Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Tiroler Gröstl

Tiroler Grostl txt

Wintersport, ik kan er zo van genieten! Het vakantiegevoel, de sneeuw, het niks-aan-je-hoofd-hebben, de zon, het uitzicht, gezelligheid met vrienden (of mijn lief) én van het eten.
In Oostenrijk eet ik vaak simpele (maar voedzame) gerechten als kaiserschmarren (klik), lasagne, en Tiroler Gröstl. Juist op vakantie smaken dit soort gerechten extra lekker, zeker na een hele ochtend skiën.

In de meeste ‘restaurants’ langs de pistes in Oostenrijk is Tiroler Gröstl verkrijgbaar. Tiroler Gröstl  is een simpel gerecht met aardappelschijfjes, spekjes en een gebakken eitje. Het is ooit ontstaan doordat de koks van de gasthoven teveel eten maakte voor de gasten. Het personeel kreeg de opgebakken restjes, Tiroler Gröstl. Het is een voedzame maaltijd, dat komt goed uit als je hard aan het werk bent of de hele middag nog moet skiën. Omdat ik dit jaar niet op wintersport ga zal ik de typische skigerechten niet eten, daarom besloot ik het wintersportgevoel een beetje in huis te halen. Ziehier, mijn recept voor Tiroler Gröstl. Bijna net zo lekker thuis als na een paar uur skiën.

Tiroler Grostl 01

Mijn versie van de Tiroler Gröstl is iets anders dan dat in Oostenrijk, voor de kleur heb ik namelijk gekleurde paprika toegevoegd, dit maakt het geheel net iets vrolijker. Niet op de foto maar wel gebruikt: uien.

Tiroler Grostl 02

Tiroler Gröstl

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 700 gram aardappelen (of voorgekookte aardappelschijfjes)
 • 150 gram spekblokjes
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 125 gram champignons
 • 1,5 paprika (ik nam van drie verschillende kleuren een halve)
 • bosje peterselie
 • 4 eieren
 • halve theelepel komijnzaad
 • peper en zout
 • olijfolie
 • boter om in de bakken

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook de aardappelschijfjes ongeveer 8 minuten voor, giet ze hierna af en laat het even uitstomen. (deze stap sla je over als je voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt)

Bak de spekblokjes uit in een koekenpan of wok. Snipper de ui. Haal de spekblokjes uit de pan en hou ze apart. Fruit de ui samen met de uitgeperste knoflook aan (voeg eventueel extra olijfolie toe aan de pan). Snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes en voeg dit bij de ui in de pan en bak dit even mee. Breng het groentemengsel op smaak met peper, zout en komijnpoeder.

Verwarm in een andere koekenpan een klontje boter. Bak hier de aardappelschijfjes goudbruin in (dit gaat het beste als je ze niet allemaal tegelijk bakt). Leg de schijfjes die klaar zijn bij het groentemengsel.

Verwarm in een lege koekenpan (bijvoorbeeld die waar je de schijfjes in gebakken hebt) een klontje boter en bak hier de eieren in. Breng de eieren op smaak met peper en zout.
Serveer de Tiroler Gröstl met de gebakken eieren en verse peterselie.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

8 Reacties

 1. Ina 10 februari 2014 om 17:19

  Ik ben nooit “op wintersport” geweest, maar ik zit er hier eigenlijk middenin zonder dat ik skis aan hoef te doen! Dus dit makkelijke, voedzame, kleurrijke gerecht ga ik gauw eens maken!
  Ik heb je Kaiserschmarren recept ook genoteerd. Een nieuwe pannekoeken variant is altijd welkom!
  Dank je wel, Brenda.

  1. Brenda Kookt 11 februari 2014 om 09:14

   Kaiserschmarren is ook zeker een aanrader, ook een echt wintersportgerecht wat mij betreft :)

 2. Karin & Jan de Vries 30 december 2014 om 18:53

  Beste Brenda,

  We hebben het gerecht vanavond gemaakt en gegeten. Heel lekker!
  De drie kleuren paprika maken er een vrolijke maaltijd van.
  Het recept is prima.

  Dankjewel.

  Groet,

  Karin en Jan

 3. Wilma Stassen 17 januari 2015 om 16:32

  heerlijke recepten heb je

 4. Frank 15 december 2015 om 00:15

  Hoi Brenda,

  Ik ga jaarlijks op wintersport, maar de echte Oostenrijkse Grostel is toch een hele andere. Eigenlijk heel simpel, nl aardappelen, uitjes, spek en wat varkensvlees. Dus geen champignons, knoflook, peterselie en paprika.

 5. Christine Thon 8 maart 2016 om 20:45

  Dag Brenda,
  afgelopen zondag heb ik je kip-bonen-enchilada’s eens uitgeprobeerd. Ik heb mijn kinderen al lang niet meer zo zien smullen. Wij waren in de zevende hemel! Mijn jongste, die vaak vrij kieskeurig is, keek mij aan alsof hij een wonder ervaart. Ik moest het vandaag meteen weer maken. Heerlijk!
  Ikzelf snuffel graag eens op jouw site rond. Maar als ik specifiek iets zoek, mis ik een zoekvakje. Of kijk ik erover heen?
  Dank voor je inspiratie!
  Groetjes, Christine

  1. Brenda Kookt 9 maart 2016 om 07:16

   Wat goed om te horen Christine. Ik denk dat je over het zoekvakje heenkijkt. Ik heb er zelfs twee ;) Rechtsbovenin, en in de rechterbalk onder de downloads van de printables.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *