Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met spaghetti

Pasta met Italiaanse gehaktballetjes

Laten we er weer eens een pasta-woensdag van maken. Vandaag met een topper van een pastagerecht. Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Met spaghetti.

Meestal benoem je eerste de pasta en dan het gerecht/de saus, net zoals bij pasta bolognese en pasta crbonara. Maar in dit geval gaat het niet om de pasta. Het gaat om de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. En daarbij eet ik in dit geval spaghetti. Maar de spaghetti kun je wat mij betreft vervangen door iedere andere pastasoort, maar bijvoorbeeld ook door brood, gnocchi of zelfs rijst. Doe wat jij lekker vindt, waar je trek in hebt.

In Masterchef Holland ging het (alweer meer dan 2 weken geleden) over een pastagerecht. Robert Kranenborg vertelde dat zijn vrouw de lekkerste gehaktballetjes in tomatensaus maakt. Waarbij het gehakt niet in een koekenpan wordt gebakken maar wordt gegaard in de saus. Het water liep me in de mond en dus ging ik aan de slag.

Het resultaat is dit gerecht, mijn Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Met spaghetti. En oh my, het is een topper! Wat mij betreft is dit de lekkerste pastasaus die op mijn blog te vinden is. Dus als je van pasta met rode saus houdt, en van een lekker zacht gehaktballetje, dan moet je dit gerecht echt gaan maken. En snel!

 

Italiaanse gehaktballetjes met pasta

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met spaghetti

Bereidingstijd 25 minuten plus 1 uur tijd om te garen

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de Italiaanse gehaktballetjes:

 • 500 gram gehakt (half om half)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 45 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 theelepel oregano
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 4 takjes verse basilicum
 • halve theelepel pikante paprika poeder
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 ei
 • peper en zout

Voor de saus:

 • 2 blikken tomaten in blik (a 400 gram per stuk)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 250 gram champignons
 • 200 ml water
 • 1 courgette

Topping: verse basilicum, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm een grote pan op het vuur met een beetje olijfolie. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de ui met knoflook op laag vuur aan. Snijd de tomaten uit blik in blokjes en voeg dit samen met het vocht en een half blik water bij de ui. Snijd de champignons in plakjes en de courgette in blokjes en voeg dit samen met oregano bij de pan. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur hierna laag.

Maak de gehaktballetjes klaar: pers de knoflook, snipper de ui fijn en snijd de verse basilicum fijn. Meng het gehakt met de knoflook, ui, Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, paneermeel, paprikapoeder, morsterd en het ei en breng op smaak met peper en zout. Draai mooie gehaktballetjes van het gehaktmengsel.

Voeg de gehaktballetjes bij de saus en laat de balletjes met de deksel op de pan gaar worden. Laat het zo ongeveer een uurtje pruttelen.

Serveer de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met vers gekookte spaghetti. Garneer het gerecht met verse basilicum, geroosterde pijnboompitjes en Parmezaanse kaas.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
23 comments
 1. Mmm dat klinkt weer heel goed! Snel eens proberen. Maar morgen, als de dochters er zijn, maak ik een andere pasta van jou. Pasta pollo alla parmigiana, die is de vorige keer zo goed bevallen :-) Recept zit bij mijn favorieten!

   1. Hoi ik heb een vraagje ik ben jou pasta aan t maken maar de saus blijft dun iknhou meer van een stevige saus goe krijg ik dit wat vaster xx

 2. Hoi Brenda,
  Kan ik de gehaktballetjes ook invriezen?
  We gaan een Italiaans buffet maken voor 25 personen. Veel van te voren klaar maken indien mogelijk.
  Zie je reactie graag tegemoet ook als je nog Italiaanse tips hebt voor het buffet.
  Bedankt alvast.
  Groeten, Jolanda

  1. Hoi Jolanda, dat is geen probleem.
   Italiaanse tips: Bruschetta mag niet ontbreken, heb je mijn Itailaanse burger al gezien? Caprese salade met perzik? Pastaspiesjes, risotto melanomen alla patrimonia, Limoncello semifreddo als toetje?

 3. Ook zonder pijnboompitten en parmezaanse kaas erg lekker geworden. (ik had geen zin om boodschappen te doen)
  heb de saus wel een beetje zoeter gemaakt met een klein scheutje appelsap.
  zo vonden de kinderen het ook erg lekker.
  bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk