Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Patatas Bravas

Patatas bravas txt

Hi! Vandaag trappen we een nieuwe week af, en dit is een extra leuke week op BrendaKookt.nl. Het is namelijk tapasweek! De hele week staat in het teken van tapas en dus deel ik dagelijks overheerlijke tapasrecepten met je. We trappen af met een gerecht dat typisch een Spaanse tapas is: Patatas Bravas!

Als je eens tapas hebt gegeten bij een tapasrestaurant dan stonden de patatas bravas vast ook op de kaart. Het is een klassiek Spaans tapasgerecht. Traditionele Patatas bravas zijn gefrituurde aardappeltjes in een pittige tomatensaus. Mijn recept voor patatas bravas is net iets anders.

In plaats van te frituren bakte ik de aardappeltjes in de oven en de hete tomatensaus heb ik achterwege gelaten. Gerookte paprikapoeder en chilivlokken geven bij mijn versie de pit aan de aardappeltjes. En ja, ik schil de aardappelen niet.

De aardappeltjes zijn super lekker. En extra lekker als je de aardappeltjes serveert met een beetje aioli.

Als onderdeel van een tapasmaaltijd is dit recept voldoende voor 6-8 personen. Als je de patatas bravas serveert als bijgerecht is deze hoeveelheid voldoende voor 4-5 personen. Want ja, deze aardappeltjes zijn niet alleen lekker als tapas, ik kan in mijn eentje een hele schaal op als het moet (als het mag)…

Patatas bravas 02

Patatas Bravas

Bereidingstijd: 15 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten (voor 6-8 personen, tapas gerechtje)

 • 800 gram aardappelen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder (de spaanse)
 • 2 teentjes knoflook
 • zout
 • chilivlokken
 • 2 theelepels verse (of gedroogde) rozemarijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Boen de aardappelen onder de kraan schoon. Snijd de aardapelen in parten door ze over de lengte te halveren en de aardappelhelften weer in de lengte door te snijden.

Meng in een kommetje de olijfolie met uitgeperste knoflook, paprikapoeder, zout, chilivlokken en rozemarijn.
Giet de olie over de aardappelpartjes en meng dit goed door (dit gaat het beste met de handen)

Verdeel de patatas bravas over de bakplaat en bak ze 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en mooi bruin zijn.

Serveer de patatas bravas met een goede mayonaise of aioli.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

14 Reacties

 1. Marijke 19 oktober 2014 om 09:25

  Ik was onlangs in Barcelona in een tapasrestaurant met verschillende kraampjes. Ik verlekkerde me al op de patatas bravas, maar dat kraampje was spijtig genoeg gesloten. Ik vind het nog altijd jammer dat ik dat nooit heb kunnen proeven, maar vanaf nu maak ik het gewoon zelf!

 2. Maaike 19 oktober 2014 om 09:39

  Ik kijk nu al uit naar deze week, hij begint in ieder geval goed!

 3. Willy 19 oktober 2014 om 13:33

  ik ben heel nieuwsgierig naar je andere recepten Brenda… ik heb de patatas Bravas op mijn foon opgeslagen daar kan ik mee aan de slag…mmmmm muye bien

 4. Fleur 22 oktober 2014 om 11:43

  Lekker! Ik ben zo benieuwd naar de typische ‘patatas bravas’ saus die er altijd bijzit! In spanje kun je namelijk vaak kiezen tussen ‘Patatas con aïoli’ en ‘Patatas bravas’, waar dan zo’n lekker pittig rood/roze sausje bij zit! Heb je daar ook een recept van?

 5. Tamar 12 juli 2015 om 20:20

  Deze zijn echt heerlijk. Ik heb net tapas gemaakt, er waren super veel hapjes maar iedereen vond deze toch echt het lekkerst. Top!!

  Citaat

  “Wow, de smaken goed, vooral voor hoe ze er uit zien.”

 6. Sanna 2 september 2015 om 16:15

  Ik ga deze vanavond maken, ik ben benieuwd!

 7. Rianne 20 december 2016 om 11:55

  Wat voor aardappelen gebruik je bij dit recept? Kruimig of vastkokend?

  1. Brenda Kookt 20 december 2016 om 14:35

   Liefst vastkokende aardappelen zodat ze niet kruimelig worden of uit elkaar vallen.

 8. Rosa 1 september 2017 om 13:12

  Dit recept wil ik graag proberen. :)
  Moet ik de zoete of pittige Spaanse paprikapoeder gebruiken?

 9. Fred Jansen 24 september 2018 om 14:08

  om de partjes aardappel goed te mengen met olie en kruiden doe ik altijd alles in een plastic pedaalemmer zak, bind hem dicht als een ballon met lucht en schud dan alles goed door elkaar, daarna de bovenkant van de zak open knippen en uitstorten in bakblik bekleed met bakpapier, handen blijven schoon en je kan het geruime tijd in de zak laten en dat scheel je heel wat schalen, ik doe dit ook zo met salade.

  1. Caroline 20 december 2018 om 14:32

   Hoi Brenda, het lijken me heerlijke aardappeltjes, maar het zijn geen patatas bravas meer!
   Het frituren is onontbeerlijk voor de bravas, om een dikke krokante korst te krijgen, die door de rode saus dan weer wat zachter wordt, maar toch niet slap. Meestal worden de aardappelen, afhankelijk van de soort die je gebruikt, eerst kort voorgekookt. Dan volledig afgekoeld. De saus is een kunstwerk op zich, waarin idd chilliepeper en gerookte paprika de hoofdrol spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *