Wat eten we vanavond?

Poké bowl met zalm en mango

poke-bowl-met-zalm-en-avocado

Ineens zijn ze overal, poké bowls. En daarom kon ik het niet laten ook met de poké bowl aan de slag te gaan en er een samen te stellen met mijn favoriete sushi-ingrediënten. Met zalm, avocado en mango.

De Poké bowl is overgewaaid uit Hawaii, de basis is rijst met gemarineerde rauwe vis en groenten. Een poké bowl vind ik persoonlijk erg lijken op een sushi-salade. Al hoef je het niet perse met sushirijst te maken, je kunt bijvoorbeeld. ook bruine of witte-rijst nemen.

Een lekkere tip voor alle sushi-lovers en mensen die graag een salade willen eten maar eens iets anders willen dan de salade die ze iedere week op tafel zetten. Lekker als lunch of snelle avondmaaltijd.

Het is heel erg simpel om een poké bowl te maken en het leuke is dat je er veel kanten mee op kunt. Houd je niet van een ingrediënt? Dan laat je het weg of voeg je iets toe waar je wel erg van houdt. Bijvoorbeeld sojaboontjes, radijsjes, sliertjes wortel of rode biet.

Omdat ik sushirijst super lekker vind (maar het te weinig eet) ben ik voor een combinatie met sushirijst gegaan. Lekker met verse blokjes zalm die ik gemarineerd heb in sojasaus met limoensap, blokjes verse mango, avocado en komkommer. En in dit geval mag de zeewiersalade niet ontbreken. En de ingelegde gember ook niet, want daar ben ik gek op.

poke-bowl-met-zalm-en-mango

Poké bowl met zalm en mango

Bereidingstijd 25 minuten plus tijd om de sushirijst af te laten koelen 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 125 gram sushirijst
  • 2 el rijstazijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • 150 gram super verse zalmfilet
  • 2 eetlepels soyasaus
  • 1 limoen
  • halve mango
  • halve avocado
  • halve komkommer
  • 1 lente-ui
  • 2 eetlepels zeewiersalade
  • ingelegde gember (zoveel als je lekker vindt)
  • zwarte sesamzaadjes

Bereiding

Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de rijstazijn met zout en kristalsuiker in een pannetje en giet dit over de sushirijst. Laat de rijst afkoelen in een grote schaal.

Snijd de zalm in blokjes. Pers een helft van de limoen uit en meng dit met soyasaus. Marineer de zalm ongeveer 30 minuten in deze saus. (afgedekt in de koelkast)

Snijd de mango en avocado in blokjes, de komkommer in schijfjes en de lente ui in ringen.

Verdeel de afgekoelde rijst over 2 kommetjes. Leg hier de gemarineerde zalm op met daarnaast avocado, komkommer, blokjes mango en tot slot de zeewiersalade. Leg de ingelegde gember er bij en bestrooi met ringen lente ui en sesamzaadjes.

Serveer de poké bowl direct.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

10 Comments

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK 24 september 2016 at 10:57

    Op een foodfestival at ik voor het eerst een poké bowl. Ik was meteen verkocht. Reden genoeg om dit lekkere gerechtje zelf te gaan met maken en met dit recept komt dat helemaal goed!

    Reply
  2. merle 24 september 2016 at 11:56

    Oh dit lijkt me zó lekker! Ga dit binnenkort maken, blijf je dan eten Bren? ;-)

    Reply
    1. Brenda Kookt 24 september 2016 at 23:26

      Ja lekker Mer :) Kom ik meteen foto’s kijken!

      Reply
  3. Annemieke Hannema 24 september 2016 at 12:22

    Brenda,leuk recept,maar wat is zeewiersalada!

    Reply
    1. Brenda Kookt 24 september 2016 at 23:20

      Zeewiersalade is zeewier wat door de visboer vaak is aangemaakt met kruiden. Sommige supermarkten verkopen het ook, maar bij mij in het dorp moet je hiervoor bij de visboer zijn.

      Reply
  4. Nicole 24 september 2016 at 13:31

    Alles wat in een bowl zit is super hip op dit moment lijkt het wel ;) Die van jou ziet er prachtig uit en het klinkt heerlijk!

    Reply
  5. Marleen 24 september 2016 at 15:36

    Zou wat stukjes nori vellen er goed in passen Brenda??

    Reply
    1. Brenda Kookt 24 september 2016 at 23:25

      Ja dat kun je wel toevoegen, dan wordt het meer een sushibowl denk ik. Maar lijkt me wel erg lekker (aangezien dit toch al bijna op sushi lijkt ;))

      Reply
  6. Marleen 25 september 2016 at 07:43

    Waar vind ik ingelegde gember? Of maak je dat zelf

    Reply
  7. Kees 8 juli 2018 at 19:35

    Met warm weer zoals nu, Heel lekker! Vandaag gemaakt en echt een alternatief als je geen zin hebt om sushi te rollen, of denkt dat niet te kunnen.

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: