Recepten voor ovenschotels kun je niet genoeg hebben, daarom deel ik er vandaag weer eentje. Een zuurkool ovenschotel!
Vandaag deel ik een van mijn favoriete ovenschotels, de zuurkool ovenschotel. Een schotel die hier regelmatig op tafel staat. Lekkere zachte aardappelpuree met de zure kool, frisse blokjes ananas, rookworst, gehakt én krokant spek. Terwijl ik dit type loopt het water met in de mond, het is zoo lekker!
Het recept voor mijn zuurkool ovenschotel is niet mega origineel, ik denk dat meerdere mensen de schotel op deze manier maken. Omdat ik hem heel vaak eet vind ik dat hij thuis hoort op Brenda Kookt. Dit recept is een variatie op de zuurkool schotel die mijn moeder vroeger (en nog steeds) altijd maakte, het enige dat ik toevoeg is rookworst.
Dit recept is lekker makkelijk en het handige is dat je deze schotel heel goed van te voren kunt klaarmaken. Zet hem in de koelkast en als je aan eten toe bent schuif je hem zo in de oven. Ideaal na een drukke dag werken of als je geen zin hebt om eind in de middag te koken.
Zuurkool ovenschotel
Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten oventijd
Ingrediënten voor 4-5 personen:
- 600 gram aardappelpuree (neem bijvoorbeeld dit basisrecept)
- 300 gram gehakt
- 1 ui
- 500 gram zuurkool
- 4 schijven ananas
- 1 rookworst
- 8 plakken ontbijtspek
- 30 gram boter
- paneermeel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Rul het gehakt in een koekenpan met olijfolie aan. Snijd de ui in grove ringen en bak dit even mee met het gehakt.
Knijp de zuurkool uit zodat het overtollige vocht er uit is. Snijd de ananas in blokjes en de rookworst in plakjes.
Vet een ovenschaal in verdeel over de bodem 4 plakjes ontbijtspek. Verdeel hierover het gehaktmengsel en vervolgens een laag zuurkool. Verdeel daarover de ananasblokjes en de rookworst. Bedek dit met een laag aardappelpuree. Beleg de ovenschotel met de overgebleven plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.
Verwarm de zuurkool ovenschotel 30 minuten in de oven.