Snelle ovenschotel met preirolletjes

Ovenschotel preirolletjes txt

We trappen dit jaar af met een makkelijke maaltijd. Een snelle ovenschotel met preirolletjes. Mega easy. Simpel dus. En lekker. Van recepten als deze kunnen we er niet genoeg hebben. Een makkelijke maaltijd komt altijd van pas toch?

Deze schotel in geïnspireerd op deze schotel met sperziebonen die bij mij thuis nog steeds regelmatig op tafel staat als we makkelijk willen doen. En daarbij is het een variatie op mijn geliefde witlof met ham en kaas uit de oven (klik). Preirolletjes met ham en kaas zijn het geworden dus. Beetje aardappelpuree er bij en je hebt een heerlijke ovenschotel.

Makkelijk toch? Dit zet je na een dagje werken zo op tafel. Ook kun je de schotel voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Denk er dan wel om dat de oventijd iets langer is.

Ovenschotel preirolletjes 02

Ovenschotel met preirolletjes

Bereidingstijd 25 minuten en 15 minuten baktijd

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:

 • 350 gram aardappelen
 • 1,5 eetlepel Franse mosterd
 • peper en zout
 • 20 gram roomboter
 • 2 preien
 • 6 plakjes ham
 • geraspte kaas naar smaak

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in ruim water gaar. Giet de aardappelen na het koken af maar bewaar het kookvocht.

Snijd het bovenste deel van de preien, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de preien in 6 gelijke stukken. Kook de prei 10 minuten in ruim water voor. Giet de prei hierna af en leg de rolletjes even rechtop in de pan zodat het overtollige vocht er uit kan lopen.

Vet een ovenschaal in en warm de oven voor op 200ºC.

Stamp de aardappelen fijn en meng hier de mosterd en roomboter door. Voeg ook een beetje van het warme kookvocht (ongeveer 100 ml) toe zodat de aardappelpuree mooi zacht wordt. Breng de puree op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de bodem van de ovenschaal.

Wikkel de preirolletjes in ham en leg ze naast elkaar op de laag aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas.

Verwarm de ovenschotel met preirolletjes 15 – 20 minuten in de oven.

Tip: je kunt de preirolletjes ook vervangen door witlof :)


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
21 comments
 1. Jammie! Ik zag je foto en moest direct denken aan witlof met ham en kaas uit de oven. En preistamppot wat mijn moeder altijd maakte als ik thuis kwam van vakantie of kamp. Stiekem nog steeds mijn lievelingskostje.

 2. Wat een leuke variatie op de witlof met ham en kaas. Ziet er heerlijk uit. Ikzelf maak altijd aardappelpuree met lekker wat melk, dat maakt het lekker smeuïg. Ook strooi ik er wat nootmuskaat door voor een extra ‘bite’.

  1. Ja, je kunt ook warme melk gebruiken hoor. Ik vind het altijd een gedoe om weer melk te moeten opwarmen terwijl je al warm kookvocht hebt waar je niets voor hoeft te doen. De roomboter maakt het ook lekker smeuïg.

 3. Ik maak regelmatig een variant hierop: bechamel/kaassaus erop. Aardappels of aardappelpuree er apart bij. Heerlijk, een recept uit mijn jeugd. Eigenlijk een variant op de klassieke witlofschotel. Een slimme zet van mijn moeder om mij prei te laten eten. Volgens mij vinden kinderen prei vaak niet zo lekker.

 4. Als ik witloof met ham en kaassaus maak staat er altijd water in mijn ovenschotel. Hoe kan ik dit vermijden?
  Ik brasseer het witloof en maak het zeer zacht, er zit dan veel vocht in.
  Hebben jullie een oplossing hiervoor?
  Wie kan helpen?
  Bedankt.

 5. Gisterenavond deze geprobeerd, en wat was dát lekker! Wauw!! Volgende ronde iets minder zout en mosterd en hij is perfect! Lang gezocht naar een lekker recept met prei, maar dit is hem dan:-)!

 6. Ik was op zoek naar zoiets als did. ik kan geen witlof krijgen hier in Engeland en ik heb dus al 8 jaar geen witlof in ham en kaas saus gegeten. Ik ga dit zeker proberen maar dan zonder aardappelen op de bodem.

 7. Eigenlijk wil ik dit als bijgerecht maken zonder de aardappelpuree (want er is al iemand die voor de aardappeltjes zorgt), heb je daar nog tips voor? Kan ik de puree gewoon achterwege laten of heeft dat invloed op de oventijd?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk