Als ik deze foto’s terugkijk loopt het water me in de mond. Je wilt toch meteen een hap nemen van deze lekkere serranohamkroketjes?
Hollanders en kroketten. We horen gewoon bij elkaar, toch? En dan heb ik het niet alleen over de oer-Hollandse rundvleeskroket. Kroketten heb je in vele soorten en maten. Ten eerste hebben we de bitterbal, een duidelijke afgeleide van de kroket. Maar met een kroket kun je nog zo veel meer doen. Garnalenkroketjes, geitenkaaskroketjes en serranohamkroketjes. Ze zijn allemaal heerlijk!
En wat is er lekkerder dan een zelfgemaakte kroket? Als je zelf een kroketje maakt smaakt hij echt het beste. Zeker deze met serranoham. Het kost niet veel tijd om de kroketjes te maken, wel geduld in verband met het opstijven. Als je dit niet doet wordt de vulling niet stevig genoeg en wordt je kroketje niet zo mooi qua vorm. Voordeel is wel dat je er lekker veel tegelijk kunt maken. Je kunt ze heel goed invriezen.
Een kroketje is lekker bij de borrel en bij een bord patat. Maar ook lekker bij de tapas. En wat dacht je van een culinair kroketje al amuse of voorgerecht van een (kerst)diner? Met deze serranohamkroketjes kan het allemaal. Bij welke gelegenheid zet jij deze kroketjes op tafel?
Serranohamkroketjes
Serranohamkroketjes
Ingrediënten
Bereidingstijd 30 minuten bereiden - 2 uur opstijven - 30 minuten bereiden en nogmaals 2 uur opstijven
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram boter plus extra boter om in te vetten
- 2 sjalotjes
- 150 gram bloem
- 800 ml melk
- kruidnagel 5 (tip, je kunt ook kruidnagelpoeder gebruiken)
- peper
- 2 laurierblaadjes
- 2 peterseliestengels
- 200 gram serranoham
- 2 eieren
- fijngesneden peterselie
- nootmuskaat
- peper
- paneermeel
- olie om te frituren
Bereiding
- Verhit de olie met de boter in een steelpan. Snijd de sjalotjes er bij en voeg dit in het pannetje. Voeg de bloem toe en roer het door elkaar. Laat dit even staan tot de bloem gaar is. Doe de koude melk er bij samen met de laurier en kruidnagel en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Laat dit 10 minuutjes zachtjes koken. Haal het laurier en de kruidnagel er uit. Snijd de serranoham fijn en roer dit samen met de peterselie, peper en zout bij het bloemmengsel.
- Beboter een platte schaal en giet het mengsel er op. Dek af met huishoudfolie en laat dit ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Verdeel het serranomengsel in porties en rol hier kroketjes van. Rol de kroket losjes door de paneermeel en vervolgens door het eimengsel en tot slot nog een keer door de paneermeel. De kroketjes moeten hierna aan alle kanten goed bedekt zijn.
- Leg de kroketten voor het beste resultaat minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven. Hierna kun je de kroketjes bakken, of invriezen.
- Verhit het frituurvet tot 180ºC. Frituur de kroketten ongeveer 3 a 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Tip: Serveer de kroketjes met een mosterd-mayonaise. Meng 3 eetlepels mayonaise met 1,5 theelepel grove mosterd (proef en voeg naar smaak extra mosterd toe).
