Uiensoep

Uiensoep txt

Sommige dingen zijn wat mij betreft altijd goed. Dit geldt zeker ook voor uiensoep. Een goed gevuld uiensoepje gaat er altijd wel in. Het liefst natuurlijk wel met een lekker gegratineerd stukje stokbrood met kaas erin.
Bij deze deel ik mijn altijd-goed recept voor een heerlijke uiensoep.

Uiensoep 02

Uiensoep

Bereidingstijd ongeveer 20 minuten en ongeveer 1 uur pruttelen.

Ingredienten:

 • 8 uien (m)
 • 100 gram roomboter
 • 50 ml bruine basterd suiker
 • 50 ml balsamicoazijn
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 laurierblad
 • 3 bouillonblokjes (voor 1,5 liter bouillon)
 • 2 liter water
 • 150 ml witte wijn
 • zout en peper
 • stokbrood en geraspte kaas

Bereiding:

Pel de uien en snijd ze in halve (dunne) ringen. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui, suiker en balsamicoazijn toe. Bak dit op laag vuur ongeveer 30 minuten, zodat de ui mooi bruin kleurt en begint te karameliseren.

Voeg de geperste knoflook toe en blijf ongeveer 3 minuten roeren. Voeg hierna de witte wijn toe, breng dit aan de kook en laat het even op laag vuur pruttelen. Voeg vervolgens het water, bouillon en laurierblad toe. Doe een deksel op de pan en laat dit 25 minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Verwarm de grill (ongeveer 200ºC) rooster de stukjes stokbrood met daarop geraspte kaas.

Serveer de soep met de gegratineerde stokbroodjes.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
17 comments
 1. Ohh.. uiensoep. Lekker! Alleen jammer dat het altijd zo lang duurt voordat die uien mooi gekarameliseerd zijn. Ik wou dat er daar een truc voor was. Maar goed, het is wel de moeite waard. De lekkerste gegratineerde stokbroodjes maak je met Gruyere kaas. Wel iets duurder maar super lekker bij deze soep en het smelt zo mooi.

 2. JAAA, uiensoep (en dan vooral dat brood met kaas haha). Ik maak het eigenlijk bijna nooit, weer eens doen. Het gaat me dan wel vooral om dat geroosterde broodje met kaas wat dan een beetje zompig wordt haha. Dit recept lijkt me heerlijk :) goed idee om er wat balsamico door te doen.

 3. Hoi Brenda,

  Wat een heerlijke soep is dit. We hebben ervan gesmuld. Hij was wel wat zoet. Volgende keer beter de suiker afmeten. 50 ml suiker is ook best lastig. En daarnaast was het lichtbruine basterdsuiker (had ik nog in huis).

  Gaat zeker vaker gemaakt worden.

  Groetjes, Rianne

  PS Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik bedenk hoe basterdsuiker op een Engelstalig persoon overkomt :)

 4. Ziet er goed uit, ik ga het vanmiddag uitproberen.
  Ik neem aan dat de boter, ui, balsamicoazijn en suiker ongeveer 3 minuten gebakken moeten worden en niet 30 minuten, toch?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk