Patatas Bravas

Patatas bravas txt

Hi! Vandaag trappen we een nieuwe week af, en dit is een extra leuke week op BrendaKookt.nl. Het is namelijk tapasweek! De hele week staat in het teken van tapas en dus deel ik dagelijks overheerlijke tapasrecepten met je. We trappen af met een gerecht dat typisch een Spaanse tapas is: Patatas Bravas!

Als je eens tapas hebt gegeten bij een tapasrestaurant dan stonden de patatas bravas vast ook op de kaart. Het is een klassiek Spaans tapasgerecht. Traditionele Patatas bravas zijn gefrituurde aardappeltjes in een pittige tomatensaus. Mijn recept voor patatas bravas is net iets anders.

In plaats van te frituren bakte ik de aardappeltjes in de oven en de hete tomatensaus heb ik achterwege gelaten. Gerookte paprikapoeder en chilivlokken geven bij mijn versie de pit aan de aardappeltjes. En ja, ik schil de aardappelen niet.

De aardappeltjes zijn super lekker. En extra lekker als je de aardappeltjes serveert met een beetje aioli.

Als onderdeel van een tapasmaaltijd is dit recept voldoende voor 6-8 personen. Als je de patatas bravas serveert als bijgerecht is deze hoeveelheid voldoende voor 4-5 personen. Want ja, deze aardappeltjes zijn niet alleen lekker als tapas, ik kan in mijn eentje een hele schaal op als het moet (als het mag)…

Patatas bravas 02

Patatas Bravas

Bereidingstijd: 15 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten (voor 6-8 personen, tapas gerechtje)

  • 800 gram aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder (de spaanse)
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • chilivlokken
  • 2 theelepels verse (of gedroogde) rozemarijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Boen de aardappelen onder de kraan schoon. Snijd de aardapelen in parten door ze over de lengte te halveren en de aardappelhelften weer in de lengte door te snijden.

Meng in een kommetje de olijfolie met uitgeperste knoflook, paprikapoeder, zout, chilivlokken en rozemarijn.
Giet de olie over de aardappelpartjes en meng dit goed door (dit gaat het beste met de handen)

Verdeel de patatas bravas over de bakplaat en bak ze 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en mooi bruin zijn.

Serveer de patatas bravas met een goede mayonaise of aioli.

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
14 comments
  1. Ik was onlangs in Barcelona in een tapasrestaurant met verschillende kraampjes. Ik verlekkerde me al op de patatas bravas, maar dat kraampje was spijtig genoeg gesloten. Ik vind het nog altijd jammer dat ik dat nooit heb kunnen proeven, maar vanaf nu maak ik het gewoon zelf!

  2. ik ben heel nieuwsgierig naar je andere recepten Brenda… ik heb de patatas Bravas op mijn foon opgeslagen daar kan ik mee aan de slag…mmmmm muye bien

  3. Lekker! Ik ben zo benieuwd naar de typische ‘patatas bravas’ saus die er altijd bijzit! In spanje kun je namelijk vaak kiezen tussen ‘Patatas con aïoli’ en ‘Patatas bravas’, waar dan zo’n lekker pittig rood/roze sausje bij zit! Heb je daar ook een recept van?

  4. Deze zijn echt heerlijk. Ik heb net tapas gemaakt, er waren super veel hapjes maar iedereen vond deze toch echt het lekkerst. Top!!

    Citaat

    “Wow, de smaken goed, vooral voor hoe ze er uit zien.”

  5. om de partjes aardappel goed te mengen met olie en kruiden doe ik altijd alles in een plastic pedaalemmer zak, bind hem dicht als een ballon met lucht en schud dan alles goed door elkaar, daarna de bovenkant van de zak open knippen en uitstorten in bakblik bekleed met bakpapier, handen blijven schoon en je kan het geruime tijd in de zak laten en dat scheel je heel wat schalen, ik doe dit ook zo met salade.

    1. Hoi Brenda, het lijken me heerlijke aardappeltjes, maar het zijn geen patatas bravas meer!
      Het frituren is onontbeerlijk voor de bravas, om een dikke krokante korst te krijgen, die door de rode saus dan weer wat zachter wordt, maar toch niet slap. Meestal worden de aardappelen, afhankelijk van de soort die je gebruikt, eerst kort voorgekookt. Dan volledig afgekoeld. De saus is een kunstwerk op zich, waarin idd chilliepeper en gerookte paprika de hoofdrol spelen.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk