Zuurkool ovenschotel

Ovenschotel zuurkool

Recepten voor ovenschotels kun je niet genoeg hebben, daarom deel ik er vandaag weer eentje. Een zuurkool ovenschotel!

Vandaag deel ik een van mijn favoriete ovenschotels, de zuurkool ovenschotel. Een schotel die hier regelmatig op tafel staat. Lekkere zachte aardappelpuree met de zure kool, frisse blokjes ananas, rookworst, gehakt én krokant spek. Terwijl ik dit type loopt het water met in de mond, het is zoo lekker!

Het recept voor mijn zuurkool ovenschotel is niet mega origineel, ik denk dat meerdere mensen de schotel op deze manier maken. Omdat ik hem heel vaak eet vind ik dat hij thuis hoort op Brenda Kookt. Dit recept is een variatie op de zuurkool schotel die mijn moeder vroeger (en nog steeds) altijd maakte, het enige dat ik toevoeg is rookworst.

Dit recept is lekker makkelijk en het handige is dat je deze schotel heel goed van te voren kunt klaarmaken. Zet hem in de koelkast en als je aan eten toe bent schuif je hem zo in de oven. Ideaal na een drukke dag werken of als je geen zin hebt om eind in de middag te koken.

Zuurkoolschotel

Zuurkool ovenschotel

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4-5 personen:

  • 600 gram aardappelpuree (neem bijvoorbeeld dit basisrecept)
  • 300 gram gehakt
  • 1 ui
  • 500 gram zuurkool
  • 4 schijven ananas
  • 1 rookworst
  • 8 plakken ontbijtspek
  • 30 gram boter
  • paneermeel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Rul het gehakt in een koekenpan met olijfolie aan. Snijd de ui in grove ringen en bak dit even mee met het gehakt.

Knijp de zuurkool uit zodat het overtollige vocht er uit is. Snijd de ananas in blokjes en de rookworst in plakjes.

Vet een ovenschaal in verdeel over de bodem 4 plakjes ontbijtspek. Verdeel hierover het gehaktmengsel en vervolgens een laag zuurkool. Verdeel daarover de ananasblokjes en de rookworst. Bedek dit met een laag aardappelpuree. Beleg de ovenschotel met de overgebleven plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.

Verwarm de zuurkool ovenschotel 30 minuten in de oven.

20 Comments

  1. Petri 17 januari 2018 at 13:17

    Ik doe op de puree meestal geraspte kaas in plaats van paneermeel
    Heeeeeerlijk

    Reply
  2. Annemei Pattje 30 januari 2018 at 17:41

    Hij staat in de oven. 4 jarige tijdens het maken: oh mama er zit gewoon alles in wat ik lekker vind. Wat lief..
    ik ben benieuwd of hij nu wel eens zijn bordje leeg eet. ??

    Reply
  3. Alberdien zandbergen 8 augustus 2018 at 21:18

    Recept was verrassend lekker, vind ik en de 4 mee eters. Ook in de zomer. Zou zelf nooit ontbijtkoek bedenken. Heb de gehakt vervangen voor spekjes en de rookworst door runderworstjes. En dubbel zuurkool. (Meer groente en geen varkensvlees)
    Wij waren er heel blij mee

    Reply
    1. Saskia 1 december 2018 at 17:47

      Heb net deze schotel gemaakt. Nog een kleine variatie. Het gehakt gekruid met curry madras van Jonnie Boer. En de puree van tweederde aardappelen en 1/3 knolselderij. Ook heerlijk.
      Overigens de reactie van alberdien was bijzonder. Zij heeft ontbijtspek voor ontbijtkoek gelezen. Volgens haar reactie is dat ook lekker.

      Reply

Geef een reactie