Spitskoolstamppot

Spitskoolstamppotje txt

Spitskool! Een groente die ik tot 7 jaar geleden nog nooit gegeten had. Bij mijn schoonfamilie heb ik het ‘leren eten’, spitskool staat daar regelmatig op tafel. Inmiddels neem ik vaak een spitskool mee in mijn winkelwagen, want wij eten inmiddels ook regelmatig spitskool. (Meestal deze schotel )

Nu het herfst is ben ik eens weer van de stamppotten en dus moest de spitskool er ook aan geloven. Er moest een spitskoolstamppot gegeten worden. Met worst.

Het is een vrij basis spiskoolstamppot geworden, maar wel een hele lekkere. Zo lekker dat wij hem twee dagen achter elkaar gegeten hebben. Dat zegt genoeg toch?

Spitskoolstamppotje 02

Spitskoolstamppot

Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 spitskool
 • 1 kilo aardappelen
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • snuf cayennepeper
 • snuf zout
 • 2 eetlepels zoete ketjap
 • 1 paprika
 • 1,5 eetlepel mosterd
 • 1 rookworst

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20 – 25 minuten gaar. Giet de aardappelen hierna af, maar bewaar een  kopje van het kookvocht.

Snipper de ui. Snijd de spitskool over de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de kool in reepjes. Verwarm een wok of hapjespan met olie op het vuur en bak de ui met de uitgeperste knoflook hierin kort aan. Voeg de spitskool er bij en bak het op middelhoog vuur  mee tot de spitskool mooi zacht en gaar is. Breng de spitskool op smaak met cayennepeper, zout en ketjap.

Snijd de paprika in reepjes en bak dit kort even mee met de spitskool.

Verwarm de rookworst in de magnetron of een pan met heet water.

Stamp de aardappelen fijn en meng dit met de mosterd, voeg een beetje kookvocht toe zodat het mengsel mooi zacht wordt.
Snijd de worst in plakjes en meng dit samen met het spitskoolmengsel door de aardappelen.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
22 comments
 1. Beste Brenda,

  Nieuwsgierig als ik ben op eet-gebied heb ik deze stampot gemaakt.
  Ik ben dol op stampot en spitskoolstamp op deze manier is heerlijk!
  Deze gaat zeker weten vaker op tafel komen :-)

  Groet, Onno.

 2. vraagje moet de spitskool perse geroerbakt worden (ik heb 2 zakken kant en klare spitskool in de vriezer liggen en zo stampot lijkt me wel lekker alleen ik dacht dat je bv net zoals boerenkool of hutspot de spitskool op de aardappelen in de pan mee moest laten koken..

 3. Wij gaan deze recept vandaag eten. Toch ff een vraagje, moet er ook zout bij de aardappelen als ik ze ga koken? Kijk ernaar uit om dit te gaan eten hihi…

 4. O wat heerlijk lijkt me dit maar rookworst uitde magnetron barst uit elkaar hoor of mis ik iets? Verder mmmm ga het NU maken! Dank voor dit recept en Alle andere!
  Lfs Henny

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk