvlees en kweeperen met Marokkaanse broodjes

Vandaag deel ik een recept wat helemaal uit mijn comfortzone is. Dit stoofpotje met lamsvlees en kweeperen is namelijk Marokkaans. Ik ben samen met Fatima (van Uit de keuken van Fatima) de keuken in gedoken om met dit recept aan de slag te gaan. En dat niet alleen, we maakten er ook nog lekkere Marokkaanse broodjes bij!

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

Jullie zijn van mij gewend dat ik kook met een Hollandse slag. Als West-Friese meid met een tuinder als vader (die wat hij niet kent ook niet eet) heb ik als jong meisje niet zoveel meegekregen van andere culturen op het gebied van eten. Inmiddels is dat veranderd en kook ik ook over de grens. Maar echt Marokkaans had ik nog nooit gekookt. Tot nu.

Fatima en ik hadden een leuke deal: ik heb met haar hulp voor het eerst écht Marokkaans gekookt, en Fatima ging voor het eerst aan de slag met de apparatuur van ATAG. Begin 2021 gaat zij verhuizen en gaat zij net als mij thuis met de apparatuur van ATAG koken.

Fatima heeft voor het eerst de nieuwe 3-in-1 oven gebruikt en gekookt met de inductiekookplaat van ATAG. Omdat ik inmiddels al ruim 3 jaar met de apparatuur van ATAG kook kon ik haar wegwijs maken met de apparatuur en de handige functies en programma’s aan haar laten zien.

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

Samen zijn we aan de slag gegaan met een stoofpotje met lamsvlees en kweeperen en de Marokkaanse broodjes. Fatima heeft een leuke video gemaakt van onze kookavonturen samen, klik hier om deze te bekijken.

Stoofpotje met lamsvlees en kweeperen

Stoofpotjes, daar ben ik gek op! Daarom vond ik het superleuk dat we met een Marokkaanse stoofschotel aan de slag gingen. Een basis van lamsvlees, met heerlijke kruiden. Met de combinatie van kurkuma, gemberpoeder, harissa kruiden, kaneel, saffraan, peterselie en koriander was ik nog niet bekend. Maar je kunt je vast voorstellen dat het al heerlijk rook in de keuken. De kruidige en pittige stoofschotel wordt gecombineerd met gebakken kweeperen met abrikozen in een zoete saus. Een super lekkere combinatie.

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

Zowel de stoofschotel als de peren bereiden we op de inductiekookplaat. De ATAG inductiekookplaat bevat een aantal hele handige extra functies. Zo kun je op iedere plaat een timer en/of wekker instellen. Als je de wekker inschakelt gaat wanneer de tijd om is het vuur uit. Ook zitten er standaard handige menufuncties op zoals een aankookfunctie, sudderfunctie, warmhoudfunctie, wokfunctie, braadfunctie, en grillfunctie. Zo hebben we voor de stoofschotel de sudderfunctie gebruikt.

De stoofschotel wordt in Marokko gegeten met versgebakken brood, zoals de Marokkaanse broodjes die verderop in dit artikel staan. Ook kun je dit serveren met couscous of rijst.

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

Marokkaanse broodjes uit de oven

In Marokko wordt een stoofschotel zoals deze geserveerd met versgebakken brood. Daarom vonden we het leuk (en lekker) om dat in dit geval ook te doen. Al moet ik bekennen dat ik thuis (te) weinig zelf brood bak. Ik vond het superleuk om samen met Fatima met deze broodjes aan de slag te gaan. En ik moet zeggen, het smaakt naar meer!

Voor de broodjes gebruiken we grove griesmeel en bloem als basis. Hierdoor wordt de broodjes straks knapperig van buiten, en luchtig van binnen. Superlekker om dit te dopen in de saus van stoofschotel.

De 3-in-1 oven gebruiken we in dit geval niet alleen voor het afbakken van het brood, maar ook om het deeg te laten rijzen. Er zit namelijk een rijsfunctie op de oven waardoor het deeg op de juiste temperatuur is. Voor het afbakken van het brood hebben we ook een vooraf ingesteld programma van de oven gebruikt. Door het programma kleine baksels gebruiken wordt de tijd en temperatuur zo afgesteld dat het brood perfect bakt. Ook wordt tijdens het bakken stoom toegevoegd, hierdoor rijst het brood beter en wordt het korstje nog knapperige.

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

We hebben ontzettend gesmuld van het stoofpotje met lamsvlees en kweeperen met Marokkaanse broodjes. Mijn vriend vond het ook ontzettend lekker. Het bevat veel smaak, maar was niet te pittig. Het is ook heel fijn dat een stoofschotel als deze niet lang hoeft te stoven, binnen een uur kun je hier al lekker van genieten.

Ik heb Fatima gevraagd wat ze vond van het koken op mijn apparatuur, dit was haar reactie: ‘Ik verbaasde mij echt over de hoeveelheid functies die de 3-in-1 oven heeft! Vooral de rijsfunctie voor brood is voor mij ideaal! Tijdens het koken merkte ik al snel dat je snel went aan het koken op inductie. Ik kan nu toch wel met zekerheid zeggen dat voor mij straks de stap van gas naar inductie niet heel erg wennen gaat zijn, want het ging echt heel goed!’

Scroll naar beneden voor de heerlijke recepten van het stoofpotje met lamsvlees en kweeperen en de Marokkaanse broodjes. Ben je op zoek naar meer Marokkaanse recepten? Neem dan een kijkje op de blog van Fatima.

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

Stoofpot met Lamsvlees en kweeperen

25 minuten
+ 1 uur
4 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 kilo lamsvlees in grove stukken
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl harissa kruiden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl kaneel
  • 1 mespunt saffraan
  • 2 el verse peterselie fijngesneden
  • 2 el verse koriander fijngesneden
  • 200 ml kokend water

Overige ingrediënten:

  • 3 kweeperen
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zout
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 1 el zonnebloemolie
  • 200 ml water
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl zout
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el kaneel
  • sesamzaadjes ter garnering

Bereiding

  • Verhit olijfolie in een stoofpan pan op middelmatig vuur en leg het lamsvlees in de pan.
  • Voeg de ui, kurkuma, zout, gemberpoeder, zwarte peper, harissa kruiden, kaneel, kaneelstokje, saffraan, peterselie en de koriander toe en schep het vlees goed door.
  • Bak het vlees omscheppend 5-8 minuten aan tot het rondom is aangebakken.
  • Giet het kokend water erbij en roer het vlees voorzichtig door.
  • Plaats de deksel schuin op de pan en kook het vlees op middelmatig vuur voor 25-30 minuten. Open zo nu en dan de pan en schep het vlees door.
  • Schil in de tussentijd de kweeperen en snijd ze in kwarten.
  • Leg elk stukje in een kom met water en roer het citroensap erbij.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de kweeperen en de abrikozen met het zout halfgaar. Giet het water af en zet opzij.
  • Roer de zonnebloemolie, water, kurkuma, kristalsuiker en de kaneel in een koekenpan.
  • Breng de saus aan de kook en leg de kweeperen en de abrikozen in de saus.
  • Plaats de deksel op de pan voor 5 minuten en draai dan de kweeperen om.
  • Wanneer de saus mooi is ingedikt zet je het vuur uit.
  • Serveer het vlees op een groot bord en leg de kweeperen en de abrikozen bovenop het vlees.
  • Bestrooi met sesamzaadjes en serveer het stoofpotje met lamsvlees en kweeperen met brood of couscous.
Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen
Hoofdgerecht
Stoofpotje
Pin dit recept
Afdrukken

Stoofpotje met lamsvlees en kweekperen

Marokkaans brood uit de oven

Ingrediënten:

  • 250 gram patentbloem
  • 250 fijne griesmeel
  • 1 el gedroogde gist
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 280 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie

Overig:

  • grove griesmeel

Bereiding:

  1. Roer in een ruime kom de patentbloem en het griesmeel door elkaar.
  2. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gedroogde gist en de kristalsuiker toe.
  3. Giet er een scheut lauwwarm water bij en laat het 5 minuten staan.
  4. Voeg het zout via de zijkant toe aan het deeg en meng het op lage snelheid.
  5. Giet het water er geleidelijk bij en kneed het deeg door tot een soepel deeg.
  6. Schep het deeg uit de kom en kneed het kort door met de olijfolie.
  7. Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met een theedoek 60 minuten rijzen.
  8. Druk de lucht uit het deeg en vorm van het deeg zes gelijke bolletjes.
  9. Laat de bolletjes deeg afgedekt onder een theedoek 10 minuten liggen.
  10. Verwarm in de tussentijd de oven op 250 graden (boven-onder) en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  11. Strooi wat griesmeel op je werkblad en druk elk bolletje deeg plat tot 1 cm dikte.
  12. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt met een theedoek nog 30 minuten liggen.
  13. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak de broodjes 20-25 minuten in de oven.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met ATAG.

1 Comment

  1. Riekie Kasperink 14 oktober 2020 at 10:08

    Hoi Brenda. Weet je ook van welk deel van het lam je het vlees hebt gebruikt? Was het de bout? Groeten Riekie Kasperink

    Reply

Geef een reactie