Vandaag heb ik toch een lekker receptje klaarstaan: een falafel salade met couscous. Een topper! Ik heb deze salade in een week tijd 3x gegeten. Dat zegt genoeg denk ik.
Regelmatig wordt me gevraagd waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Hoe kan ik iedere dag weer een nieuw recept of artikel publiceren op brendakookt.nl? Nou eerlijk gezegd groeit mijn to-cook lijst harder dan ik kan koken en publiceren. Er zijn dus altijd gerechten die ik nog graag wil maken of waar ik iets mee wil doen op de blog. Soms staan deze gerechten een lange tijd op de ‘lijst’, maar soms kom ik iets tegen waar ik direct trek in heb en wat ik direct klaarmaak. Zo ging dat bij deze salade.
Vriendinnetje Merle plaatste op Instagram een foto van een salade met couscous en falafel. Toen ik dat zag kreeg ik er direct trek in en ben ik het de volgende dag ook gaan maken, maar dan op mijn manier. Met zachte gegrilde groenten, hummus en extra kikkererwten. Ik vind het lekker om de groenten in de oven te grillen en het vel van de paprika te verwijderen. Maar als je minder tijd hebt kun je de groenten ook even snel in de koekenpan aanbakken, het vel van de paprika laat je er in dit geval ook aan.
Ik heb dit gegeten als lunch of avondeten. Dat kan allebei. Voor de lunch zou ik de porties wel iets kleiner maken.
Falafel salade met couscous
Bereidingstijd 15 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 150 gram couscous
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 10 cherry tomaatjes
- 200 gram falafel (bijvoorbeeld naar dit recept, of kant-en-klaar uit de supermarkt)
- 3 eetlepels hummus
- paprikapoeder
- 2 eetlepels kikkererwten
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- zout en peper
Bereiding
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 220 ºC (grillstand indien mogelijk) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de courgette in plakjes en de paprika in 4 stukken (zodat deze stukken plat op de bakplaat kunnen liggen) en halveer de tomaatjes.
Verdeel de courgette, tomaatjes en paprika (met vel naar boven) over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verwarm dit 30 minuten in de oven.
Bak de falafel in een koekenpan met olijfolie om en om aan.
Na 30 minuten in de oven is het vel van de paprika zwartgeblakerd. Stop de stukken paprika 10 minuutjes in een afgesloten plastic zak. Hierna kun je het vel er gemakkelijk aftrekken. Snijd de stukken paprika in kleinere stukken.
Meng de couscous met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten er door en verdeel het mengsel over de borden. Leg de falafel er op en top dit af met een eetlepel van de hummus. Bestrooi de falafel salade tot slot met paprikapoeder en kikkererwten.
Tip: heb je minder tijd? Dan kun je de groenten ook even aanbakken in de koekenpan, in dat geval ontvel je de paprika niet.