Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Plaattaart van courgette en gehakt

Plaattaart met gehakt en courgette

Bij een vriendin at ik een heerlijke plaattaart met tonijn. En toen wilde ik zelf dus ook een plaattaart maken. Ik besloot voor de combi courgette met pesto en gehakt te gaan. Mijn man maak ik namelijk altijd blij met gehakt. Ook als we iets eten waar hij waarschijnlijk even aan moet wennen ;)

Een plaattaart lijkt op een pizza, maar dat is het niet helemaal. Een pizza is rond en heeft meestal een basis van tomatensaus met kaas. Bij een plaattaart gebruik je bladerdeeg en deze kun je beleggen met wat je maar wilt. Meestal is dat geen tomatensaus, maar als je dat lekker vindt mag dat natuurlijk wel.

Het eten van een plaattaart op een werkdag voelt een beetje als cheaten. Maar dat valt reuze mee, zeker als je het belegt met lekker veel groenten. Ik ga bij deze plaattaart voor courgette met gehakt en pesto. Een heerlijke combi, het heeft stiekem veel weg van deze ovenschotel. Ook al zo’n topper!

Plaattaart met courgette

Plaattaart van courgette en gehakt

Bereidingstijd 30 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 7 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 4 eetlepels rode pesto
  • 350 gram gehakt
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels kookroom (of slagroom)
  • 75 gram geraspte jong belegen kaas
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Vet de bakplaat in en bekleed met bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in. Bak de bodem 20 minuten voor in de oven.

Snijd de ui in ringen, bak dit samen met het gehakt aan. Breng op smaak met peper en zout.

Rasp de courgette, bestrooi met zout en laat het even staan. Knijp de courgette hierna uit zodat het overtollige vocht er uit loopt. Meng de courgette door het gehaktmengsel.

Meng de eieren met de kookroom en geraspte kaas. Snijd de tomaten in plakjes.

Bestrijk de voorgebakken bodem met de pesto. Verdeel hierover het courgette-gehaktmengsel en beleg dit met plakjes tomaat. Schenk het eimengsel over de plaattaart en bak dit 30 minuten in de oven.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

10 Reacties

  1. Marlotte 4 november 2015 om 07:46

    Oh, ik ben echt zo gek op plaattaarten. Deze ziet er heerlijk uit! Meestal beleg ik de mijne met geitenkaas, ui, zongedroogde tomaatjes en spinazie. Ook heerlijk!

  2. Sabine 4 november 2015 om 09:20

    Ik ben ook gek op plaattaarten, en deze ziet er heel lekker uit. Ik ga ‘m een keer proberen.

  3. Ellen 4 november 2015 om 09:42

    Oooh plaattaarten! Zo gemakkelijk, zo lekker en zo snel klaar! Love it! Deze variant ziet er heerlijk uit!

  4. Megan 4 november 2015 om 15:26

    Klinkt als een combi van een quiche met een pizza, dat kan niet anders dan lekker zijn!

    1. Brenda Kookt 5 november 2015 om 09:21

      Nu je het zegt heeft het ook wel wat weg van een quiche inderdaad. En lekker is ie zeker! :)

  5. Riny 12 november 2015 om 20:44

    Hoi Brenda,

    Bedankt voor je recept van de plaattaart. Lijkt me heerlijk.
    Ik vind dat je zo’n mooie en handige bakvorm hebt gebruikt.
    Mag ik vragen welk merk het is? Evt waar ik hem kan kopen.

    Veel sterkte met de allerlaatste loodjes….
    Groetjes, Riny

  6. henk 29 januari 2016 om 11:11

    Lekker! je kunt heel makkelijk Tante Fanny bladerdeeg gebruiken, scheelt een hoop gedoe. Dat is namelijk in het formaat van een plaat.

  7. Ineke Seijsener 14 februari 2016 om 11:58

    Wat ziet alles er leuk en lekker uit, ik ga Dinsdag aan de slag met de hete bliksem .
    Maar ook zeker de plaattaart

  8. Soof 29 november 2018 om 19:05

    Heerlijk recept. Bij mij wordt het voorgebakkken bladerdeeg erg hard….gewoon oven wat lager?

  9. Mirjam 22 april 2019 om 18:54

    Kloppen de tijden wel? Als het bladerdeeg 20 minuten in de oven ligt bij die temperatuur dan is het hard en zwart. Het hoeft maar 5 minuten. Daarna pesto, gehaktmengsel, tomaat en ei/kaas. Max 30 minuten in de oven en klaar. De eerste keer is mijn deeg dus volledig mislukt. De tweede keer met aangepaste tijden helemaal gelukt. Lekker eenvoudig recept waar mijn man en ik 2 dagen van eten. Serveer er een frisse salade bij en een glaasje wijn. Smullen hoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *