Falafel kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om dit zelf te maken? Vooral met een keuken- of hakmachine is het een fluitje van een cent. En het voordeel van homemade falafel is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Dus dat deed ik.
Op Zakynthos aten we afgelopen zomer de lekkerste falafel ever. Falafel in een tomatensausje. We aten het als onderdeel van de voorgerechtjes, als een soort tapas. Het leek me lekker het gerecht na te maken zonder sausje, maar mét een lichte tomatensmaak. Zo ontstond deze tomatenfalafel.
Een aanrader! Lekker tussen een broodje met hummus maar ook in bijvoorbeeld een couscoussalade.
Tomatenfalafel
Bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten:
- 80 gram zongedroogde tomaten
- 100 ml water
- 300 gram kikkererwten (uit pot, blik of geweekt)
- 1 teentje knoflook
- 1,5 theelepel olijfolie
- 1 theelepel chillipoeder
- 1 theelepel currypoeder
- snuf zout
- snuf cayennepeper
- 90 gram bloem (plus extra bloem om mee te paneren)
- 2 stengels lente ui
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Maal in een keukenmachine de zongedroogde tomaten met de kikkererwten, knoflook en lente ui fijn.
Voeg de specerijen, water, olijfolie, bloem en citroensap toe (alle overige ingrediënten dus) en meng dit goed door elkaar.
Verdeel bloem op een bord zodat je de falafel hier zo door kunt wentelen.
Pak met een lepel een hoopje van de mix op en wentel dit door de bloem. Kneed er met je handen een mooi falafel koekje van.
Bak de falafel in een frituurpan, oven, of in een laag (1 tot 2 centimeter) olijfolie rondom bruin.
Serveer de falafel met brood of pitabroodjes met hummus (deze of deze) of verwerk het in een salade. Ook lekker met tomatensaus en pasta.