Met een soepje op de zondagmiddag maak je mij altijd blij. Lekker op de bank met een kommetje soep, heerlijk. Deze week gaan we voor mosterdsoep met prei en crunchy spek. Jij ook?
Op Ameland at ik vorig jaar op een terras de lekkerste mosterdsoep ever. Toen ik laatst mijn fotoboek aan het maken was kwam ook de foto van de soep op Ameland weer voorbij. Het water liep me in de mond. En daarom besloot ik me er thuis ook aan te wagen.
Ik vulde de soep extra met prei. En om het nog net een lekkerder te maken voegde ik crunchy spek toe. Het resultaat: een goed gevulde zeer smakelijke mosterdsoep.
Mosterdsoep met prei en crunchy spek
+ 30 minuten
4 personen
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 preien
- 2 aardappelen
- 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
- 3 eetlepels grove mosterd ik naam grove Zaanse mosterd
- 50 ml kookroom
- peper
- 4 plakjes ontbijtspek
- verse peterselie
Bereiding
- Snipper de ui en pers de knoflook. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook even aan. Snijd de prei in ringen. Houd 1/4 van de prei apart voor de garnering, voeg de rest van de prei bij de pan en bak dit even mee. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Voeg dit samen met de bouillon bij de pan en breng aan de kook. Laat dit hierna op zachtvuur ongeveer 15 minuten koken.
- Bak de ontbijtspek in een koekenpan zonder toevoegen van olie of boter krokant en breek in stukjes.
- Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de grove mosterd toe en pureer nog even door zodat de mosterd goed gemengd is. Voeg de kookroom en een beetje peper toe en breng nog even tot het kookpunt.
- Schep de mosterdsoep in de kommen/borden en garneer met ringen prei, verse peterselie en krokante ontbijtspek.

Soep
voorgerecht