Boeuf bourguignon potjes
Bewaren
Als er een hoofdgerecht is waar ik zelf graag voor ga met de kerstdagen is het Boeuf Bourguignon. Een heerlijke stoofpot, perfect om voor grotere groepen te serveren en daarbij ook heel handig dat je dit vooraf kunt klaarmaken. En kunt serveren met diverse bijgerechten. Deze keer gaan we voor Boeuf met een twist, namelijk hele leuke (en lekkere) Boeuf Bourguignon potjes.
Dit zijn eenpersoonspannetje of potjes die je per persoon serveert. Het ziet er met al die pannetje meteen feestelijk uit op tafel! Serveer er een aantal bijgerechten bij en je hebt een topper van een hoofdgerecht voor je kerstdiner.
Boeuf bourguignon met een twist
Boeuf, maar dan net even anders dan je gewend bent. Geserveerd in kleine pannetjes of potjes. met een twist dus! Een heerlijk kerstrecept!
Boeuf Bourguignon is een Franse stoofschotel, bommetje vol smaak. Dit komt mede door de rode wijn (uit de Bourgogne) waar het rundvlees in gestoofd wordt. Maar ook door het toevoegen van kruiden zoals knoflook, tijm, laurier en bouillonpoeder of -blokje. Tomatenpuree, gebakken spekjes, champignons en sjalotjes. Het is een feest van een stoofpot, een hele rijke stoofpot. Perfect om tijdens de kerstdagen te serveren.
Je kunt de warme stoofpot zo uit de pan op de borden scheppen, maar deze keer doen we het anders. We serveren de stoofpot in kleine pannetjes of potjes. Het leuke (en lekkere) hieraan is dat je er een dagje van bladerdeeg op kunt maken. Zo eet je de stoofpot met krokant bladerdeeg, yum!
Dakje van bladerdeeg
Schenk de stoofpot in de pannetje of potjes. Let op dat de potjes die je gebruikt ovenbestendig zijn. Verdeel op de randen van het potje een plakje (ontdooid0 bladerdeeg, snijd deze bij zodat hij het pannetje mooi afdekt. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei. Eventueel kun je de bovenkant van het bladerdeeg ook nog versieren met kerst-vormen zoals sterren van bladerdeeg. Prik 1 gaatje in het bladerdeeg zodat de stoom eventueel kan ontsnappen.
Het fijne aan een stoofpot zoals deze Boeuf Bourguignon is dat je het vooraf kunt klaarmaken. Zo heb je er op de dag van je etentje geen omkijken meer naar. Maak de stoofpot bijvoorbeeld alvast een dag eerder, zodat je het alleen nog hoeft op te warmen. Of alleen in de potjes of pannetje hoeft te schenken en zo de oven in schuift.
Serveer de Boeuf Bourguignon pannetje met…
Naast de Boeuf Bourguignon potjes met bladerdeeg kun je een aantal bijgerechten serveren voor een compleet hoofdgerecht. Een paar tips waarvan je de gerechten op hier op de website terugvindt zijn:
- Homemade aardappelkroketjes
- Aardappelpuree (met een twist)
- toofpeertjes
- Knolselderijpuree met champignons en truffelolie
- Pompoen met knoflookboter en salie
- Spruitjes met brie en cranberry
Tip gebruik slowcooker:
Onderstaande bereiding geeft de bereiding van de stoofpotjes in een stoofpan weer. Je kunt de bouw natuurlijk ook in een slowcooker bereiden. In dat geval bak je de spekjes uit in een koekenpan. De overige ingrediënten (behalve de sjalotjes, champignons en de bouillon) voeg je toe in de slowcooker. In plaats van bouillon voeg je alleen het blokje toe, dus zonder het vocht. Verwarm 1 uur op high, 4 uur op low voor je de gebakken sjalotjes en champignons toevoegt. Verwarm hierna nog 1 a 2 uur.
Ingrediënten
Extra benodigd
- potjes of pannetjes
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze boeuf bourguignon potjes
Stap 1
Verwarm de olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal de spekjes uit de pan en zet dit apart. Bak de tomatenpuree even aan in de braadpan en zet het hierna ook even weg.Stap 2
Doe de boter bij de pan. Bestuif het vlees met bloem, bestrooi met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.Stap 3
Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, uitgebakken spek, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.Stap 4
Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in plakjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de boeuf en laat het nog 10 minutenmee verwarmen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.Stap 5
Vet potjes in en verwarm de oven voor op 200 graden.Stap 6
Verdeel de boeuf bourguignon over de potjes. Dek dit af met een plakje bladerdeeg. Bestrijk met ei en versier eventueel met uitgestoken sterretjes van het overige bladerdeeg. Bestrijk dit ook met ei.Stap 7
Verwarm de boeuf bourguignon potjes 20 tot 25 minuten in de oven. Tot het bladerdeeg goudbruin kleurt en mooi krokant is.
Stap 8
Serveer met aardappelpuree of aardappelkroketjes.Ingrediënten
Extra benodigd
- potjes of pannetjes
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze boeuf bourguignon potjes
Stap 1
Verwarm de olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal de spekjes uit de pan en zet dit apart. Bak de tomatenpuree even aan in de braadpan en zet het hierna ook even weg.Stap 2
Doe de boter bij de pan. Bestuif het vlees met bloem, bestrooi met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.Stap 3
Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, uitgebakken spek, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.Stap 4
Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in plakjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de boeuf en laat het nog 10 minutenmee verwarmen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.Stap 5
Vet potjes in en verwarm de oven voor op 200 graden.Stap 6
Verdeel de boeuf bourguignon over de potjes. Dek dit af met een plakje bladerdeeg. Bestrijk met ei en versier eventueel met uitgestoken sterretjes van het overige bladerdeeg. Bestrijk dit ook met ei.Stap 7
Verwarm de boeuf bourguignon potjes 20 tot 25 minuten in de oven. Tot het bladerdeeg goudbruin kleurt en mooi krokant is.
Stap 8
Serveer met aardappelpuree of aardappelkroketjes.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
5 reacties
Els
Lijkt me heerlijk om te maken, ik ga het met Pasen maken, mijn kerstrecept is traditie en daar ga ik niet vanaf wijken, maar voor Pasen kan het ook!
Wendy
2 vraagjes, kan de bleekselderij ook weg gelaten worden? En kan ik ze een dag van te voren bereiden en dan de dag erna afbakken of beter om gelijk af te bakken en daarna op te waren (hoe warm en hoelang dan?) ?
Chantal
Hallo Brenda, Wij willen dit gerecht graag combineren met haricots verts omwikkeld met spek. Helaas hebben wij echter maar 1 (kleine) oven. Kan dit tegelijkertijd in de oven, eventueel door gebruik te maken van 2 bakplaten? Met vriendelijke groet, Chantal
Brenda Hoff
Hoi Chantal, in dit geval kan het tegelijk of je kunt de haricoverts bijvoorbeeld iets later toevoegen als ze minder lang gebakken hoeven te worden.
Frank
Hoi Brenda, welke afmetingen/diameter hebben de pannetjes die jij gebruikt?