Boerenkool is wintervoedsel maar van mij mag het op een (gure) herfstdag ook zeker. Ik kan ontzettend genieten van een bord boerenkool en ben gek op de oer-Hollandse boerenkoolstamppot met worst. Maar het is ook wel eens lekker om het net even anders te doen. Boerenkoolstamppot met chorizo deze keer.
Zodra het buiten kouder werd begon het bij mij te kriebelen. Ik kreeg trek in lekker warm en zwaar wintervoedsel. Terwijl het officieel natuurlijk nog geen winter is. En denk je aan wintervoedsel dan denk je natuurlijk meteen aan boerenkool.
De boerenkool in deze stamppot heb ik gekookt met een bouillonblokje. Hierdoor krijgt de boerenkool net even wat meer smaak. En de chorizo geven we een oppepper door hem even te bakken, en in dat bakvocht heb ik de ui en gehakt ook aangebakken. Extra lekker! Als je alle ingrediënten mengt ontstaat er een lekkere stamppot met heel veel smaak. Niks geen saaie boerenkoolstamppot, dit is een hele lekkere boerenkoolstamppot!
Boerenkoolstamppot met chorizo
Bereidingstijd 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gram aardappelen
- 500 gram boerenkool, fijngesneden
- 1 blokje runderbouillon
- 150 gram chorizoworst
- 1 ui
- 250 gram rundergehakt
- 3 eetlepels gehakte oude kaas
- peper
Bereiding
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Kook de boerenkool in water met daarbij het bouillon blokje 10 minuten.
Snijd de chorizo in stukken en bak dit in een droge koekenpan aan. Snipper de ui. Haal de chorizo uit de pan en houd dit apart. Bak de ui en de gehakt in het bakvocht van de chorizo.
Giet de aardappelen af en voeg hier een beetje van het kookvocht van de boerenkool bij zodat de stamppot straks smeuïg wordt. Stamp de aardappelen fijn en breng op smaak met peper. Giet de rest van de boerenkool af en roer dit door de aardappelen. Roer de blokjes chorizo het ui-gehaktmengsel en de kaas door de stamppot.
Serveer de stamppot direct.