Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Rendang – Indonesische stoofschotel

Stoofschotels zijn wat mij betreft typische gerechten voor de donkere maanden. Deze keer ben ik een beetje uit mijn comfortzone gegaan door een Indonesisch stoofschotel te koken, rendang. Met een Brenda-twist, zoals je van me gewend bent. Stoofschotels Als je een vaste bezoeker van BrendaKookt.nl bent dan weet je waarschijnlijk...
Delen op

Rendang – Indonesische stoofschotel

Stoofschotels zijn wat mij betreft typische gerechten voor de donkere maanden. Deze keer ben ik een beetje uit mijn comfortzone gegaan door een Indonesisch stoofschotel te koken, rendang. Met een Brenda-twist, zoals je van me gewend bent.

Rendang recept

Stoofschotels

Als je een vaste bezoeker van BrendaKookt.nl bent dan weet je waarschijnlijk dat ik gek ben op stoofschotels. Gerechten, of prutjes, die uren op het vuur staan zodat het vlees zacht en mals wordt en de smaken bij elkaar komen. Heerlijk! Ik bereid stoofschotels in een stoofpan op het fornuis of in de slowcooker. Zo heb je er geen omkijken naar, en in de slowcooker komen de smaken nog beter uit. Je proeft het verschil.

Ik ben gek op Hollands stoofschotels zoals draadjesvlees en hachee, maar er zijn ook vele andere stoofschotels die meer exotisch zijn. Deze keer ben ik aan de slag gegaan met mijn variant van Rendang, een Indonesische stoofschotel. Een stoofschotel die pittiger is en een aantal ingrediënten bevat die ik nog niet eerder in een stoofpotje heb gebruikt.

Rendang met rijst

Rendang – Indonesische stoofschotel

Rendang wordt voornamelijk geserveerd in Indonesië en Maleisië, vooral bij ceremoniële bijeenkomsten zoals huwelijken. Vaak wordt rundvlees gebruikt, maar ook kippenvlees, hertenvlees of eend. Of groenten zoals cassave. Bij rendang wordt het vlees langzaam gekookt in kokosmelk en kruiden. Vaak wordt gember, laos, citroengras en Spaanse pepers gebruikt .Traditioneel wordt rendang helemaal ingekookt, tot de vloeistof is verdampt.

Bij mijn versie van rendang, de Indonesische stoofschotel ben ik gegaan voor toegankelijke ingrediënten. Zo heb ik geen verse citroengras gebruikt maar gedroogde sereh uit een potje. Zelf houden wij niet van heel erg pittig eten, daarom is mijn versie minder pittig. Uiteraard kun je dit aanpassen naar smaak.

Voor de rendang bereid je eerst een kruidenpasta. Dit heb ik gemaakt op basis van cashewnoten met ui, knoflook, sambal, gember, kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, sereh en kaneel. Dit pureer je samen tot een kruidenpasta. De kruidenpasta gaat samen met runderriblappen in de pan. Ook voeg ik kokosmelk toe met een bouillonblokje en laurierblad en schil van limoen.

De smaak van rendang is pittig en fris, door de kruidenpasta is het een rijke stoofschotel met veel smaak. Serveer rendang met gekookt rijst of (plat)brood.

Bereiding van rendang kan in de stoofpan of slowcooker, hieronder geef ik je het recept voor beide bereidingen.

Rendang recept

Rendang stoofschotel

Stoofschotel recepten

Na deze rendang heb je misschien wel meer trek gekregen in stoofschotels. Dit lijstje is heel divers, hier zit vast wat lekkers voor je tussen:

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze rendang – indonesische stoofschotel

Stap 1
Maal in een keukenmachine of het bakje van de staafmixer de ui met knoflook, sambal, gember, cashewnoten, kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, gemalen citroengras/sereh en kaneel tot een pasta.

Bereiding in de stoofpan:

1
Stap 1
Verwarm olie of boter in de pan en bak het vlees rondom aan. Doe hierna de kruidenpasta erbij en bak dit 2-3 minuten mee.
2
Stap 2
Voeg de kokosmelk toe, samen met het laurierblad en het verkruimelde bouillonblokje. Schil 2 grote stukken schil van de limoen en doe dit ook bij het vlees in de pan.
3
Stap 3
Doe de deksel op de pan en laat dit 7 uur stoven op het fornuis.
4
Stap 4

Haal het laurierblad en de limoenschillen uit de pan.

5
Stap 5

Serveer de rendang met gekookte rijst.

Bereidingin de slowcooker:

1
Stap 1
Verdeel de kruidenpasta samen met de kokosmelk, laurierblad en het bouillonblokje over de slowcooker. Doe het vlees erbij en roer even door elkaar. Schil 2 grote stukken schil van de limoen en doe dit ook bij het vlees in de pan.
2
Stap 2
Laat dit 9 uur garen op low.
3
Stap 3

Haal het laurierblad en de limoenschillen uit de pan.

4
Stap 4

Serveer de rendang met gekookte rijst.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie

2 reacties

Joris

Hoi Brenda, Kan ik dit ook in de oven stoven, zoja hoelang en en op welke temperatuur?

Laat een bericht achter

Cs
5/5 sterren

Zeer geslaagd

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op