Stoofpotje van kip met foelie en nootmuskaat

stoofschotel-met-kip

gesponsord artikel

Als er een ding is waar ik gek van ben in de herfst dan zijn het stoofpotjes. Het is zo lekker warm, zacht en echte comfortfood. Vandaag deel ik een lekker stoofpotje van kip met foelie en nootmuskaat.

Verstegen heeft samen met Francesca hele mooie filmpjes gemaakt over de oorsprong van verschillende kruiden uit Indonesië en Marokko. Dit heeft mij geïnspireerd om meer te koken met foelie en nootmuskaat. Foelie en nootmuskaat zijn ook in mijn kruidenlade te vinden, maar ik gebruik het zelden. Ik pak sneller tijm, kerrie en paprikapoeder om mee aan de slag te gaan.

Bekijk hier het mooie filmpje dat Francesca in samenwerking met Verstegen maakte:

Ik heb de foelie en nootmuskaat verwerkt in dit lekkere stoofpotje van kippendij met prei en wortel. Erbij serveer ik gekookte aardappelen of rijst.

Wisten jullie dat foelie en nootmuskaat ‘familie’ zijn? Ze zijn afkomstig van dezelfde vrucht. Foelie is de gedroogde zaadmantel van nootmuskaat. Een ideale specerij om te verwerken in soepen en stoofpotjes. Foelie wordt ook gebruikt in typisch Nederlandse lekkernijen als speculaas en kruidkoek. Zowel foelie als nootmuskaat kun je heel en gemalen vinden in het schap van de supermarkt.

Qua toepassing is er een groot verschil tussen foelie en nootmuskaat. Foelie voeg je aan het begin van de bereiding toe zodat de smaken goed in het gerecht kunnen trekken. De smaak van foelie is licht citrusachtig. Nootmuskaat kun je zowel tijden de bereiding of als voor het serveren toevoegen aan het gerecht.

stoofpotje-van-kip-met-foelie-en-nootmuskaat

stoofpotje-van-kip-met-kruiden

Stoofpotje van kip met foelie en nootmuskaat

Bereidingstijd 20 minuten + 2 uur stooftijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 gram boter
  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 500 gram kippendijen (of kipfilet), in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 theelepel foelie
  • snuf nootmuskaat
  • 250 ml kippenbouillon (bijvoorbeeld van een bouillonblokje)
  • peper

Bereiding

Verwarm de boter in een braadpan. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de bleekselderij en prei in ringen en de winterpeen in blokjes.

Fruit de ui met de knoflook aan in de braadpan. Voeg als de ui glazig ziet de stukken kippendij toe en bak dit rondom aan. Voeg de foelie samen met de gesneden bleekselderij, prei en wortel toe en bak dit even mee.  Breng de schotel op smaak met peper en doe de kippenbouillon er bij. Laat dit op zacht vuur met de deksel op de pan 1,5 uur stoven.

Breng de schotel op smaak met een snuf nootmuskaat. Serveer het stoofpotje met gekookte aardappelen of rijst.

Dit artikel is een samenwerking met Verstegen, lees mijn disclaimer


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
  1. Kan ik de bleekselderij ook vervangen door bijv. Witte kool? Ik heb een man die dit absoluut niet lust, maaar verder lijkt hij me erg lekker?

  2. We hebben er vanavond van gesmuld! En nog makkelijk te maken ook. Zal nog wat meer recepten zoeken met foelie, het geeft echt een lekkere smaak af.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk