Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Shepherd’s Pie

Recept Shepherds PieVandaag deel ik weer een lekkertje met jullie. Schotels als deze, dat zijn de lekkerste. Vandaag deel ik een kruidige ovenschotel, een shepherd’s pie.

Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik extra tijd. Onze baby zat namelijk erg lekker bij me en bleek ook na de uitgerekende datum nog even te zitten. Ik was klaar met alle klusjes. De artikelen voor Brenda Kookt waren geschreven, foto’s van de afgelopen jaren ingeplakt en van mijn favoriete series had ik alle afleveringen inmiddels bekeken. Dus toen zat er nog maar één ding op, koken!

Ik had geen zin in moeilijk gedoe. Wel in lekker warm voedsel, echte comfort food. Daarom besloot ik deze shepherd’s pie te maken. De shepherd’s pie is een Brits gerecht, een ovenschotel met aardappelpuree en (lams)gehakt dat vaak in de pub wordt geserveerd. Maar ook thuis valt dit gerecht in de smaak. Door de zijkanten van de schotel met panko te bestrooien wordt de korst extra krokant.

En het voordeel was, dat wat ik over had kon ik invriezen. Zo hebben we ook in de kraamweek nog een keer genoten van deze lekkere shepherd’s pie. Tijd om het recept met jullie te delen, zodat jullie ook van deze schotel kunnen genieten.

Winterse ovenschotel met gehakt

Shepherds Pie Recept

Shepherd’s pie

Shepherd’s Pie

30 minuten
+ 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 rode ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • halve koolraap
  • takje verse rozemarijn
  • laurierblad
  • 1 eetlepel tijm ik nam gedroogde
  • klein blikje tomatenpuree
  • 4 eetlepels worchestersauce
  • zout en peper
  • boter om in te bakken
  • 7 eetlepels panko
  • 200 gram Parmezaanse kaas

Voor de puree:

  • 1250 gram aardappelen
  • 4 eetlepels roomboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels panko of paneermeel
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eidooiers
  • 100 ml warme melk

Bereiding

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
  • Verwarm boter in een grote koekenpan of wok.
  • Snipper de ui en bak dit even aan.
  • Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, bleekselderij en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee.
  • Breng het geheel op smaak met de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper en zout. Voeg de tomatenpuree, worchestercauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 5 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond de panko aan de bodem en rand blijft plakken.
  • Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, panko, mosterd de eidooiers en warme melk.
  • Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko.
  • Verwarm de shepherd's pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de Parmezaanse kaas toe.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

25 Reacties

  1. Max 21 december 2017 om 21:02

    Ik heb em net gemaakt, erg lekker, maar no way in hell dat je aan 30 minuten bereiding genoeg hebt. Ik heb bijna 2 uur in de keuken gestaan, alles snijden, schillen etc. Alleen de aardappels schillen en snijden kost al zo’n 30 minuten.

  2. Anne 14 december 2018 om 19:34

    Super lekker. Die 4 eetlepels worchester saus maken het extra lekker.
    Ik was wel meer dan de 30 minuten kwijt aan voorbereiden.

    1. kenneth 31 december 2019 om 20:43

      ik ook! Ben ruim 1 1/2 kwijt geweest maar mijn hoeveelheid was ook 1 1/2 keer zoveel

  3. Chantal 17 december 2018 om 14:41

    Ik ga deze voor het kerstmenu maken, maar dan in een vega variant (linzen ipv gehakt). Dan heet het trouwens “gardener’s pie” :-D

  4. Harry 3 februari 2019 om 23:38

    22 * ‘lekker’ op deze pagina…

    1. Brenda Kookt 4 februari 2019 om 11:07

      Dat was dan denk ik mijn schrijven stopwoordje, al is het wel wat veel van het goede.

  5. Mike 9 juli 2019 om 10:39

    Hoi Brenna,

    Shepherd’s pie is met lamsgehakt, niet met runder gehakt. Anders is het een cottage pie.

  6. kenneth 31 december 2019 om 20:41

    Ik heb hem vandaag weer eens klaar gemaakt, het blijft een lekker recept. Ik heb hem vandaag alleen klaar gemaakt met ketchup ipv tomatenpuree en verder geen zout toegevoegd, hierdoor is hij wat zoeter van smaak en viel hij erg in de smaak bij de kids. En ik had 2 plakken Cheddar “kaas” door (800gr) aardappelpuree gedaan en daarna 4 plakken bovenop de pie de laatste 10minuten onder de grill

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept