Wat eten we vanavond?

Champignonsaus

ChampignonsausBij een goed stuk vlees mag tijdens het kerstdiner een lekkere saus niet ontbreken. Vandaag geef ik je het recept van een van mijn favorieten, mijn champignonsaus.

Als ik in een restaurant bij het hoofdgerecht kan kiezen voor een saus dan ga ik vaak voor champignonnensaus. Als de saus goed op smaak is kan het eigenlijk niet missen. En ik zeg je, deze zelfgemaakte saus is veel lekkerder dan die uit een pakje. Ideaal voor bij het kerstdiner.

Met deze saus kun je veel kanten op. Het is altijd goed, bijna iedereen vind het lekker. En het fijne is ook dat een goede champignonsaus past bij veel verschillende gerechten. Zo is deze lekker bij een schnitzel (zoals ik hem hier op de foto heb gezet), maar ook bij een stukje varkenshaas (zoals bij dit recept), biefstuk of ossenhaas.

 

Vlees met champignonsaus

 

Champignonsaus

Champignonsaus

30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 125 ml kalfsfond of bouillon
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • peper
  • verse peterselie voor de garnering

Bereiding

  • Snijd de champginons in plakjes, snipper de ui en pers de knoflook. Bak in een beetje olijfolie met boter de champignons en ui met knoflook even kort aan. Voeg de fond, slagroom en worcestersaus toe en laat dit 20 minuten mee sudderen.
  • Breng de champignonsaus op smaak met peper en fijngesneden verse peterselie.

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

9 Comments

  1. Marlotte 22 december 2015 at 07:01

    Oh yummie, deze saus klinkt goed! Ben heel benieuwd naar jouw variant!

    Reply
  2. Tanja 22 december 2015 at 09:02

    Dit is ook een van mijn favoriete sausen. Ik ben sowieso een sausenmens :-) Je noemt slagroom in je recept, mag dat ook slagroom uit een spuitbus zijn? Die heb ik altijd in huis, een bekertje slagroom niet.
    Je foto ziet er weer zo lekker uit dat het water me in de mond loopt :-)

    Reply
    1. Brenda Kookt 22 december 2015 at 10:19

      In dit geval kun je geen geklopt slagroom gebruiken, en ook een slagroom uit een spuitbus. Je kunt de slagroom wel vervangen door bijvoorbeeld kookroom.

      Reply
  3. will janssen 23 december 2015 at 16:20

    Brenda,

    Is de saus ook in te vriezen ?

    Reply
  4. Marga 3 januari 2016 at 13:51

    Hallo Brenda

    Ik heb je champignonsaus gemaakt, in èèn woord, HEERLIJK.

    Reply
  5. Fienie 24 december 2016 at 13:17

    lijkt me heerlijk. Ik wil je champignonsaus morgen maken voor het kerstdiner maar de kalfsfond is nergens te verkrijgen. Door welke bouillon kan ik dit evt. vervangen?

    Reply
    1. Brenda Kookt 24 december 2016 at 17:51

      Wat vervelend Fienie, je kunt in dat geval het beste runderbouillon gebruiken.

      Reply
  6. Ina Kamp 25 maart 2018 at 17:59

    Hallo Brenda, vanavond voor het eerst deze champignonsaus gemaakt.
    We aten varkenshaas.
    De smaak was heerlijk maar de saus bleef erg dun.

    Op de foto zie ik alleen de champignons terug.?
    Is dat dan eigenlijk de bedoeling? Of kun je ook een allesbinder toevoegen?

    Groetjes, Ina

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: