Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Spitskoolstamppot

Spitskoolstamppotje txt

Spitskool! Een groente die ik tot 7 jaar geleden nog nooit gegeten had. Bij mijn schoonfamilie heb ik het ‘leren eten’, spitskool staat daar regelmatig op tafel. Inmiddels neem ik vaak een spitskool mee in mijn winkelwagen, want wij eten inmiddels ook regelmatig spitskool. (Meestal deze schotel )

Nu het herfst is ben ik weer van de stamppotten en dus moest de spitskool er ook aan geloven. Er moest een spitskoolstamppot gegeten worden. Met worst.

Het is een vrij basis spiskoolstamppot geworden, maar wel een hele lekkere. Zo lekker dat wij hem twee dagen achter elkaar gegeten hebben. Dat zegt genoeg toch?

Spitskoolstamppotje 02

Spitskoolstamppot

Extra benodigd:

Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 spitskool
  • 1 kilo aardappelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • snuf cayennepeper
  • snuf zout
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 paprika
  • 1,5 eetlepel mosterd
  • 1 rookworst

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20 – 25 minuten gaar. Giet de aardappelen hierna af, maar bewaar een  kopje van het kookvocht.

Snipper de ui. Snijd de spitskool over de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de kool in reepjes. Verwarm een wok of hapjespan met olie op het vuur en bak de ui met de uitgeperste knoflook hierin kort aan. Voeg de spitskool er bij en bak het op middelhoog vuur  mee tot de spitskool mooi zacht en gaar is. Breng de spitskool op smaak met cayennepeper, zout en ketjap.

Snijd de paprika in reepjes en bak dit kort even mee met de spitskool.

Verwarm de rookworst in de magnetron of een pan met heet water.

Stamp de aardappelen fijn en meng dit met de mosterd, voeg een beetje kookvocht toe zodat het mengsel mooi zacht wordt.
Snijd de worst in plakjes en meng dit samen met het spitskoolmengsel door de aardappelen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

28 Reacties

  1. Onno 15 november 2015 om 09:49

    Beste Brenda,

    Nieuwsgierig als ik ben op eet-gebied heb ik deze stampot gemaakt.
    Ik ben dol op stampot en spitskoolstamp op deze manier is heerlijk!
    Deze gaat zeker weten vaker op tafel komen :-)

    Groet, Onno.

  2. monique 13 december 2016 om 14:50

    vraagje moet de spitskool perse geroerbakt worden (ik heb 2 zakken kant en klare spitskool in de vriezer liggen en zo stampot lijkt me wel lekker alleen ik dacht dat je bv net zoals boerenkool of hutspot de spitskool op de aardappelen in de pan mee moest laten koken..

    1. Brenda Kookt 16 december 2016 om 08:19

      Je kunt spitskool ook met de aardappelen mee laten koken. Maar persoonlijk vind ik het meer smaak hebben als het geroerbakt is.

  3. Maria 16 november 2017 om 20:11

    We hebben vandaag genoten van de stamppot. Ik vond het een lekker makkelijk recept. Bedankt Brenda

  4. Samera 19 maart 2018 om 12:58

    Wij gaan deze recept vandaag eten. Toch ff een vraagje, moet er ook zout bij de aardappelen als ik ze ga koken? Kijk ernaar uit om dit te gaan eten hihi…

    1. Brenda Kookt 19 maart 2018 om 20:01

      Hoi Samera, als je het zelf lekker vind om aardappelen te koken met zout kun je dat doen. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit.

  5. Chris Lammeree 8 juli 2019 om 20:09

    Ik vind het maar moeilijk, ui snijden, grof snijden, fijn snijden?

  6. Henny Barning 14 oktober 2019 om 18:33

    O wat heerlijk lijkt me dit maar rookworst uitde magnetron barst uit elkaar hoor of mis ik iets? Verder mmmm ga het NU maken! Dank voor dit recept en Alle andere!
    Lfs Henny

    1. Brenda Kookt 15 oktober 2019 om 06:34

      Als je hem te lang of te heet verwarmd dan barst hij. Niet als je hem op een lagere wattage verwarmd.

  7. Wout 10 november 2020 om 13:36

    Hoi,

    Het lijkt me erg lekker, alleen welke ketjap wordt er bedoelt. Is dat de bekende (supermarkt)ketjap uit Baarn, of de lekkere Indische van de toko’s.

  8. Annemarie 17 januari 2021 om 18:42

    Heeeeerlijk! Komt op onze favorietenlijst. Ook wij eten dit morgen met liefde nog een keer 😉

  9. ina 25 januari 2021 om 17:51

    GEMAAKT NET
    ALLES PRECIES GEDAAN..ZOALS BESCHREVEN
    VOND HET NIET LEKKER…
    SORRY

  10. Marjolijn 30 maart 2021 om 19:00

    Wat een heerlijke stamppot!
    Gaat hier vaker op tafel komen😋

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *