Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Fricandeau txtMisschien herinneren jullie je nog de (killer van een) pulled pork die ik laatst maakte? Ik was zo stom om niet naar mijn keurslager te gaan maar naar de (naar mijn idee) goedkopere slager op de markt. Nou, goedkoop bleek duurkoop. In plaats van een  ontbeende varkensschouder kreeg ik een stuk varkensbil mee. Varkensfricandeau. Dit vlees was niet geschikt voor de pulled pork, het is wél geschikt om een lekkere fricandeau met mosterd en rozemarijn te maken. Ideaal voor bij de kerst.

De fricandeau heb ik ingesmeerd met een mengsel van mosterd, rozemarijn en koekkruiden. Hierdoor komt de fricandeau goed op smaak. De fricandeau kun je warm eten tijdens het kerstdiner, maar ook koud tijdens het kerstontbijt of de kerstlunch.

Fricandeau 01

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

15 minuten
+ 1 uur

Ingrediënten

  • 1 kilo varkensfricandeau
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 tak rozemarijn blaadjes gerist en fijngehakt
  • 1 theelepel olijfolie
  • boter om in te bakken
  • 1 kopje water
  • zout en peper

Extra benodigd: eventueel keukentouw om de fricandeau in model te binden en een kerntemperatuur

    Bereiding

    • Meng in een kommetje de suiker met koekkruiden, mosterd, rozemarijn, peper, zout en olijfolie tot een papje. Wrijf de fricandeau in met het mengsel en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan. Bind de fricandeau eventueel in met keukentouw om het bij elkaar te houden.
    • Verwarm boter in een koekenpan en bak de fricandeau rondom aan. Verwarm de oven voor op 150ºC en vet een ovenschaal of braadslede in. Leg het vlees in de ovenschaal en voeg een klein beetje water toe. Plaats een deksel op de schaal en bak het vlees ongeveer een uur in de oven tot het een kerntemperatuur van 58ºC heeft.
    • Laat het vlees voor je de touwtjes verwijderd 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd het daarna in dunne plakken en serveer.

    Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    14 Reacties

    1. Anniek 19 december 2014 om 07:01

      Hmm, wat lijkt me dat mengsel dat je erover uitsmeert lekker! Past goed bij zo’n lekker stuk fricandeau. En goed idee om dat wat je overhoudt gewoon bij het ontbijt te eten, kan natuurlijk ook prima!

    2. Maura - YLT 19 december 2014 om 08:34

      Ik heb serieus net ontbeten, maar krijg gelijk weer trek! Dit ziet er heerlijk uit. Mooie foto ook :) enne die pulled pork ga ik gelijk even uitchecken.

    3. Eef 20 december 2014 om 01:49

      Verrassend dat je koekkruiden gebruikt hoewel dit volgens mij zorgt voor een heerlijk volle smaak. Erg mooi recept!

    4. petra 21 december 2014 om 12:21

      Ik heb dit recept gisteren geprobeerd voor de feestdagen, maar het is heel erg flauw. De smaak van het kruidenmengsel is redelijk, maar zou echt meer moeten zijn.

      1. Brenda Kookt 21 december 2014 om 14:04

        Wat leuk dat je het recept getest hebt Petra. Een van de mensen die een plakje van mijn fricandeau at vond hem juist te gekruid.

    5. Gerda Wolfs 5 april 2015 om 21:05

      Hoi Brenda,
      ik heb de fricandeau met mosterd en rozemarijn gemaakt en iedereen vond het geweldig lekker. Ook de preisoep met roomkaas was een succes.
      Ik zal zeker nog meer recepten van jou uitproberen.

      Groetjes, Gerda

    6. Shama 6 april 2016 om 11:33

      Ik heb geen ovenschaal met deksel. Kan er dan ook een stuk aluminium folie over heen?

    7. FATIMA AYESHA 18 september 2017 om 18:16

      i like too much the receptes here¡¡¡ i am happy with these receptes, I AM FRO SPANISH, BUT THERE ARE A GOOGLE TRANSLATION¡¡¡

    8. Ingrid Merks 20 december 2019 om 14:11

      Hoi Brenda,
      Ik ga dit jaar met de kerst de Fricandeau met mosterd en rozemarijn maken en heb inmiddels alles in huis gehaald, maar ik heb echter wel een vraagje: bij de ingrediënten vermeld je 1 tak rozemarijn. Nu moet een papje maken van de genoemde ingrediënten. Leg ik dan die tak rozemarijn tijdens het aanbraden naast de fricandeau? Of moet ik die tak heel fijn hakken en door het papje roeren? Graag hoor ik spoedig je reactie.
      Groetjes, Ingrid

      1. Brenda Kookt 22 december 2019 om 09:56

        Hoi Ingrid, dit staat inderdaad niet duidelijk bij het recept vermeld. Ik heb het aangepast bij de ingredienten. De blaadjes ris je van de rozemarijn, deze hak je wat fijner en dan roer je dit door het papje.
        Succes en geniet van de heerlijke fricandeau :)

        1. Ingrid Merks 22 december 2019 om 16:14

          Dankjewel voor je reactie Brenda. Fijne feestdagen.
          Mvg Ingrid

          1. Ingrid Merks 28 december 2019 om 14:06

            De fricandeau is buitengewoon goed gelukt. Ze vonden het overheerlijk.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept