Ga naar de inhoud

Caponata met toast en mozzarella

Een zomerse stoofschotel, caponata met toast en mozzarella. Een groentestoofschotel met rozijnen, kappertje en burrata. Yum!
35 minuten Bereidingstijd
Delen op
Caponata met toast en mozzarella

Caponata met toast en mozzarella

Een heerlijke zomerstoof met groenten. Caponata met toast en mozzarella, een traditioneel Siciliaans gerecht dat vaak wordt geserveerd als bijgerecht. Lekker als makkelijke zomermaaltijd maar bijvoorbeeld ook als bijgerecht bij de barbecue.

Caponata met toast en mozzarella

Wat is caponata?

Een stoofgerecht in de zomer? Jazeker! Deze zomerse caponata is door de frisse smaken juist heel erg geschikt voor in de zomer. Het gerecht komt uit Sicilië, Italië. Het belangrijkste ingrediënt van de klassieke caponata is gestoofde aubergine. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn tomaten, uien, bleekselderij, olijven, kappertjes en azijn. Om het gerecht op smaak te brengen, worden er verschillende kruiden zoals basilicum en oregano toegevoegd.

Mijn versie zit boordevol groenten en heeft een geheim ingrediënt: rozijnen! Dankzij deze rozijnen krijgt de caponata een zoete nasmaak, wat zeker in combinatie met de kappertjes en burrata heel erg lekker is! Je kunt dit caponata recept zo met toast en mozzarella eten, maar het serveren als bijgerecht kan ook.

Wat eet je bij caponata?

Caponata kan op verschillende manieren worden gegeten, bijvoorbeeld:

  • als een koude of lauwwarme salade op geroosterd brood;
  • als bijgerecht bij gegrild vlees of vis;
  • gemengd met pasta;
  • als onderdeel van een kaasplankje;
  • als hoofdingrediënt in vegetarische schotels.

Eet ‘m vooral zoals jou dat lekker lijkt en experimenteer er lekker op los.

Caponata met toast en mozzarella

Siciliaanse caponata met toast en mozzarella

Caponata is dus een heerlijke zomerse stoofschotel met rozijnen, kappertjes en burrata.

Het is eenvoudig om caponata te bereiden. De basis zijn ui met knoflook, courgette, aubergine en paprika met bleekselderij. Dit snijden we fijn en bakken we aan in de koekenpan. Passata en water voegen we toe en hierin laten we de groenten lekker stoven.

Halverwege voegen we rozijnen, pijnboompitten en kappertjes toe en dit laten we ook lekker even mee pruttelen.

Ik vind het heerlijk om de caponata te serveren met toast en mozzarella. Eet smakelijk!

Caponata met toast en mozzarella

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze caponata met toast en mozzarella

Bereiding: 35 minuten
Stap 1
Snipper de ui en snijd of pers de teentjes knoflook fijn.
2
Stap 2
Verwijder kop en kont van de aubergine, courgette en paprika’s en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de bleekselderijstengels in dunne plakjes.
3
Stap 3
Verwarm olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze totdat de ui glazig is.
4
Stap 4
Voeg dan de aubergine, courgette, paprika en bleekselderij toe en bak enkele minuten. Giet dan de passata erbij en vul de fles voor de helft met water. Giet het water ook in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat zo’n 10 – 15 minuten pruttelen totdat de aubergine zacht is.
5
Stap 5
Voeg halverwege de kooktijd ook de rozijnen, de pijnboompitjes, de kappertjes en het kappertjesvocht toe. Je kunt ervoor kiezen om de caponata meteen te serveren of om ‘m nog even te laten pruttelen. Hoe langer ‘ie pruttelt, hoe lekkerder hij wordt!
6
Stap 6
Breng de caponata voor het serveren op smaak met peper en zout. Serveer met krulpeterselie en sneetjes (getoast) brood en mozzarella of burrata.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Spaghetti met kip en mozzarella in citroen-knoflooksausje
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op