Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met spaghetti

Pasta met Italiaanse gehaktballetjes

Laten we er weer eens een pasta-woensdag van maken. Vandaag met een topper van een pastagerecht. Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Met spaghetti.

Meestal benoem je eerste de pasta en dan het gerecht/de saus, net zoals bij pasta bolognese en pasta crbonara. Maar in dit geval gaat het niet om de pasta. Het gaat om de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. En daarbij eet ik in dit geval spaghetti. Maar de spaghetti kun je wat mij betreft vervangen door iedere andere pastasoort, maar bijvoorbeeld ook door brood, gnocchi of zelfs rijst. Doe wat jij lekker vindt, waar je trek in hebt.

In Masterchef Holland ging het (alweer meer dan 2 weken geleden) over een pastagerecht. Robert Kranenborg vertelde dat zijn vrouw de lekkerste gehaktballetjes in tomatensaus maakt. Waarbij het gehakt niet in een koekenpan wordt gebakken maar wordt gegaard in de saus. Het water liep me in de mond en dus ging ik aan de slag.

Het resultaat is dit gerecht, mijn Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Met spaghetti. En oh my, het is een topper! Wat mij betreft is dit de lekkerste pastasaus die op mijn blog te vinden is. Dus als je van pasta met rode saus houdt, en van een lekker zacht gehaktballetje, dan moet je dit gerecht echt gaan maken. En snel!

 

Italiaanse gehaktballetjes met pasta

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met spaghetti

Bereidingstijd 25 minuten plus 1 uur tijd om te garen

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de Italiaanse gehaktballetjes:

  • 500 gram gehakt (half om half)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 45 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel oregano
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 4 takjes verse basilicum
  • halve theelepel pikante paprika poeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 2 blikken tomaten in blik (a 400 gram per stuk)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 250 gram champignons
  • 200 ml water
  • 1 courgette

Topping: verse basilicum, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm een grote pan op het vuur met een beetje olijfolie. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de ui met knoflook op laag vuur aan. Snijd de tomaten uit blik in blokjes en voeg dit samen met het vocht en een half blik water bij de ui. Snijd de champignons in plakjes en de courgette in blokjes en voeg dit samen met oregano bij de pan. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur hierna laag.

Maak de gehaktballetjes klaar: pers de knoflook, snipper de ui fijn en snijd de verse basilicum fijn. Meng het gehakt met de knoflook, ui, Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, paneermeel, paprikapoeder, morsterd en het ei en breng op smaak met peper en zout. Draai mooie gehaktballetjes van het gehaktmengsel.

Voeg de gehaktballetjes bij de saus en laat de balletjes met de deksel op de pan gaar worden. Laat het zo ongeveer een uurtje pruttelen.

Serveer de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met vers gekookte spaghetti. Garneer het gerecht met verse basilicum, geroosterde pijnboompitjes en Parmezaanse kaas.

23 Comments

  1. Anne 30 mei 2018 at 17:16

    Ook zonder pijnboompitten en parmezaanse kaas erg lekker geworden. (ik had geen zin om boodschappen te doen)
    heb de saus wel een beetje zoeter gemaakt met een klein scheutje appelsap.
    zo vonden de kinderen het ook erg lekker.
    bedankt voor het recept!

    Reply
  2. Lou 30 mei 2018 at 21:54

    Hoihoi,

    Wij eten geen varkensvlees,ik ga ze maken met rundergehakt,moeten ze dan ook een uur opstaan of korter?

    Reply
    1. Brenda Kookt 31 mei 2018 at 13:02

      Bereidingstijd is inderdaad hetzelfde. Het gaat er om dat de smaken tijdens het uur opstaan lekker intrekken en doorpruttelen.

      Reply

Geef een reactie