Pannenkoeken (basisrecept)

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken

Een recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept! Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik er gek op ben. Dus dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken basisrecept
Standaard mix of zelf maken?

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

 

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Pannenkoeken

+ 30 minuten
4

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • snufje zout
 • 500 ml melk
 • 2 grote eieren
 • snuf kaneel
 • 1 appel
 • scheutje olijfolie
 • boter om te in te bakken
Extra benodigdheden:
 • toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!

Bereiding

 • Schil de appel en rasp deze fijn.
 • Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.
 • Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.
 • Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.
pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken
Hoofdgerecht
Pannenkoek
Hoofdgerecht
Pin dit recept
Afdrukken
Extra inspiratie

Benieuwd naar het overzicht met recepten? Klik hier om alle pannenkoekrecepten te bekijken.

 

Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel?
Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
67 comments
 1. Wat leuk dat je de appel al door het beslag doet, ga ik ook maar eens uitproberen! Zelf houd ik vooral van wat afwisseling qua beleg voor de pannenkoeken. De ene keer is dat geitenkaas en de andere keer ben ik meer voor de zoetigheid, zoals banaan of appel.

 2. Zo maak ik mijn pannekoek en al jaren! Alleen dan zonder de geraspte appel, omdat ik ook hartige pannenkoeken maak met spek en kaas.
  Voordeel als je zo beslag maakt, dat je ze kan eten wanneer je wilt. Heb altijd wel de ingrediënten in huis.

 3. Ik ben gek op pannenkoeken! Met spek vind ik ze het allerlekkerst. Of met nutella… Eigenlijk zijn ze veel lekkerder als je ze zonder pakje maakt, maar op de een of andere manier gebruik ik toch altijd een pakje. Binnenkort maar eens zonder pakje maken!

 4. Vandaag toevallig kleinkinderen hier en pannenkoeken met stukjes van plakken ham en geraspte kaas gegeten. Ham door beslag en kaas erop en na omdraaien in beweging knapperig laten worden.

 5. Het is een simpel resultaat en met een lekker resultaat. Soms heb ik zin in een ouderwetse pannenkoek tijdens de lunch, maar deze gingen er echt als koek in. Zelfs bij degene die niet zo van pannenkoeken houdt. Dit recept ga ik vaker gebruiken. Bedankt :).

  1. Zelf gebruik ik er twee soorten door elkaar, tarwebloem en volkorenmeel.
   Zelfrijzend bakmeel is hier niet geschikt voor, hier zit rijsmiddel in.

 6. Ik ben ook dol op pannenkoeken en de volgende keer maak ik ze met jou recept en niet met een mix. Ik bak meestal bacon apart en beleg hier mijn pannenkoek mee, Daarover smelt ik dan geraspte oude kaas, even de deksel op de koekenpan. Lekker hartig dus :-) Maar een pannenkoek met aardbeien- of abrikozenjam is ook heerlijk, daar sluit ik dan meestal mee af.

 7. Een heerlijk basisrecept Brenda. Hartig en zoet altijd heerlijk. Ooit in de vorige eeuw in Gent pannenkoeken gegeten met poedersuiker kreeg er een partje citroen bij om overheen te sprenkelen. Blijft na de hartige nog steeds mijn favoriet.

 8. Vanavond gegeten, ze waren heerlijk! We hebben er 10 grote pannenkoeken uit kunnen halen, we hebben de appel weggelaten. Ik ga dit recept zeker onthouden!

 9. IK maak altijd een hartige mix erop van champignons, kleine ui, creme fraiche,scheutje maggi en gerapte oude kaas. Heerlijk. Normaal altijd met mix uit een pak, maar deze helemaal zelf gemaakt waren echt lekker, wel zonder appel gemaakt. Dit ivm de hartige top erop.

 10. Wauw het leest al lekker, benieuwd naar de smaak!! We vervangen de melk voor rijstemelk, woensdag proeven!! Zou je het beslag ook van tevoren kunnen maken?

 11. ik ga vanavond pannenkoeken bakken, hier doe ik van alles in en op bijvoorbeeld banaan, kaas , maar ook hartig een pizza pannenkoek hier doe ik een lepel beslag in een schaal en hier gaat bij wat klein gesneden Ontbijtspek/ bacon ,klein gesneden tomaat, gesnipperd ui, gesnipperde paprika wat kruiden en dan bak ik de pannenkoek en als ik die hebt omgekeerd en de 2e zijde bak strooi ik er geraspte kaar over. de onderkant is dan la gaar en hoeft enkel nog maar wat kleur te krijgen als de kaas er op ligt doe ik er even een deksel op zodat de kaas heerlijk smelt. je kunt er dan ook nog saus op doen, maar mij n zoon eet deze het liefst zo en soms met stroop.

 12. Gek eigenlijk dat mensen bij pannenkoeken altijd denken aan een pak van Koopmans, terwijl dit net zo makkelijk is én een stuk beter. Ingrediënten heb je altijd wel in huis.
  Zo zie je maar dat die kant en klare pakken je food-IQ naar beneden haalt, want mensen zouden misschien zelf niet bedenken dat zelf maken net zo simpel is.

 13. Jaren geleden maakte ik ook gewoon zelf pannenkoeken met eigen ingrediënten. Maar door de jaren heen is dit overgegaan naar kant en klare pakken. Zojuist binnen 10 minuten deze beslag gemaakt en in de koelkast gelegd. Vanmiddag tijdens de lunch ga ik dit lekker bakken.

  Zelf heb ik nog nooit gehoord van de geraspte appel erdoorheen, maar ik heb dit toch toegevoegd.

  Ben zeer benieuwd naar het resultaat, bedankt voor het recept!

 14. Ik ben veganist en heb de melk door sojamelk en de eieren door “nep eieren” (gekocht bij de ah) vervangen, lekkerste veganistische pannenkoeken die ik tot nu toe heb gemaakt!

  1. Een aantal jaren geleden, heb ik in de Oekraïne pannenkoeken gegeten.

   Wow, die zijn ook lekker.

   Wanneer mijn vrouw (is Oekraïense) ze maakt, doet ze er diverse soorten groenten of met vis (dit vindt ik wat minder) er doorheen (gekocht bij een Russische/Oekraïense winkel).

   Ik doe het met spek of bacon, en of met kaas.

   Geen kant en klare mix gebruiken, daar zit te veel van het onnodige in!

 15. Samen met mijn zoon van 7 deze gebakken en ze waren heerlijk!

  Het smaakt naar appelflappen en wentelteefjes aldus zoonlief. Dit recept gaat op het favoriete lijstje.

 16. Ik vind een theelepel vanille suiker erdoor erg lekker.
  Het mooiste resultaat vind ik als het beslag op kamertemperatuur is. En heb speciaal een gietijzeren pan aangeschaft voor mooie pannenkoeken.
  Ben gek op Spekpannekoeken. En met appel/rozijnen

 17. Dank voor dit heerlijke recept.
  Wat hebben wij gesmuld! Geen kant en klare pakken meer voortaan.
  Dit is veel lekkerder en net zo snel gemaakt.

 18. Ik vind het echt heerlijk om wat alcohol er door heen te gooien, kinderen worden er ook rustig van. En nee de kinderen gaan er niet dood aan dus geen haat AUB.

 19. Ik vind het zelf ook heerlijk om er een flinke scheut alcohol in te doen. Of een heerlijke reep chocolade. Geen haat plz. Dese voor de haters en love voor de lovers

 20. Kun je dit beslag ook een dag van te voren maken en dan bewaren in de koelkast of gaat dat mis? Kan ik ze dan beter een dag van te voren bakken en dan opwarmen in de pan of magnetron?

  1. Dat kun je toch makkelijk uitproberen. Lijkt me dat dat wel kan. Hooguit dat er wat verzakking optreed vd zwaardere deeltjes in de mix dus wellicht dat je voor gebruik wel even moet ‘roeren’ (schudden als je daar rekening mee houd wbt container). Echter hoeveel nut heeft het om het beslag van tevoren te maken? Minder dan 5min werk icm moderne apparatuur, simpelweg een staafmixer is voldoende.

 21. Dit is de tweede keer dat ik hem maak. Dit keer het snufje kaneel en zout verhoogd tot 3 gram zout en 3 gram kaneel. De mix een paar minuten laten rusten om wat in te dikken, helemaal perfect! Haal er 8 pannenkoeken uit. Daarnaast de helft van het beslag ingevroren, zo kun je altijd verse pannenkoeken bakken.

 22. Vandaag geen pannenkoeken mix in huis, maar wel pannenkoeken beloofd. Dus snel improviseren dus. En toevallig ook alles in huis wat benodigd is. En dit is beter als al dat kant en klare spul. Mijn dochter heeft ervan genoten. Bedankt!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk