Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Fricandeau txtMisschien herinneren jullie je nog de (killer van een) pulled pork die ik laatst maakte? Ik was zo stom om niet naar mijn keurslager te gaan maar naar de (naar mijn idee) goedkopere slager op de markt. Nou, goedkoop bleek duurkoop. In plaats van een  ontbeende varkensschouder kreeg ik een stuk varkensbil mee. Varkensfricandeau. Dit vlees was niet geschikt voor de pulled pork, het is wél geschikt om een lekkere fricandeau met mosterd en rozemarijn te maken. Ideaal voor bij de kerst.

De fricandeau heb ik ingesmeerd met een mengsel van mosterd, rozemarijn en koekkruiden. Hierdoor komt de fricandeau goed op smaak. De fricandeau kun je warm eten tijdens het kerstdiner, maar ook koud tijdens het kerstontbijt of de kerstlunch.

Fricandeau 01

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

15 minuten
+ 1 uur

Ingrediënten

 • 1 kilo varkensfricandeau
 • 2 theelepels bruine suiker
 • 1 theelepel koekkruiden
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 tak rozemarijn blaadjes gerist en fijngehakt
 • 1 theelepel olijfolie
 • boter om in te bakken
 • 1 kopje water
 • zout en peper

Extra benodigd: eventueel keukentouw om de fricandeau in model te binden en een kerntemperatuur

  Bereiding

  • Meng in een kommetje de suiker met koekkruiden, mosterd, rozemarijn, peper, zout en olijfolie tot een papje. Wrijf de fricandeau in met het mengsel en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan. Bind de fricandeau eventueel in met keukentouw om het bij elkaar te houden.
  • Verwarm boter in een koekenpan en bak de fricandeau rondom aan. Verwarm de oven voor op 150ºC en vet een ovenschaal of braadslede in. Leg het vlees in de ovenschaal en voeg een klein beetje water toe. Plaats een deksel op de schaal en bak het vlees ongeveer een uur in de oven tot het een kerntemperatuur van 58ºC heeft.
  • Laat het vlees voor je de touwtjes verwijderd 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd het daarna in dunne plakken en serveer.
  Pin dit recept
  Afdrukken
  Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03


  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  14 comments
  1. Hmm, wat lijkt me dat mengsel dat je erover uitsmeert lekker! Past goed bij zo’n lekker stuk fricandeau. En goed idee om dat wat je overhoudt gewoon bij het ontbijt te eten, kan natuurlijk ook prima!

  2. Ik heb dit recept gisteren geprobeerd voor de feestdagen, maar het is heel erg flauw. De smaak van het kruidenmengsel is redelijk, maar zou echt meer moeten zijn.

  3. Hoi Brenda,
   ik heb de fricandeau met mosterd en rozemarijn gemaakt en iedereen vond het geweldig lekker. Ook de preisoep met roomkaas was een succes.
   Ik zal zeker nog meer recepten van jou uitproberen.

   Groetjes, Gerda

  4. Hoi Brenda,
   Ik ga dit jaar met de kerst de Fricandeau met mosterd en rozemarijn maken en heb inmiddels alles in huis gehaald, maar ik heb echter wel een vraagje: bij de ingrediënten vermeld je 1 tak rozemarijn. Nu moet een papje maken van de genoemde ingrediënten. Leg ik dan die tak rozemarijn tijdens het aanbraden naast de fricandeau? Of moet ik die tak heel fijn hakken en door het papje roeren? Graag hoor ik spoedig je reactie.
   Groetjes, Ingrid

   1. Hoi Ingrid, dit staat inderdaad niet duidelijk bij het recept vermeld. Ik heb het aangepast bij de ingredienten. De blaadjes ris je van de rozemarijn, deze hak je wat fijner en dan roer je dit door het papje.
    Succes en geniet van de heerlijke fricandeau :)

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk