Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Ratatouille – Franse groentestoofschotel

Ratatouille is een Franse Groentestoofschotel. Bereid met aubergine, courgette en tomaten. Lekker om (stok)brood in te dippen, of te eten met rijst, couscous of pasta.

30 minuten Voorbereidingstijd
2 uur Bereidingstijd
Delen op

Ratatouille – Franse groentestoofschotel

Vandaag gaan we voor een zonnige stoofschotel. Dit is een gerecht dat wat mij betreft het hele jaar door gegeten kan worden, ratatouille. De bekende Franse groentestoofschotel. Het is lekker om dit te eten met rijst, couscous of pasta. Maar ook met brood. Lekker om het stokbrood te dippen in de tomatensaus.

Ratatouille recept

Stoofpotje

Ik ben gek op stoofpotjes. Veel stoofgerechten bevatten veel vlees, maar dat is bij ratatouille niet het geval. Het is een vegetarische stoofschotel.

Daarbij is dit wat mij betreft een gerecht dat je het jaar rond kunt eten. In de winter, maar ook in de zomer. In de winter eet ik het het liefste als een complete maaltijd met rijst of pasta. In de zomer dip ik liever stokbrood in de saus.

Ratatouille – Franse groentestoofschotel

Ratatouille is een Franse groentestoofschotel met als basisingrediënten tomaat, courgette en aubergine. Ui en knoflook mogen ook niet ontbreken in deze stoofschotel. En zelf voeg ik altijd Provençaalse kruiden toe.

Ratatouille is geen snel gerecht. Hoe langer je het op laag vuur laat pruttelen, hoe intenser en lekkerder de saus wordt. Laat het minimaal 2 uur stoven, maar langer mag ook.

Ik vind het lekker om een beetje rode wijn toe te voegen aan de saus. Voeg je dit liever niet toe aan het gerecht, laat het dan achterwege. Je hoeft geen extra ingrediënten toe te voegen als je de wijn weg laat, de groentestoofschotel bevat voldoende vocht. Mocht je de saus toch te droog vinden, voeg dan na het stoven een klein beetje water toe en verwarm dit nog even mee.

Vind je de saus te waterig/vloeibaar? In dat geval kun je de saus even doorverwarmen op hoger vuur met het deksel van de pan. De saus kookt dan in.

Ratatouille - Franse groentestoofschotel

Variëren met ratatouille

Wat ik zou fijn vind aan deze Franse groentestoofschotel is dat je het het hele jaar kunt eten. In de winter is het warme comfortfood dat ik graag eet met pasta of couscous (of rijst), in de zomer is het een zonnige stoofschotel dat ik eet met brood. Je kunt hier heel goed mee variëren en het zo iedere keer weer op een andere manier eten.

Aubergine, courgette en tomaten zijn ingrediënten die wat mij betreft onmisbaar zijn in een ratatouille. Net zoals Provençaalse kruiden. Maar daarbij is het ook een gerecht waarbij je restjes groenten kunt verwerken. Zo maak ik ook weleens een ratatouille met champignons of een restje roerbakgroenten, wortel of  prei. En ik heb er ook weleens een restje gehakt of kip in verwerkt. In dat geval is het geen vegetarische stoofschotel meer.

Bereiding in slowcooker

De ratatouille wordt door een lange bereiding op lage temperatuur alleen maar lekkerder. In dit geval heb ik de groentestoofschotel bereid in de hapjespan. Maar je kunt het ook in en stoofpan of zelfs de slowcooker bereiden. In een slowcooker worden de smaken nog intenser.

Bij bereiding in de slowcooker zou ik de wijn halveren en het blik tomatenblokjes achterwege laten. Door het slowcooken van de ratatouille komt er namelijk voldoende vocht uit de groenten vrij. In dat geval zou ik de slowcooker 1 uur op high zetten en daarna voor 3 uur op low.

Ratatouille - Franse groentestoofschotel

 

 

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze ratatouille – franse groentestoofschotel

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 2 uur
Stap 1
Verhit een hapjespan met olie op het vuur. Bak de aubergine aan. Doe hierna de ui, knoflook en blokjes paprika erbij en fruit dit mee tot de ui glazig ziet. Voeg hierna de courgette, tomaten, en suiker toe. Bak dit een paar minuutjes mee en doe hierna de tomatenpuree erbij.
2
Stap 2
Voeg na 5 minuten de rode wijn toe en bak dit 10 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en takje tijm toe, samen met de Provençaalse kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Roer dit alles even goed door. Laat het met de deksel schuin op de pan op matig vuur 2 uur sudderen. Roer het mengsel af en toe door.
3
Stap 3
Serveer de ratatouille met stokbrood om in te dippen. Ook lekker met pasta, rijst of couscous erbij.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Romige orzo met kastanjechampignons, spinazie en kaas
Italiaans gehaktbrood in bladerdeeg
Aardappelpuree met paddenstoelen in BBQ-saus
Krieltjes Niçoise

1 reacties

jacq
4/5 sterren

Het was heerlijk, smaken goed aanwezig; alleen wel binnen 1,5 uur droog gekookt dus extra water nodig, ondanks deksel op supersmal open. Kort daarna van gas gehaald. En had zelf de groentes niet in blokjes maar in grove stukken, vind het lekker om een bite te houden. Juist vanwege het lang sudderen wordt het anders sneller een smurrie-gehalte.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op