Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Uiensoep

Uiensoep txt

Sommige dingen zijn wat mij betreft altijd goed. Dit geldt zeker ook voor uiensoep. Een goed gevuld uiensoepje gaat er altijd wel in. Het liefst natuurlijk wel met een lekker gegratineerd stukje stokbrood met kaas erin.
Bij deze deel ik mijn altijd-goed recept voor een heerlijke uiensoep.

Uiensoep 02

Uiensoep

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten en ongeveer 1 uur pruttelen.

Ingredienten:

  • 8 uien (m)
  • 100 gram roomboter
  • 50 ml bruine basterd suiker
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 3 bouillonblokjes (voor 1,5 liter bouillon)
  • 2 liter water
  • 150 ml witte wijn
  • zout en peper
  • stokbrood en geraspte kaas

Bereiding:

Pel de uien en snijd ze in halve (dunne) ringen. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui, suiker en balsamicoazijn toe. Bak dit op laag vuur ongeveer 30 minuten, zodat de ui mooi bruin kleurt en begint te karameliseren.

Voeg de geperste knoflook toe en blijf ongeveer 3 minuten roeren. Voeg hierna de witte wijn toe, breng dit aan de kook en laat het even op laag vuur pruttelen. Voeg vervolgens het water, bouillon en laurierblad toe. Doe een deksel op de pan en laat dit 25 minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Verwarm de grill (ongeveer 200ºC) rooster de stukjes stokbrood met daarop geraspte kaas.

Serveer de soep met de gegratineerde stokbroodjes.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

17 Reacties

  1. kim 4 april 2014 om 08:41

    Lijkt me heerlijk, ga ik zeker eens maken! Hoeveel kommen haal je hier uit?

  2. laura 4 april 2014 om 09:36

    Ik vind vooral dat broodje met kaas altijd zo lekker, haha. Een van de belangrijkste redenen dat ik af en toe uiensoep bestel haha!

  3. Stephanie @ Kookles Thuis 4 april 2014 om 12:03

    Ohh.. uiensoep. Lekker! Alleen jammer dat het altijd zo lang duurt voordat die uien mooi gekarameliseerd zijn. Ik wou dat er daar een truc voor was. Maar goed, het is wel de moeite waard. De lekkerste gegratineerde stokbroodjes maak je met Gruyere kaas. Wel iets duurder maar super lekker bij deze soep en het smelt zo mooi.

    1. Brenda Kookt 4 april 2014 om 19:20

      Daar moet je wel even geduld voor hebben ja. Je kunt de uien ook de dag of avond van te voren alvast karameliseren.

  4. Simone 5 april 2014 om 10:17

    Heerlijk… Uiensoep… Alleen het snijden van die rotdingen… :) Niet mijn favoriete klusje!

    1. Brenda Kookt 5 april 2014 om 14:25

      Ha, nee dat snijden is het lastigste. Maar daarna heb je wel een heerlijk soepje :)

  5. Maura - YLT 5 april 2014 om 10:27

    JAAA, uiensoep (en dan vooral dat brood met kaas haha). Ik maak het eigenlijk bijna nooit, weer eens doen. Het gaat me dan wel vooral om dat geroosterde broodje met kaas wat dan een beetje zompig wordt haha. Dit recept lijkt me heerlijk :) goed idee om er wat balsamico door te doen.

    1. Brenda Kookt 5 april 2014 om 14:27

      Zonder gegratineerd broodje vind ik het ook minder lekker ;)

  6. Rianne 24 april 2014 om 19:41

    Hoi Brenda,

    Wat een heerlijke soep is dit. We hebben ervan gesmuld. Hij was wel wat zoet. Volgende keer beter de suiker afmeten. 50 ml suiker is ook best lastig. En daarnaast was het lichtbruine basterdsuiker (had ik nog in huis).

    Gaat zeker vaker gemaakt worden.

    Groetjes, Rianne

    PS Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik bedenk hoe basterdsuiker op een Engelstalig persoon overkomt :)

  7. Bertien 29 september 2014 om 19:49

    In een woord : Verrukkelijk! Deze uiensoep gaan we vaker eten.

  8. Caroline 2 juni 2015 om 11:00

    Ziet er goed uit, ik ga het vanmiddag uitproberen.
    Ik neem aan dat de boter, ui, balsamicoazijn en suiker ongeveer 3 minuten gebakken moeten worden en niet 30 minuten, toch?

    1. Brenda Kookt 2 juni 2015 om 11:08

      Hoi Caroline, ik laat het wel 30 minuten stoven. Hierdoor trekken de smaken lekker in de uien en gaat het karameliseren.

  9. Charlotte 21 december 2016 om 16:14

    Hi!

    Kan je deze soep een avond van te voren maken en de dag daarna serveren? :)

    Hoe kan je hem dan het beste bewaren?

    Gr
    Charlot

    1. Brenda Kookt 21 december 2016 om 19:11

      Bewaar de soep in de koelkast, of als de koelkast vol is en het buiten koud genoeg is buiten (of in de schuur).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *