Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Carpaccio van serranoham met asperges

Serranoham met groene asperges

Nu ik zwanger ben valt het me op dat ik voornamelijk in restaurants mijn eetgewoonten moet aanpassen. De gerechten die ik normaal gesproken zou nemen (iets met rauw vlees of vis) zijn nu even een no go. Opzich geen probleem, als er maar andere lekkere dingen op de kaart staan. Graag iets uitgebreiders dan een kommetje tomatensoep of een salade. En dat is niet altijd het geval helaas.

Deze carpaccio van serranoham met asperges is een variatie op een gerecht dat op Terschelling at ik at bij Restaurant Op West (hier lees je er meer over). Ook deze keer stonden er hoofdzakelijk gerechten op de kaart die ik niet kon eten. Maar in het menu van de dag werd als voorgerecht serranoham geserveerd. Een heerlijke keuze, het gerecht zat bommetje vol smaak.

En omdat het zo lekker was besloot ik het thuis na te maken. Echt een aanrader voor als je opzoek bent naar een lekker licht gerechtje, bijvoorbeeld als voorgerecht of serveer het op een grote schaal als bijgerecht.

Carpaccio van serranoham met asperges

Carpaccio van serranoham met asperges

Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

 • 150 gram gesneden serranoham
 • 16 groene asperges
 • 16 sperzieboontjes
 • 2 handjes babysla
 • extra vergine olijfolie
 • peper
 • scheutje citroensap
 • croutons (bijvoorbeeld zelfgemaakt volgens dit recept)

Bereiding:

Breng water met zout aan de kook. Verwijder de uiteinden van de asperges en sperzieboontjes. Blanceer de asperges en sperziebonen ongeveer 4 minuten in kokend water, tot de beetgaar zijn en nog mooi groen zien. Dompel de groenten na het blanceren even kort in (ijs)koud water zodat de garing stopt.

Laat de groenten uitlekken en meng met een scheutje olijfolie, citroensap en peper.

Verdeel de gesneden serranoham over de borden en leg hier een beetje van de sla op. Verdeel de geblanceerde groenten over de salade en bestrooi tot slot met croutons.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

6 Reacties

 1. Marja 12 augustus 2015 om 15:13

  Het ziet er zeer appeteitelijk uit. Echt heel erg lekker èn ik ben gek op groene asperges en ook op serranoham. Een gouden combi wat mij betreft. Ik ga het zeker een keer namaken want ik krijg er nu al trek in.
  Groetjes, Marja. :-D

  1. Brenda Kookt 12 augustus 2015 om 18:53

   Hoi Eva, wat leuk dat je ook zwanger bent. Ik hoorde van iemand via Facebook inderdaad ook dat Serranoham juist niet goed is als je zwanger bent.. het is ook zo verwarrend allemaal. Toch hoor ik bijvoorbeeld via de verloskundige dat Serranoham (en andere gedroogde ham ook) wel tijdens de zwangerschap gegeten mag worden.

   1. Mirella 24 april 2017 om 13:27

    Mijn verloskundige gaf vorig jaar aan dat als je het voor consumptie 48 uur invriest het totaal geen probleem is! ;)

 2. Tanja 19 december 2015 om 07:31

  Dit lijkt me ook een heerlijk gerecht en makkelijk gerecht voor als je niet zwanger bent en buiten de feestdagen! :-) Trouwens, leuk idee: recepten voor zwangeren! Dat zag ik nog niet eerder bij andere foodblogsters :-) En ook niet bij de recepten van grote supermarktketens, ik noem geen namen :-) Heel leuk en informatief vond ik je snap shots van Terschelling! Mooie foto’s en leuke tekst :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *