Sommige dingen zijn wat mij betreft altijd goed. Dit geldt zeker ook voor uiensoep. Een goed gevuld uiensoepje gaat er altijd wel in. Het liefst natuurlijk wel met een lekker gegratineerd stukje stokbrood met kaas erin.
Bij deze deel ik mijn altijd-goed recept voor een heerlijke uiensoep.
Uiensoep
Bereidingstijd ongeveer 20 minuten en ongeveer 1 uur pruttelen.
Ingredienten:
- 8 uien (m)
- 100 gram roomboter
- 50 ml bruine basterd suiker
- 50 ml balsamicoazijn
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 3 bouillonblokjes (voor 1,5 liter bouillon)
- 2 liter water
- 150 ml witte wijn
- zout en peper
- stokbrood en geraspte kaas
Bereiding:
Pel de uien en snijd ze in halve (dunne) ringen. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui, suiker en balsamicoazijn toe. Bak dit op laag vuur ongeveer 30 minuten, zodat de ui mooi bruin kleurt en begint te karameliseren.
Voeg de geperste knoflook toe en blijf ongeveer 3 minuten roeren. Voeg hierna de witte wijn toe, breng dit aan de kook en laat het even op laag vuur pruttelen. Voeg vervolgens het water, bouillon en laurierblad toe. Doe een deksel op de pan en laat dit 25 minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Verwarm de grill (ongeveer 200ºC) rooster de stukjes stokbrood met daarop geraspte kaas.
Serveer de soep met de gegratineerde stokbroodjes.