Bloemkoolrijst met broccoli

Bloemkoolrijst met broccoli txt

Veel groenten maak ik standaard op dezelfde manier klaar. Spitskool gaat in de wok, spinazie ook, wortelen kook ik en dit doe ik meestal ook met bloemkool. Maar soms is het leuk om juist iets anders te doen met groenten dan wat je normaal gesproken doet, om lekker te experimenteren. Sommige experimenten pakken niet goed uit, en sommige wel. Zoals deze. Het experiment uit dit recept, bloemkoolrijst, gaat zeker vaker op tafel komen bij ons.

Op Amerikaanse foodblogs was ik al eens bloemkoolrijst tegengekomen. En aangezien ik dol op bloemkool ben moest ik dat toch eens proberen. Bloemkoolrijst is fijngemalen bloemkool dat je niet kookt, maar juist bakt. Hierdoor ontstaat er een korrelige substantie die je op smaak kunt brengen met kruiden. De link naar rijst is de witte korrelige substantie. Bloemkoolrijst kun je bijvoorbeeld gebruiken als vervanger voor aardappelen, pasta of rijst. Ideaal als je geen koolhydraten wilt of mag eten.
Je kunt een sausje bij de bloemkoolrijst serveren zoals je meestal bij rijst doet, maar dat vond ik deze eerste keer zonde. Dan proef je namelijk niet echt (echt niet) de bloemkool. Daarom maakte ik er iets anders van.

Voor dit receptje heb ik de bloemkoolrijst gecombineerd met zijn broertje, de broccoli. Het gerechtje is op smaak gebracht met citroen en tijm. Het resultaat: een heerlijk licht gerecht.

Bloemkoolrijst met broccoli 02

Bloemkoolrijst met broccoli

Ingrediënten voor 2 personen:

 • halve (of een kleine) bloemkool
 • 1 rode ui
 • halve broccoli
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • 2 eetlepels citroensap
 • tijm
 • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Snijd de broccoli in roosjes en kook dit in 5 minuutjes beetgaar.
Snipper de ui en bak glazig in olijfolie.

Hak de bloemkool fijn in een keukenmachine en bak dit mee met de ui.
Breng op smaak met peper, zout, tijm en citroensap.
Voeg de broccoli bij het bloemkoolmengsel en bak dit even mee.

Bestrooi voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas.

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
15 comments
 1. Ben ik bekend mee…komt ook voor in het Paleo “dieet”. Inderdaad geen of zo weinig koolhydraten..Heel interessant om je in te verdiepen…Ook glutenvrij en veel recepten lactosevrij…

 2. Overal zie je bloemkoolcouscous en rijst voorbij komen. Ik ben zo benieuwd hoe het smaakt, want ik ben echt totaal geen bloemkool fan. Ik eet het eigenlijk liever niet dan wel haha en dat heb ik met weinig. Alhoewel, bloemkoolsoep lust ik heel graag. Ik maakte wel eens tortilla’s van bloemkool, heb je dat wel eens geprobeerd? Best apart, maar wel lekker (wel veel moeite).

  1. De tortilla’s en pizza’s van bloemkool heb ik nog nooit geprobeerd. Lijkt me wel veel werk inderdaad. Misschien moet ik dat binnenkort toch eens testen ;)
   De bloemkoolsmaak vind ik bij dit gerecht wel meevallen hoor, zeker met de citroen en tijm erbij. Je lust het vast! Én het is detox-proof ;)

 3. Wat ook lekker is om het broccoli of bloemkoolrijst samen met kipstukjes of nasivlees met kruiden klaar te maken
  Roerbak het vlees en groente.doe daarna een bouillon blokje van zonatura erbij dan ff deksel op de pan welke even omscheppen zodat alles lekker doorkruid is.
  Er zijn 3 smaken met heel weining calorieën. Eet smakelijk.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk